Fyldig fiskesuppe til gæster og andet godtfolk

Kan man servere fiskesuppe for gæster? Den skæggede var i starten lidt skeptisk, når jeg sagde, at jeg ville servere fiskesuppe for gæster, men han har for længst overgivet sig. Måske har han bare givet op. Måske har han noteret sig, at jeg kun serverer retten, når jeg ved, at gæsterne kan lide fisk. For det betyder nemlig rigtig meget for mig, at jeg med maden rammer ned i noget, som gæsterne kan lide – og som jeg samtidig kan lide at lave, for det kan smages.

Så jeg var ikke i tvivl, da vi fornylig havde vi besøg af den skæggedes barndoms- og skolekammerat med frue.

Når jeg ser netop de to sammen, bliver jeg altid glad i låget. Her er nemlig et par, der behandler hinanden med en nænsomhed, der bunder i stor kærlighed og forbundethed. At være næn er at være blid, ikke nødvendigvis føjelig. Og når jeg er i mit filosofiske hjørne som nu, tænker jeg, at verden måske ville se lidt anderledes ud i de små familier, hvis vi husker på nænsomheden. At vi måske ville se hen over de små fortrædeligheder og i stedet tænke på, hvordan vi kunne gøre dagen lidt bedre for hinanden. Det behøver jo ikke betyde, at man gør vold på sig selv. Det kan blot være den hjælp at huske at sætte den brugte kop i opvaskemaskinen, når nu man ved, at det er et (måske uforståeligt) irritationsmoment…

Fra filosofi til fiskesuppe

Men nu til fiskesuppen, som jeg brugte røget laks til, men du kan lige så godt bruge røget hellefisk. Faktisk havde jeg en lang diskussion med ekspedienten hos fiskehandleren om røget fisk i fiskesuppe. Det havde hun nemlig ikke hørt om før, og hun stillede sig meget tvivlende an. Ja, hun så ret skeptisk ud, indtil jeg forklarede, at det var et alternativ til bacon 😉

Om det er røget hellefisk eller laks betyder ikke så meget. Det vigtigste er, at den røgede fisk er i 1 helt stykke, altså ikke slicet ud i skiver. Hvis den er i skiver, går den i stykker i suppen, men skærer du den i tern, beholder de faconen. I det hele taget skal du lade være med at røre i suppen, når først fisken er kommet i, så fisken ikke går i små stykker.

Detaljer

Hvor mange?

Hovedret til 4 personer

Arbejdstid?

45 minutter

Alt i alt?

45 minutter

Hvor svært?

Ikke helt enkel, men heller ikke umulig

Ingredienser

  • 2 porrer

  • 1 løg

  • 1 stilk blegselleri

  • 2 spsk hvedemel

  • 1-2 bagekartofler

  • 0,75 l grøntsags- eller fiskebouillon

  • 1/4 l piskefløde

  • 500 g torsk eller mørksej

  • 150 g fersk laks

  • 100 g røget laks i 1 stykke

  • Olivenolie

  • Salt, peber

  • 1 håndfuld bredbladet persille

  • Persilleolie
  • 1 dl olie

  • 1 bundt persille af den bredbladede slags

  • Serveres med
  • Noget godt brød til at dyppe i suppen

Sådan gør du

  • Klargør først fisken: Gå den ferske fisk efter for ben og skær den ud i tern, ca. 3 x 3 cm. Skær den røgede laks i små tern, ca. 1 x 1 cm. Gem fisken i køleskabet, indtil den skal i suppen.
  • Så er det grøntsagernes tur: Porrerne renses og den lyseste del skæres i fine, tynde skiver. Det øverste mørkegrønne af porrerne kasseres. Blegselleri og løg hakkes i fine tern. Kartoflerne skrælles og skæres ligeledes i tern, dog i størrelsen 2 x 2 cm.
  • Frem med suppegryden, som varmes op med lidt olivenolie. Sauter derefter løg, blegselleri og porreskiverne i ca. 5 minutter. Drys nu mel over og svits det hurtigt.
  • Tilsæt kartoffeltern og grøntsags- eller fiskebouillon. Lad det nu simre i ca. 20 minutter, indtil kartoflerne er møre. Hæld fløde i og varm suppen igennem igen.
  • Når suppen koger, tilsættes fisken og der skrues ned for varmen. Du holder desuden snitterne væk fra gryden – ikke noget med lige at rode rundt i suppen med den store suppeske. Du risikerer bare, at fisken går i smadder. Lad fisken simre med i 4-5 minutter, herefter skal du bare smage suppen godt til med salt og peber, især det sidste. Har du brugt grøntsagsbouillon, skal du være lidt forsigtig med salt, da bouillonen ofte er salt i sig selv.
  • Persilleolie
  • Mens suppen simrer, kan du lave persilleolien. Det er megaenkelt – du blender nemlig bare persille og olie sammen, indtil det har en fin, samlet konsistens. Hvis du vil have olien helt glat, kan du evt. si den gennem et kaffefilter.
  • Server suppen rygende varm med et par dråber persilleolie på og et godt stykke brød ved siden af.
blå kartoffelpizza

JA TAK! Jeg vil også bage perfekte pizzaer

TILMELD DIG NYHEDSBREVET OG FÅ PIXIBOGEN DE 4 VIGTIGSTE RÅD TIL
DEN PERFEKTE PIZZA

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*