græskarboller

Græskarboller med dobbelt op

Bløde boller i den mest fabelagtige gule farve – lyder det tillokkende? Så skal du prøve de her græskarboller. De er med dobbelt op på græskar, for ikke nok med at der er græskarkerner på toppen, inden i er der bagt græskar. Det giver både smag og så en virkelig flot gul farve. Bollerne er koldhævede, så de er også lette at have med at gøre.

Med efteråret er der to ting, der helt sikkert dukker op i butikkerne. Græskar og Halloween. De flotte orange, de grønne og de blå græskar. Aflange eller runde. Faconen kan variere, og skallen kan være mange farver, men inden i er det nu den orange farve, der hersker. Den kan man også se i bollerne, som har fået et skud bagt græskar. Udover en flot gul farve giver det også en fin smag, lidt sød eller nøddeagtig, som passer rigtig fint sammen med græskarkernerne. Jeg bruger hokkaido-græskar, fordi der er fugt og smag i det uden at blive vandigt eller dominerende. Du kan selvfølgelig sagtens bruge andre typer af græskar.

De her græskarboller kræver lidt forberedelse, men jeg vil alligevel sige, at de er meget lette at lave. Der skal godt nok bages et halvt græskar, men det kan du sagtens gøre en eller to dage før, hvis du har gang i ovnen alligevel – for eksempel til en græskartærte, så du får brugt resten af græskarret. Skrab græskarkødet ud, når det er bagt, og opbevar det i køleskabet til dagen efter. Derudover er bollerne koldhævede, så biks dejen sammen om aftenen den ene dag og bag dem den næste dag. Dejen kan sagtens stå i køleskabet i et døgns tid.

Du kan spise bollerne, som de er, bare med lidt smør og pålæg. De kan også fint fungere som tilbehør til en suppe, og bliver det en græskarsuppe, er det jo helt perfekt. Kan I ikke spise alle sammen, så smid resten i fryseren. De skal blot varmes i ovnen, så bliver de tæt på nybagte igen.  

græskarboller

Græskar og Halloween

Græskar kan rigtig mange ting – bages som her, men det kan også laves til suppe, steges på panden eller være hovedperson i søde tærter. Men mon ikke mange først og fremmest tænker Halloween, når man siger græskar. I dag har Halloween traditionen for alvor bidt sig fast herhjemme, og græskar pynter op i efterårsmørket uden for i både udskåret form og som små pyntegræskar. Egentlig skulle græskaransigterne vist skræmme onde ånder væk, men nok meget typisk er den danske tradition blevet meget mere hygge end afskrækkende som i den amerikanske udgave.

Jeg kan i øvrigt godt afsløre, at jeg ikke skar skræmmende ansigter ud i græskar som barn. Jeg er nemlig ikke vokset op med Halloween, og det har noget at gøre med min alder. Halloween kom først til Danmark i den nuværende og måske meget kommercielle form i 1990’erne. Siden har traditionen bidt sig gevaldig godt fast herhjemme, og den har nærmest udkonkurreret Fastelavn som årets drille- og udklædningsanledning – eller måske lever de fint side om side blandt børn og barnlige sjæle. I hvert fald har forretningerne ikke overraskende valgt at tage begge traditioner til deres reklame-hjerte.   

Græskarboller med dobbelt op

Opskrift af Susanne PaghMåltid Brød og bagtType BollerSværhedsgrad Let
Hvor mange?

6

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

18

minutter
Hævetid?

8

timer 
I alt?

8

timer 

48

minutter

Søde, gule græskarboller

Ingredienser

  • 200 g bagt græskarkød (svarer til ½ hokkaidogræskar)

  • 10 g gær

  • 2½ dl lunt vand

  • 1 spsk sirup

  • 1 spsk olie

  • 40 g græskarkerner

  • ½ spsk groft salt

  • 100 g durummel

  • 225 g manitoba mel

  • Græskarkerner til pynt

  • Tilbehør
  • Hulbageplade

Sådan gør du

  • Dag 1
  • Fjern kernerne med en ske fra et halvt hokkaidogræskar. Læg det med skærefladen nedad på en bageplade med bagepapir. Bag det ved 180 grader varmluft i ca. 35-40 minutter, indtil græskarkødet er mørt. Lad det afkøle og tag græskarkødet ud. Opbevar på køl.
  • Opløs gær i det lune vand. Tilsæt sirup og olie.
  • Mos græskarkødet og kom det i sammen med græskarkerner.
  • Tilsæt derefter durummel og salt. Rør manitoba melet i og ælt dejen godt sammen gerne på en røremaskine med dejkrog. Alternativt en håndmixer med dejkroge.
  • Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den i køleskabet til næste dag.
  • Dag 2
  • Tag dejen ud af køleskabet.
  • Giv hulbageplade en gang olie. Tænd for ovnen på 205 grader varmluft og gerne også damp.
  • Form 6 boller og læg dem på pladen. Drys med græskarkerner. Bollerne bages i ca. 18 minutter, de er færdigbagte, når de lyder hult, når man banker under bunden på dem. Bollerne køles af på en bagerist.   

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
græskarboller

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*