Galette med asparges og gedeost – klimakorrekt eller ej…

Dagens galette med asparges og gedeost er ikke klimakorrekt med dens indhold af importerede asparges. Skulle jeg være rigtig klimakorrekt og se på CO2-aftrykket, burde jeg naturligvis kaste mig over de sidste af de danske vintergrøntsager. Jeg savner bare virkelig forår på tallerkenen. Dermed er jeg ikke anderledes end alle andre, som har fine og korrekte intentioner, men den faktiske handling viser noget andet, om det så er lethed, økonomi eller som hos mig lige nu længslen efter friske grøntsager.

Nu starter sæsonen for danske asparges nemlig forhåbentlig snart, men indtil da må vi nøjes med de udenlandske. Selv om jeg uden tvivl foretrækker danske eller til nød tyske, så må man pt noget længere væk. Jeg holder mig dog til asparges dyrket i Europa. På en eller anden måske ulogisk måde er det ikke helt så ukorrekt at købe spanske asparges sammenlignet med asparges importeret fra Langbortistan, fx Sydamerika…

At være klimavenlig er ikke helt enkelt

Ligesom med så meget andet er det at regne ud, hvad der er det mest fornuftige at købe klimamæssigt heller ikke helt enkelt, når det kommer til grøntsager. Det er klart nok bedre at spise det danske æble, man har plukket ude i haven eller fået fra en dansk æbleplantage, end det udenlandske, der er kommet langvejs fra. Men skal man købe de spanske tomater, der er fragtet hertil, eller de danske tomater dyrket i opvarmede drivhuse? Ja, de spanske tomater sætter faktisk et mindre fodaftryk end de danske. Det skyldes, at opvarmning af drivhuse CO2-mæssigt trækker massivt i den forkerte retning. Så i stedet for at spise salat med tomat og agurk hele året, burde man erstatte den med salat af hvidkål og gulerødder om vinteren.

Billedet kompliceres yderligere, hvis der bruges vand til vanding af afgrøderne. Så har det også betydning i et større perspektiv, om afgrøden dyrkes et sted, hvor vand er en knap ressource – eller om det sker i Danmark, hvor vi i princippet har rigeligt med rent grundvand.

Ja, man kan blive helt bekymret over at skulle lave et måltid mad efter den svada. Men jeg køber stadig udenlandske asparges. Så længe de ikke er blevet fløjet til Danmark fra Peru eller andre steder a la Langbortistan.

Tærte på rekordtid, men så er den også uden form

En galette er en tærte bagt uden form. Så vidt jeg har kunnet google mig frem til, er den oprindeligt fransk. Jeg har også fået galette i Bretagne, men bare af en helt anden type end den her. I Bretagne er der i stedet tale om en boghvedepandekage med fyld.

Denne galette med asparges og gedeost er en mere rustik tærte, hvor kanterne er bøjet ind over fyldet med ujævne kanter og lavet på basis af grahamsmel. Den kan frembringes på rekordtid, nemlig 45 minutter fra start til slut. Ret genialt synes jeg. Her er den som nævnt fyldt med gedeost og asparges. Tidligere har jeg lavet en galette med gedeost og kartofler. Og jeg kan let forestille mig meget andet, der ville gå godt sammen. Hvad med sauteret, afdryppet spinat og røget laks eller tomater og rødløg? Det vigtigste er, at fyldet ikke bliver for fugtigt, så bunden bliver blød. Dernæst skal fyldet også holdes meget enkelt for at fastholde det enkle og rustikke indtryk af galetten.

Detaljer

Hvor mange?

2 personer

Arbejdstid?

25-30 minutter

Tid i ovnen?

20 minutter

Hvor svært?

Hverken-eller

Ingredienser

  • Dej
  • 125 g grahamsmel

  • 100 g havregryn

  • 1 tsk salt

  • 1/2 dl rapsolie eller anden olie uden kraftig smag

  • 1 æg

  • 1/2 dl koldt vand

  • Fyld
  • 1 bdt grønne asparges

  • 1 rulle gedeost, evt. 50/50 blød/fast udgave

  • 1 rødløg

  • Olivenolie

  • Salt, peber

  • Tilbehør
  • blandet salat efter eget valg

Sådan gør du

  • Dej
  • Bland de tørre dele. Tilsæt olie og rør den ud, derefter æg. Saml dejen med vandet, måske skal du ikke bruge det hele.
  • Pak dejen ind i husholdningsfolie og læg den i køleskabet, mens du forbereder fyldet.
  • Fyld og samling
  • Knæk aspargesene, hvor det er naturligt. Smid den nederste del væk. Skær gedeost i skiver og rødløget i smalle både.
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Rul dejen ud på et stykke bagepapir. Læg fyldet på den, der skal være ca. 4 cm fri kant. Dryp med olivenolie og krydr med salt og peber. Buk kanterne op, så fyldet ikke løber ud. Bages i ca. 20 minutter. Serveres med en god, blandet salat.

No Comments

  1. Pingback: Gå helt asparges… – Sundt for to

  2. Pingback: Bloggernes bedste tærter med gedeost - gedeosten.dk

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*