To gange om året samles alle de beboere i vores ejerforening, der har tid og mulighed for det, til en arbejdsdag – eller som vi kalder det “en forskønnelsesdag”. Her sørger vi for alle de ting, som man gerne vil have ordnet enten før sommeren eller før vinteren. Denne gang altså før vinteren, hvor badebroen blev taget op, havemøblerne sat ind, fliserne renset og meget mere. Vi arbejder intenst om formiddagen for så at slutte af med frokost. Jeg havde lovet at levere desserten, og da vi er lige før Halloween, tænkte jeg, at en græskartærte ville være oplagt. Som sagt så gjort.
Jeg har taget udgangspunkt i en tidligere tærte, som jeg har lavet, kigget Arla over skuldrene på pynten og så ellers moret mig med krydderier. Resultatet er en lidt anderledes desserttærte. En græskartærte, der hverken er for sød eller for julet trods krydderierne. Jeg serverede den med flødeskum, som gav lige præcis den sødme, der skulle til.
Det er hurtigt at bikse mørdejen sammen – max 15 minutter. Men så skal dejen hvile i minimum 1/2 time, faktisk gerne mere. Græskarkødet bages, mens dejen hviler – man kan lige så godt udnytte tiden. Så skal bunden forbages og derefter bages inklusiv fyld. Lyder det besværligt? Det er det ikke, og da tærten skal køle helt af før servering, er den perfekt at bage dagen før.
Detaljer
6 personer
45 minutter reelt
1 1/2 time
Ikke vanskelig
Ingredienser
- Mørdej
125 g hvedemel
25 g mandler
1 spsk flormelis
75 g smør, iskoldt direkte fra køleskabet
1/2 æg rørt sammen
- Fyld
300 g græskarkød (fra ca. 1/2 Hokkaido græskar)
35 g brun farin
35 g sukker
1 æg
1/2 appelsin, saft og skal heraf
1/2 dl piskefløde
1 spsk hvedemel
1 tsk kanel
1 tsk ingefær
- Pynt
10 g smør
1 spsk akaciehonning
2 spsk græskarkerner
- Ved servering
1 1/2 dl piskefløde pisket til blødt skum (evt med kanel)
Sådan gør du
- Mørdej
- Blend mandlerne til mandelmel i en minihakker. Bland mandelmelet med hvedemel og flormelis i en skål. Skær smørret i små stykker og gnid det ind i de tørre ingredienser, så det kommer til at ligne revet ost (udseende, ikke smag…). Saml dejen hurtigt med lidt sammenrørt æg. Det er ikke sikkert, at du skal bruge al æggeblanding til det.
- Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir – eller tryk den direkte ud i tærteformen. Stil den i køleskabet i minimum 1/2 time, evt. mere.
- Prik bunden med en gaffel og bag den ved 180 grader almindelig ovnvarme i ca. 15 minutter, indtil den er lys brun og fast.
- Fyld
- Mens dejen hviler, bages græskarkødet. Du starter med tænde for vinen på 180 grader almindelig ovnvarme. Så skal du fjerne græskarkernerne og skære skrællen af. Skær græskarret i mindre stykker/tynde skiver og læg dem på en bageplade med bagepapir. Stilles i ovnen i ca. 1/2 time, indtil det er mørt.
- Græskarkødet afkøles let og blendes. Pisk æg, brun farin og sukker godt sammen. Tilsæt græskarkød, appelsinsaft og revet appelsinskal sammen med hvedemel, krydderier og piskefløde.
- Blandingen hældes på den forbagte tærtebund, som derefter bages i yderligere ca. 25 minutter, indtil den er fast i overfladen. Køles helt af i mindst et par timer, men gerne natten over i køleskabet.
- Pynt og servering
- Før servering ristes græskarkerner på en tør, varm pander t par minutter. Smør og honning tilsættes, og når det er smeltet sammen, røres der rundt, og det hele simrer et par minutter. Køles let af, inden det fordeles på tærten.
- Pisk fløden til let flødeskum. Så er vi klar til servering og uhyggelige halloween-historier.