gin & tonic med jordbær

Gin & tonic med jordbær – og 4 andre forslag

”Gin & tonic med jordbær – er det nu sundt?” tænkte jeg, da jeg skød billederne til dagens indlæg, der laves i anledning af den internationale gin & tonic dag. Kan man virkelig sige, at en drik med et solidt indhold af spiritus er sund? Helt ærligt, det kan man ikke, heller ikke selv om gin & tonic siges at være godt til at holde malaria væk.

International G&T dag – det skal da fejres

Gin er blevet vildt populært herhjemme i de senere år. Og ikke så underligt, for det er jo virkelig let at lave en gin & tonic. Samtidig kommer der flere og flere gintyper på markedet sammen med tonics med meget forskellig smag. Derfor er der al mulig grund til at fejre den legendariske drink – og det gør man så den 9. april på den internationale gin & tonic dag.

Ginens historie er som så mange andre historier præget af lidt usikkerhed. Men meget tyder på, at vi starter i 1600-tallet i Holland, hvor man lavede Jenever, som var spiritus tilsat enebær. Enebær har nemlig helbredende egenskaber, og således blev grunden lagt til, at gin kunne kaldes for nærmest medicin. Fra Holland kom den med engelske soldater til England, hvor den blev utrolig populær – ikke mindst fordi gin var uden afgift. Det resulterer i et massivt forbrug (og vel også misbrug) af gin. I to omgange forsøgte man at reducere forbruget, men det lykkedes først, da der midt i 1700-tallet blev indført en ”gin act”, så destillerierne kun måtte sælge gin gennem autoriserede forhandlere.

Ingen gin & tonic uden tonic

En god gin & tonic kræver i sagens natur begge ingredienser. Så hvor stammer tonic så egentlig fra? Ja, tonic blev opfundet af de briter, der opholdt sig i Indien. Den bitre tonicvand indeholdt kinin, som i rigelige mængder beskytter mod malaria. Nogen siger derfor, at en GT nærmest er sund. Det er nok at overdrive, men de britiske soldater, der var udstationeret i Indien, sværgede til drinken for at beskytte sig mod malaria. Indholdet af kinin i tonic viste sig nemlig at have en præventiv effekt mod sygdommen. Der er ikke nok kinin i dagens tonic til at have den effekt. Dengang indehold tonic essens fra kinatræets bark, som havde ligget i blød i brandy eller gin. Drak man 2-3 glas af denne essens hver dag, fik man 1-2 gram kinin, og det var nok til at holde malaria på afstand.

Det var let at kombinere gin og tonic i en drink. Ginen tog lidt af bitterheden ud af tonicvandet. Og så var gin let at transportere, fordi det kunne holde sig på den lange rejse fra England.

Synes du, at der kan være stor forskel på en gin & tonic?

Jeg har fået gin & tonics, som smagte fabelagtigt. Men jeg har også fået gin & tonics, hvor den fik lov til at stå. Det er ikke så underligt, for gin er ikke bare gin. Og tonic er langt fra bare tonic. For at gøre det rigtig kompliceret, skal gin og tonic tappe ind i hinanden. Nogen siger endda, at en dårlig gin kan reddes af en god tonic. Jeg er ikke ekspert, men en helt almindelig gin, hvor du kan smage enebær og citron passer fint til de forslag, jeg kommer med her nedenfor. Købt i supermarkedet og hverken den billigste eller dyreste.

5 forslag til gin & tonics

Ligesom med meget andet er der også næsten en religiøs indstilling til, hvad der er en helt rigtig gin & tonic. Jeg har ikke desto mindre samlet fem forslag til, hvordan man kan lave en gin og tonic. Udgangspunktet er hver gang en destilleret gin og en tonic efter eget valg. Min favorit er gin & tonic med jordbær.

Her er mine fem bud:

  1. Limeskiver – Skær 2-3 tynde skiver lime og vrid dem over drinken, inden du lader dem synke ned i den.
  2. Med agurkestrimler og mynte: Tynde agurkestrimler plus lidt mynteblade kan også give et ekstra pift.
  3. Skift lime ud med appelsin – så er vi næsten i julestemning.
  4. Skiver af jordnær og sorte peberkorn – det smager virkelig godt, og drinken tager overraskende meget smag af sådan et enkelt skiveskåret jordbær.
  5. Rosmarin i frisk udgave kombineret med citron – her bygger man videre på enebærsmagen og hele tilgangen med urter.

Gin & tonic med jordbær – og 4 andre forslag

Opskrift af Susanne PaghMåltid Sødt og syndigt
Hvor mange?

1

glas
Arbejdstid?

5

minutter
I alt?

5

minutter

Ingredienser

  • 1 del gin

  • 3 dele tonic

  • Masser af is

  • 2-3 jordbær

Sådan gør du

  • Vælg et glas, det kan være et flot ballonglas eller et helt almindeligt drinksglas som her.
  • Fyld glasset med masser af is – og nej, drinken bliver netop ikke vandet, når du fylder glasset godt op med is. Isen holder nemlig drinken kold.
  • Tilsæt 1 del gin og 3 dele tonic.
  • Så er du sådan set klar og mangler kun evt tilsat smag og pynt. Jeg tilsætter et par skiveskårne jordbær.
gin & tonic med jordbær

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kilde: Cocktailstudio

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*