gallo pinto

Gallo pinto

Hver eneste ferie bringer minder med hjem. Her i huset bl.a. i form af mad. I december var vi i Costa Rica, hvor vi næsten hver dag fik deres morgenmad, gallo pinto. Det er en morgenmad, der virkelig lægger grundlaget for dagen, for gallo pinto består mestendels af ris og bønner.  

Gallo Pinto er nærmest nationalret i Costa Rica, der bl.a. laves med den helt specielle og meget lokale Lizano salsa. Jeg har ikke kunnet opdrive Lizano salsa herhjemme, men derfor kan man godt lave noget, der minder om en rigtig gallo pinto. Jeg har prøvet to varianter – dels med spidskommen, dels med worchestersauce, som er det nærmeste, vi kommer Lizano salsa. Begge kan sagtens anvendes.  

Hvad er gallo pinto? 

Grundlaget for gallo pinto er en rest ris fra dagen før – det er vigtigt, at risene får lov at køle af natten over i køleskabet. Risene må gerne være jasminris, der bliver lidt klistrede. Tilsæt kogte sorte bønner, og de må gerne være fra dåse. Og så laver man en gang røræg og tomatsalsa til. Evt. suppleres med creme fraiche, avocado eller lidt costaricansk ost. Jeg ved simpelthen ikke, hvad man kan sammenligne costaricansk ost med – den er blød, men skærefast, og nærmest uden smag. Jeg dropper den herhjemme.

costaricansk morgenmad - gallo pinto

Hvad spiser de i Costa Rica? 

Se, jeg troede jo helt fejlagtigt, at costaricansk mad var ligesom al mulig anden mad i den region af verden – velkrydret. Men nej, costaricanerne (eller ticoerne, som de kalder sig selv) holder ikke af stærk mad. Heller ikke af salt i øvrigt, og det er sikkert meget sundt.

Derudover er maden i Costa Rica kendetegnet ved at bestå rigtig meget af ris, bønner og en eller anden proteinkilde a la fisk, kylling eller gris. De er rigtig gode til at lave fisk, men landet er jo også i lighed med Danmark omgivet af vand. Og generelt får maden lov til at smage af sig selv, så krydderier dækker ikke over dårlig kokkekundskaber, men bruges i begrænset grad.  

Hele ferien igennem fik vi veltillavet mad, og det til alle dagens måltider. Som sagt fik vi tit gallo pinto til morgenmad. Frokosten blev indtaget på en soda, som er lidt a la en cafe typisk uden spiritusbevilling, og kunne bestå af sandwich, salat eller lidt ris og bønner… Om aftenen var det på restaurant, og her fik vi turens bedste oplevelser på henholdsvis en fiskerestaurant og en virkelig lækker gourmet-restaurant. Øj, øj… de kunne lave mad! Men her handler det om gallo pinto:    

Detaljer

Hvor mange?

2 personer

Arbejdstid?

20 minutter

Alt i alt?

20 minutter

Hvor let?

Meget let

Ingredienser

  • 1 dl jasminris (1 dl rå ris, der er kogt dagen før)

  • ½ dåse sorte bønner

  • Olivenolie til stegning

  • 1 tsk spidskommen

  • Salt

  • 2 tomater

  • ½ citron

  • 2 æg

  • 2 spsk vand

  • evt lidt revet ost 

Sådan gør du

  • Dagen før
  • Kog risen efter anvisning uden salt. Afkøles og sættes i køleskab.
  • Om morgenen
  • Varm en pande op med lidt olivenolie. Tilsæt de kogte jasminris og bønnerne. Varm det igennem – det kan være, at der skal tilsættes lidt vand undervejs. Konsistensen skal være blød uden at være grød. Smag til med spidskommen og salt.
  • Mens gallo pintoen simrer sammen, laver du røræg af to æg. Varm en anden pande eller en lille kasserolle med lidt olivenolie, pisk æg, vand og evt. lidt revet ost let sammen og vend det i panden/kasserollen. Rør det sammen og lad det samle sig ved lav varme.
  • Lav imens tomatersalsa, som simpelthen er tomater skåret i små stykker vendt i lidt citronsaft.  
  • Anrettes på to tallerkener og serveres med foretrukken morgendrik.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentarer

  1. Ernst Liltorp

    Hej Susanne
    Har med interesse læst din opskrift – Lizano salsa kan købes her:
    https://www.tasteoflatinamerica.dk/dk/salsa-lizano-280ml.html

    • Susanne

      Hej Ernst,
      tusind tak for informationen – det er jo lige præcis sådan en flaske, jeg tog med mig hjem fra vores ferie i Costa Rica, godt pakket ind og ned i kufferten. Jeg var ellers lige ved at tro, at jeg måtte tage turen tilbage til Costa Rica for at købe en ny.
      Hilsen Susanne

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*