græskartærte med gedeost

Græskartærte med gedeost – og fem facts om græskar

Sponsoreret indhold: Jeg har modtaget produktprøver fra Agrainproducts uden krav om modydelser. Se mere nedenfor. Reklamelinks er markeret med *. Efterår er lig med græskar. I hvert fald her i huset. Græskar er nemlig ret nemt at have med at gøre, det kan bages, moses, koges til suppe, kommes i kager osv. Og så er der ret meget mad i et enkelt hokkaido græskar, når man kun er to personer i husstanden. Denne gang blev det til en græskartærte med gedeost og maskmel.

Det vidste du måske ikke om græskar

Der findes rigtig mange forskellige typer af græskar. Fra pyntegræskarrene, som man ser ude foran butikkerne lige nu, til de spiselige slags. Og så er det ikke engang alle græskar, der hedder noget med græskar. Derfor er det heller ikke underligt, at man engang imellem bliver lidt forvirret, når man læser opskrifter. Her er fem sjove, men måske også lidt opklarende facts om græskar:

  1. Det, vi kalder for græskar, er faktisk græskarplantens bær. Verdens største bær, for:
  2. Et enkelt græskar kan veje op til 100 kg
  3. Men det er langt fra rekorden. Hvert år er der i Tivoli en konkurrence, hvor man kårer det største græskar. I 2020 blev det til både ny dansk og nordisk rekord med et kæmpegræskar på hele 970,4 kg.   
  4. Squash tilhører faktisk græskarfamilien – og er et sommergræskar. Mens de orange græskar, som vi nok forbinder med græskar, er vintergræskar.
  5. Græskar kan tilberedes på mange måder. I Uganda koger man græskar og stamper det sammen med kogebananer… yummy!

Om græskartærte med gedeost – og maskmel

Denne tærte er lavet med maskmel, der kan anvendes i brød, kager og andet bagværk. Mask er overskud fra øl- og whiskyproduktion, som ellers blot kasseres. Men kan man lave mask til maskmel på en fornuftig måde, og så samtidig få ekstra velsmag ud af det, er det jo en ren vindersag. Jeg har her valgt den blide maskmel no 1 Pilsner, der ikke smager meget igennem i det færdige resultat. Tærtedejen bliver lidt mørkere end normalt og meget, meget sprød.

Har du ikke maskmel, kan du sagtens lave tærten uden. Så erstatter du bare maskmelet med tilsvarende mængde almindeligt hvedemel.

Jeg fik lidt bagt græskar i overskud – og det røg dagen efter i en dip med lidt krydderier og citronsaft. Mums!

Tærte ja tak! Gedeost nej tak!

Jeg har en lille svaghed for gedeost, som smagsmæssigt også giver et godt mod- og medspil til græskar. Men du kan også sagtens lave en græskartærte helt uden gedeost, fx denne græskartærte med grønkål. Er du hverken til græskar og/eller gedeost (og det er det jo ikke alle, der er lige vilde med), så tjek denne her squashtærte med 01 Pilsner maskmel (hov, det er faktisk en opskrift, som jeg har leveret til Agrain* 😉)

Sponsoreret indhold

Flere og flere af mine indlæg indeholder reklamelinks eller er på anden vis sponsoreret. På samme vis vil I se, at der er kommet reklamer på siden. Det er dødirriterende, jeg ved det godt, men det er et forsøg på at få lidt indtjening. Det betyder, at klikker I på reklamerne, får jeg et ganske lille fee for det. Hvis I klikker på et reklamelink – og køber – får jeg også lidt for det. Men det er altså ikke noget, jeg bliver hverken rig eller velnæret af, men det er et tilskud til de løbende omkostninger.     

Græskartærte med gedeost

Opskrift af Susanne PaghMåltid HovedretType VegetarSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

50

minutter
Hviletid?

30

minutter
Total time

1

time 

50

minutter

Lækker græskartærte med gedeost og maskmel. Perfekt frokostret.

Ingredienser

  • Tærtedej
  • 60 g manitoba hvedemel

  • 50 g ølandshvedemel

  • 15 g maskmel no 1 Pilsner

  • 80 g smør

  • Salt

  • 2-3 spsk vand

  • Fyld
  • ½ hokkaido græskar

  • Olivenolie

  • Tørret timian

  • Salt, peber

  • ½ rulle fast gedeost

  • 1 æg

  • 3-4 spsk skyr

  • Tilbehør
  • Salat efter eget valg

  • Form
  • 10 x 30 cm form, gerne med løs bund

Sådan gør du

  • Tærtedej
  • Bland mel og salt i en skål. Skær smørret i små stykker og gnid det sammen med melet med en gaffel, så det ender med at ligne revet ost. Saml dejen med lidt vand. Den skal ikke æltes, bare samles lynhurtigt. Jo mindre fingrene er i dejen, jo større er chancen for sprød tærtebund.
  • Form dejen til en flad disk og pak den ind i husholdningsfilm. Læg dejen i køleskab i mindst ½ time.
  • Fyld
  • Mens dejen hviler, forbereder du fyldet. Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Læg bagepapir på en bageplade.
  • Skær græskarret i skiver. Læg dem på bagepladen. Drys med tørret timian, salt og peber. Giv et skvæt olivenolie. Bag græskarskiverne i 20 minutter. Lad dem køle let af.
  • Samling af tærte
  • Sæt ovnvarmen op til 200 grader. Smør evt din form med lidt olie. Rul tærtedejen ud, så den passer ned i formen. Forbag tærtebunden ved 200 grader varmluft i 10 minutter.
  • Imens skærer du gedeosten i skiver. Rør skyr og æg sammen.
  • Tag tærtebunden ud og sæt ovnvarmen ned til 180 grader. Fordel ægge-skyrblandingen i bunden af tærten. Læg græskarskiverne ovenpå skiftevis med gedeost. Giv et generøst drys timian – samt salt og peber.
  • Bag tærten i 20 minutter ved 180 grader varmluft, indtil æggemassen er stivnet.
  • Tærten serveres med salat

Bemærk

  • Du kan bage græskarbådene på forhånd.
  • Får du bagt for meget græskar, så gem resten og lav en dip ud af det.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*