galette med spinat og kartofler

Galette med gedeost og kartofler

Jeg har lavet galette med gedeost og kartofler – og det kan varmt anbefales. En galette er en fransk tærte og en smart måde at få brugt rester på, det hele afhænger af fyldet og dermed fantasien. Kanterne på denne her galette bliver rigtig lækre sprøde, og fyldet smager efter min og den skæggedes mening skønt. Det er lidt som en tærte, bare uden tærteform, så lidt mere rå i udseendet og lidt mere sprød i bunden. Boghvedemelet giver en god nøddeagtig smag, som spiller godt op mod fyldet.

Da vi var i Bretagne for et par år siden, prøvede vi den mere oprindelige udgave af en galette (sådan som jeg har forstået det…), nemlig fyldt pandekage, i øvrigt også på en basis af boghvedemel. Og det tror jeg da også, at jeg skal eksperimentere lidt med. Men i denne omgang altså den mere tærtelignende galette.

Opskrift – galette med gedeost og kartofler

Tidsforbrug: 1 times tid
Ingredienser:
Tærtedej:

  • 200 g boghvedemel + mel til udrulning
  • 1/2 tsk. salt
  • 75 g smør
  • 1 æg
  • 1-2 spsk vand

Fyld:

  • 1/4 kg kogte, nye kartofler
  • 125 g brune champignons
  • 2-3 håndfulde frisk spinat
  • 1 rødløg
  • 1 æg
  • 4-5 spsk cremefraiche 
  • 1/2 rulle fast gedeost
  • Revet muskatnød
  • Salt, peber
  • Olivenolie

Bland boghvedemelet med salt, skær det kolde smør i mindre stykker og smuldr det sammen med melet. Rør ægget ud i en skål. Saml dejen med ægget og evt. en anelse vand. Stil dejen i køleskabet og forbered fyldet:
Tænd ovnen på 170 grader varmluft.
Skær kartoflerne i mindre stykker og de brune champignons i kvarte. Snit løget fint. Skyl spinaten. Varm en pande op med lidt olivenolie, tilsæt først løg, champignons og kartoffelstykkerne. Lad dem riste pænt af i ca. 10 minutter. Giv det lidt krydderi på tilværelsen med revet muskatnød, salt og peber. Tilsæt spinaten og lad den falde sammen. Tag panden af varmen.
Rul imens dejen ud mellem to stykker bagepapir til en størrelse på ca. 25-30 cm i diameter. Fjern det øverste stykke bagepapir og flyt resten over på en bageplade. Smør cremefraiche ud over dejen, gerne tæt på kanten, men ikke ikke helt ud på den. Skær gedeosten i skiver og fordel dem ovenpå. Slå ægget ud over kartoffel-blandingen og rør det hurtigt rundt. Hæld kartoffel-blandingen på galetten. Bøj kanterne op hele vejen rundt, så fyldet ikke løber ud. Bages i ovnen i ca. 30 minutter. Serveres med en grøn salat.

One Comment

  1. Pingback: Bloggernes bedste tærter med gedeost - gedeosten.dk

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*