“Tak for kage. Den smager rigtig godt – den kan du godt lægge på bloggen,” skrev en af mine kolleger, efter at jeg havde serveret smagsprøve på denne kage. Dagen derpå kom en anden og spurgte om, hvor hun kunne finde opskriften på bloggen. Det satte så mig i den position, at mine kolleger måtte lægge maver til endnu en frisk ricottakage med citron og mandler. For selv om jeg havde bagt og serveret for dem, så havde jeg samtidig glemt at få taget et par gode billeder af kagen. Sædvanligvis plejer jeg nu også at bage en kage flere gange, før den godkendes til offentliggørelse. Jeg vil nemlig gerne være sikker på, at den opfører sig pænt, dvs. som forventet – også i andet og tredje forsøg.
Kage til eksamen
Kagen holder hele vejen. Den blev serveret igen – og igen til stor begejstring – i denne uge. Vi holdt et af vores næsten berømte (i hvert fald i firmaet) 5-minutters møder i afdelingen, og afdelingens uden tvivl mest kageglade mand insisterede på, at først skulle vi yde, så nyde. Så efter veloverståede 5 minutter eller nok nærmere 15 minutters møde kastede vi os over kagen. Jeg har nogle medarbejdere, der er rigtig gode til at komme med konstruktiv kritik. Men denne gang var det lutter skønne ord – jeg rødmer næsten ved at gengive dem:
- “Hvor er den lækker fugtig”
- “Den smager godt nok godt – er du da helt vild”
- “Uhm, sikke en intens smag af citron”
De sørgelige rester – tre små stykker – blev fortæret af vores økonomifolk, der også fik smilene frem.
Detaljer
8-10 kontorstykker = 20 cm springform
30 minutter
30-40 minutter
Ret enkel
Ingredienser
100 g blødt smør
150 g sukker
1 spsk vaniljesukker
Saft og revet skal af 1/2 citron
3 æg delt i æggeblommer og æggehvider
3 spsk sukker
100 g mandler (malet til mandelmel i en minihakker)
75 g hvedemel
250 g ricotta
- Ved servering
2-3 spsk flormelis
Sådan gør du
- Gør klar: Beklæd en springform på 20 cm med bagepapir. Tænd ovnen på 170 grader varmluft. Mal mandlerne til mandelmel.
- Del æggene i æggeblommer og æggehvider. Pisk hviderne næsten helt stive. Tilsæt 3 spsk sukker og pisk igen i et minuts tid, indtil det bliver marengsagtigt. Sæt skålen til side.
- Pisk smør, sukker og vaniljesukker sammen. Tilsæt revet skal og saft af citronen. Rør æggeblommerne i en ad gangen, og rør godt imellem hver. Hæld mel og mandelmel i ad et par gange og rør dejen sammen.
- Rør ricotta i dejen. Slut af med at vende de stiftpiskede æggehvider i.
- Hæld dejen i formen og bag kagen i ca. 30-40 minutter ved 170 grader varmluft. Tjek med en gaffel, at den er gennembagt.
- Ved servering
- Drys kagen med lidt flormelis før servering.