Græskartærte med frisk smag af appelsin – a la pumpkin pie

Egentlig synes jeg, at alt det halloween halløj er netop noget halløj… men inden jeg udnævner det til en tåbelig amerikansk tradition, så må jeg hellere grave lidt ned i traditionens oprindelse. Og en hurtig søgning på nettet afslører, at halloween er meget ældre end USA i moderne forstand. Halloween kan nemlig med al sandsynlighed stamme tilbage til kelternes nytår, der fejredes 31. oktober, den sidste dag i året (!), hvor døde rejste sig fra graven for at hjemsøge de levende… og derfor gjorde man alt for at skræmme dem blandt andet med roer, der blev sat ild til. Det blev så senere til græskar i Amerika, hvor roer åbenbart var sværere at opdrive. Så altså en tradition med europæiske og hedenske rødder.

Græskartærte a la pumpkin pie

Nu tror jeg ikke lige, at denne græskartærte kan skræmme nogen væk hverken levende eller døde. Jeg har i hvert fald forsøgt at holde mig til venligtsindede ingredienser. Ikke mindst fordi tærten her blev lavet til min afdeling, og jeg vil gerne holde mig på god fod med mine medarbejdere, så ingen skrækindjagende oplevelser her. Ja, jeg ved det – der er ofte kage på jobbet, men den her tærte er jo med både græskar og appelsin – det kan vel ikke være helt ringe.

Opskrift – græskartærte

Passer til en form på 18 x 18 cm, ca. 6-8 personer. Som altid afhænger det af, hvor kageglad man er.
Tidsforbrug: arbejdstiden er max 1/2 time, men mørdejen har godt af en halv times tid i køleskabet, og så er der ca. 40-45 minutter i ovnen.
Sværhedsgrad: let at håndtere, eneste udfordring er at få dejen rullet ud og placeret i formen. Men kikser det, kan ingen se, at bunden er samlet af flere stykker 😉

Ingredienser:
Mørdej:

  • 125 g hvedemel
  • 25 g mandler
  • 1 spsk flormelis
  • 75 g smør, iskoldt direkte fra køleskabet
  • 1/2 æg, rørt sammen

Fyld:

  • 400 g hokkaido græskar, svarer til ca. 1/2
  • 2 1/2 æg
  • 100 g sukker
  • Saft og revet skal af 1 appelsin, naturligvis af den økologiske, ikke-sprøjtede slags

Pynt:

  • 25 g hvid chokolade

Sådan gør du

Mal mandlerne til mel, der må godt være lidt stykker i. Bland det med mel og flormelis. Skær smørret i små stykker og smuldr det i, så det bliver en grynet blanding. Saml det hurtigt med det halve æg. Resten af ægget gemmes til fyldet. Pak mørdejen ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet i mindst en halv time.

I den halve time kan du passende bage græskarret: Tænd ovnen på 180 grader, ikke varmluft. Skær skrællen af græskarret og fjern kernerne. Skær græskarret i mindre stykker og læg dem i et fad, bages i ovnen i ca. 1/2 time, indtil det er godt mørt. Køles af og blendes.

Når du er klar til at bage, tændes ovnen på 180 grader (ikke varmluft). Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir og læg den i en form på ca. 18 x 18 cm. Prik bunden med en gaffel og bag den i ca. 15 minutter, indtil den er halvfast og let lysbrun. Tages ud og køles let af.

Imens forberedes fyldet: Det blendede græskar blandes med revet skal og saft af en appelsin. Æg og sukker piskes hvidt og skummende, indtil du ikke kan høre sukkerkornene mod skålen. Bland græskar og appelsin i.
Hæld fyldet på bunden og bag tærten i ca. 25 minutter på 180 grader.
Når tærten er helt afkølet, kan den pyntes med lidt smeltet, hvid chokolade.

One Comment

  1. Pingback: Halloween – eller en menu der er gået helt i græskar – Sundt for to

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*