bagt knoldselleri med svampe og kompot

Anmeldelse af Vegansk Gastro Yoga plus gourmet-vegansk bagt knoldselleri med svampe og æbler

Reklame: Dette indlæg indeholder reklamelinks (mærket med *). Kan bagt knoldselleri med svampe og æbler blive til det rene gourmetmåltid? Ja, at dømme efter den skæggedes reaktion kan man få en rigtig lækker menu ud af den knortede knold. Også uden at skulle tilføre en masse dyre råvarer. I hvert fald sagde han med stor beundring: ”Den her ret kan du servere som et festmåltid.”

Dette indlæg er en del af serien World Vegan Month, som arrangeres af Bloggers By Heart*. I november sætter bloggere sammen fokus på at spise vegansk, og vi kommer vidt omkring. I slutningen af dette indlæg har jeg samlet et par eksempler. 

Opskriften er inspireret af en opskrift i bogen Vegansk Gastro Yoga, men er tilpasset og ændret helt efter formålet med bogen: at give inspiration til, at man tager madlavningen som en oplevelse.  Og du kan vinde bogen – læs hvordan nedenfor!

Vegansk Gastro Yoga

Vegansk Gastro Yoga er ikke en helt almindelig kogebog. Det er heller ikke en almindelig yogabog. Men det er et sjovt og spændende mix, hvor man opfordres til alt andet end slavisk at følge forfatterens forskrifter. Ja, læseren opfordres nærmest til det modsatte. Der er ingen stive dogmer eller rituelle yoga-øvelser at gøre før, under eller efter tilberedningen af maden. Der er først og fremmest lagt op til, at man skal føle sig frem. Leg med maden, duft til den, lad dig inspirere af den. Opskrifter er ikke til for at følges slavisk. Det har jeg således heller ikke for vane, og det skete heller ikke, da jeg prøvede en af bogens opskrifter. Den tilpassede opskrift kommer længere nede i dette indlæg.

Catherine Daverne er kok, kranio sakral terapeut, clairvoyant rådgiver og meget mere. Men hun er også nordisk juniormester i bodybuilding (1987) og at dømme efter hendes hjemmeside ret glad for vand med adskillige duelighedsbeviser og dykkercertifikat. Det er måske baggrunden for, at hun ikke er så striks i sin tilgang til kokkerierne. Det veganske følges dog i hendes bog, men jeg tænker, at hun tilgiver mig, hvis jeg på et tidspunkt får lyst til at strø lidt revet parmesan over en ret. Det gør jeg nu ikke umiddelbart, for hendes opskrifter og billeder er meget appetitlige at se på, og de giver bestemt ikke indtryk af, at man kommer til at savne noget. Så langt fra. Og da slet ikke kød – men det savner jeg jo aldrig.

Vind bogen!

I forbindelse med World Vegan Month har jeg fået mulighed for at give bogen Vegansk Gastro Yoga af Catherine Deverne fra Muusmanns Forlag (reklamelink) til en heldig læser. Hop ind på facebook og/eller instagram og se, hvordan du deltager.

vegansk gastro yoga giveaway

Brug bogen som inspiration

Du kan vælge at læse bogen som en traditionel kogebog – spring så bare over de sider, hvor Catherine opfordrer dig til refleksion og eftertanke. Men gør lige dig selv den tjeneste at falde i staver over bare et par enkelte af hendes opfordringer. Du behøver jo ikke at forsøge dig med en hovedstand samtidig.

Gastronomisk yoga handler måske mest af alt om at få sindet med i madlavningen, så du ikke ser madlavning som endnu en af dagens pligter, men som en mulighed for at slappe af. Kræver så, at der ikke står tre skrigende unger med åbne næb og tomme maver. Duft til tomaterne, se på farverne og nyd formerne – og opdager du nu, at de ikke dufter af noget, har du måske lige fået en årsag til ikke blot at tage de første og måske billigste tomater næste gang, men se efter de mest appetitlige i stedet for. Og tag dig også tiden til at se, hvordan grøntsagerne ændrer karakter, alt efter om de bliver bagt, kogt eller stegt. Det gjorde jeg nemlig, da jeg lavede dagens ret – og det er vildt fascinerende at se, hvordan tilberedningen kan ændre ens opfattelse af, hvad et kedeligt knoldselleri kan blive til.

Dagens gourmetoplevelse med bagt knoldselleri med svampe og æbler

Den skæggede var vildt begejstret for dagens ret. Og der er altså ”bare” tale om et knoldselleri bagt i ovnen med ristede svampe og en kompot med æble. Ingen dyre råvarer. Men sikke en velsmag! Jeg serverede retten med en salat med æble og avocado, og det fungerede rigtig fint.       

Mere World Vegan Month

I morgen kan du læse næste indlæg i Bloggers By Hearts serie, når næste indlæg udgives hos Maria Silje på kl. 9.00. (link til bloggen). Jeg glæder mig til at se, hvad Maria Silje har fundet på. I går udgav Stine fra My Foodblog et indlæg med en vegansk solsikkespread med mange anderledes ingredienser fra bogen Plantebaseret Gourmet. Se opskriften og læs hendes anmeldes af Plantebaseret Gourmet.

Gourmet-vegansk knoldselleri med svampe og æbler

Opskrift af Susanne PaghMåltid HovedretType VeganskSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

45

minutter
Bagetid?

25

minutter
I alt?

1

time 

10

minutter

Når enkle råvarer går op i en højere enhed!

Ingredienser

  • 1 knoldselleri

  • 1 håndfuld hasselnødder

  • 200 g svampe (brune champignons, østershatte, portobello svampe etc)

  • Tørret timian

  • Salt, peber

  • Olivenolie

  • Æble-selleri kompot
  • 1 æble

  • 1 båd knoldselleri

  • 1 rødløg

  • 1 tsk æblecidereddike

  • ½ dl vand

  • Pynt
  • Lidt grøn top fra knoldsellerien (hvis du har det)

Sådan gør du

  • Bagt knoldselleri
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Rengør knoldsellerien – det kan være vanskeligt at få jorden af, men skyl den under lunt vand (ikke koldt), så opløses jorden lettere. Skær top og bund af samt evt skrællen, hvis den er tyk og/eller grim. Skær knoldsellerien i smalle både, max 2-3 cm hvor tykkest. Tag en enkelt knoldselleri-båd fra til æble-selleri kompotten.
  • Fordel resten af knoldselleri-bådene på en bageplade med bagepapir. De skal ligge i ét lag. Dryp med olivenolie og giv dem et drys groft salt og tørret timian. Bages i ovnen i ca. 25 minutter, indtil de er møre og gennembagte. Du kan evt. vende dem undervejs. Sluk ovnen og lad den bagte knoldselleri holde sig lun i ovnen, indtil du er klar med resten.
  • Imens knoldselleriet bages, ristes hasselnødderne på en tør pande. De afkøles og hakkes groft.
  • Derefter rengøres svampene og skæres i små stykker. Varm en pande op med lidt olivenolie og steg svampene i det. De skal have en ganske hård behandling. Krydres med salt og peber.
  • Svampe og æble-sellerikompot
  • Æble-sellerikompotten laves ved at skære æblet i både, fjern kernehuset og skær æblebådene i mindre stykker. Skær den sidste knoldselleri-båd i små tern. Pil løget, halver det på langs og skær det i tynde skiver.
  • Æble- og knoldselleritern samt løg kommes op i en kasserolle sammen med vand og æblecidereddike. Lad det simre sammen ved medium varme i ca. 10 minutter. Knoldselleriternene skal være møre, men må godt have lidt bid. Kompotten må ikke smadre helt sammen, du skal stadig kunne identificere de enkelte komponenter. Smages til med salt og peber.  
  • Anretning
  • Retten portionsanrettes i dybe tallerkener – mest fordi det ser lidt blæret ud. Læg bådene i en cirkel midt på tallerkenen og anret de stegte svampe, de hakkede hasselnødder og æble-sellerikompotten uden om. Drys evt lidt hakket grønt fra knoldselleri-toppen over.

Bemærk

  • Æble-sellerikompotten vil også være fin til en omgang bagt, hvid fisk. Hvis man altså spiser det 😉

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*