Græskartærte med grønkål

Utallige græskar af enten hokkaido eller butternut squash typen har endt deres dage i en suppegryde hos undertegnede. Men græskar kan bruges til meget andet både i det søde og det salte køkken, fx som ingrediens i en tærte. Her i en salt udgave til gårsdagens aftensmad i form af en græskartærte med grønkål. Ud over græskar har jeg brugt grønkål og gedeost, der klæder græskarret rigtig godt.



Opskrift – græskartærte med grønkål

Passer til 2-3 sultne personer, eller som her til 2 personer plus rest til næste dag. Især hvis den serveres med en god salat til.
Tidsforbrug: i alt et par timer fra start til slut, men den reelle arbejdstid er noget kortere, da dejen skal hvile en time, og tærten skal tilbringe ca. 40 minutter i ovnen.
Sværhedsgrad: eneste udfordring er vist at få rullet dejen ud og lagt over i tærteformen. Så let nok…
Ingredienser:

  • 100 g hvedemel
  • 50 g speltmel
  • 50 g tipo 00 mel
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl rapsolie
  • 4-5 spsk skyr
  • 1/2 dl koldt vand

Fyld:

  • 3 håndfulde finthakket grønkål
  • 300 g hokkaido græskar
  • 1/2 rulle gedeost
  • Lidt olivenolie til at stege i
  • 2 æg
  • 1 dl minimælk
  • 125 g hytteost
  • 1-2 spsk revet parmesan
  • Salt, peber

Hæld mel og salt i en skål og bland det. Tilsæt rapsolie og skyr – og saml dejen med lidt koldt vand. Dejen skal bare samles, ikke æltes. Rulles ud mellem to stykker bagepapir, mest fordi det mindsker opvask og er en let løsning, så det passer i en tærteform på ca. 26 cm. Smør evt. formen med lidt rapsolie inden, så hænger tærten helt sikkert ikke i. Sæt tærtedejen i køleskab i en times tid.

Tænd for ovnen på 200 grader varmluft, så den er varm, når dejen har hvilet i en time. Sæt tærten i ovnen i 10 minutter, mens du tilbereder fyldet.
Varm en pande med lidt olivenolie. Skær skrællen af græskarret og skær det i smalle, smalle både, som steges på panden i et par minutter på hver side. Tages af panden. Vend grønkål på panden et minuts tid, indtil den falder lidt sammen.

Rør imens æg, mælk og hytteost sammen. Smag til med salt, peber og timian. Skær gedeosten i skiver.

Tag den forbagte tærtebund ud af ovnen og sænk varmen i ovnen til 180 grader varmluft. Hæld grønkål på bunden, læg græskar-bådene dekorativt og gedeosten ovenpå. Hæld æggemassen over og giv et drys parmesan til sidst. Bages nu ca. 1/2 time ved 180 grader varmluft.

Serveres med salat efter eget valg.

One Comment

  1. Pingback: Spicy menu til vegetaren – Sundt for to

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*