chutney med grønne tomater

Lækker chutney med grønne tomater

Grønne tomater er en ny verden for undertegnede. Ikke blot har jeg aldrig set filmen Stegte grønne tomater. Jeg havde faktisk heller aldrig prøvet at tilberede disse umodne frugter (for tomaten er faktisk en frugt). Det blev der rådet bod på første gang med stegte grønne tomater. Og nu har jeg så kastet mig over chutney med grønne tomater. Fabelagtig som tilbehør til især fisk. Den gør sig bare rigtig godt op mod både torsk, tun og laks – hvilket ved nærmere eftertanke egentlig er ret godt, når man tænker på, hvor forskellige smage der her er tale om…

Jeg er også sikker på, at chutneyen vil gøre sig på en spegepølsemad eller andet kødpålæg – eller til en karryret. Den er også blevet brugt som base i en salatdressing sammen med skyr eller yoghurt naturel.

Den skæggede lægger smagsløg til meget, og de her sød-sure-salte tilbehørsvarer a la kompot og chutney har han aldrig været begejstret for i det salte køkken. Det var så, indtil jeg serverede denne her chutney med grønne tomater. Den kan han ret godt lide. Lettere bekymret for vægtens udvikling har han spurgt til sukkerindholdet, og indrømmet, det er bestemt ikke en sukkerfri chutney. Jeg har dog set en del opskrifter, hvor man er mere generøs med sukker og andre sødemidler, end jeg har været her.       

Er det så en stærk chutney? Det vælger du helt selv. Jeg valgte at tilsætte chili af human styrke og i begrænset mængde, men den kan sagtens trække lidt mere. Abrikoserne giver en sødmefyldt modvægt – og cherrytomaterne hjælper med en varmere farve.

Detaljer

Hvor meget?

2 små glas

Arbejdstid?

20 minutter

Alt i alt?

1 1/2 time

Hvor svært?

Ikke vanskelig

Ingredienser

  • 500 g grønne tomater

  • 1 løg – rødløg eller hvad der nu er

  • 1/4 dl balsamicoeddike

  • 3/4 dl æblecidereddike

  • 150 g sukker

  • 1 rød chili, ikke af den stærkeste slags

  • 8-10 tørrede abrikoser

  • 8-10 cherrytomater

  • Salt, peber

  • Evt. atamon til glassene

Sådan gør du

  • Skær tomaterne i mindre stykker, sådan cirka 2×2 cm svarende til ottendedele. Hæld dem i en lille gryde sammen med hakket rødløg, sukker, balsamicoeddike og æblecidereddike. Lad det koge op og derefter simrekoge i ca. 25 minutter.
  • Nu tilsættes hakket, rød chili. Start med halvdelen – du kan altid komme mere i senere. Lad chutneyen simre videre i ca. 30 minutter, og tilsæt så de tørrede abrikoser skåret i mindre stykker samt cherrytomaterne, der blot lige skal halveres.
  • Så skal chutneyen simre igen, denne gang blot 10 minutter. Smag til med salt, peber og evt mere chili.
  • Opbevares på skoldede glas (brug atamon). 
grønne tomater illu

Kommentarer

  1. Lotte Holm

    Tak for denne opskrift – den bliver brugt med stor fornøjelse hvert år! Vi kan nærmest få nok i vores familie, den bruges på stort set alt: leverpostejmaden, pastaen, i ruller af hvedetortilla med kål og grøntsager, på æggekagen, osv.

    • Susanne

      Hej Lotte, det lyder vel nok dejligt. Det er også en god måde at få brugt de sidste tomater på. Tak for at dele de mange anvendelsesmuligheder.
      Hilsen Susanne

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*