grov tærte med ærter og squash

Grov tærte med ærter og squash

Dette indlæg indeholder reklamelinks markeret med *. Det er ingen hemmelighed, at jeg igen og igen vender tilbage til tærte som aftensmad. Det er nemlig en genial måde at få anvendt en masse rester af grøntsager på. Men derudover er tærter også noget, som næsten alle kan lide. Tærtebunden kan laves mere eller mindre sund, med eller uden smør og med eller uden grovere meltyper. Denne gang endte det med en blanding med smør og rugmel som bund i en grov tærte med ærter og squash. Og med lidt tankespind over, hvad en tærte egentlig er for en størrelse.

grov tærte med ærter og squash

Tærte er simpelthen så taknemmeligt at lave. Det kræver ikke mange ingredienser at banke en tærte sammen, og samtidig kan man tit få tømt ud i køleskabets grøntsagsskuffe. Server en let salat til, og du har en grov tærte med ærter og squash, som sagtens kan gå som aftensmad eller som en god og fyldig frokost. Eventuelle rester er i øvrigt perfekte til frokosten dagen derpå, for tærten smager også fint i kold udgave.

Grove sager

Jeg har lavet en udgave af tærtebunden, hvor jeg brugte både kagehvedemel og rugmel. Jeg har brugt økologisk mel, der er malet på stenkværn. Det giver en grovere struktur, og flere kim og skaldele følger med end på stålvalset mel. Resultatet er mel, der smager af lidt mere – og selv om det ikke er melet, der bærer en tærte, så er det stadig vigtigt, at bunden bliver sprød og med noget smag. Det synes jeg, at man opnår her.

Kagehvedemelet er en meltype, der ikke indeholder meget gluten og som dermed ikke har de bedste hæve-egenskaber. Og netop med en tærte skal dejen jo ikke hæve. Derfor gør det heller ikke noget, at den grove meltype er tilsvarende ikke-glutenrig, det er nemlig rugmel. Når det så er sagt, er tærten heller ikke mere sund end som så. Der er nemlig både smør og piskefløde i den. I stedet for piskefløde kan madlavningsfløde let anvendes. Men smør er nu engang smør – her vil jeg være ked af at finde alternativer i form af olie. Til gengæld kan et vegansk alternativ til smør sagtens bruges.

Det sommerlige fyld

Er bunden grov, så er fyldet til gengæld sprød og frisk af dansk sommer. Fyldet er nemlig sommerens skønne grøntsager, nemlig friske ærter og squash – og så med en gang gedeost på toppen. Er man ikke til gedeost, så prøv evt feta i stedet for. Uanset hvad, så er der garanti for, at man ikke kommer til at savne kød (eller fisk for den sags skyld).

Et par fif

Det kunne være tillokkende at droppe at stege squashternene, inden de kommes i tærten. Men det giver både smag og mindsker vandindholdet, når de kommer en tur på panden. Helt generelt skal man være opmærksom på, at fyldet ikke har for stort vandindhold, for så risikerer man, at tærtebunden også bliver en våd og tung affære. For at få en sprød bund er det min erfaring, at man skal glemme alt om forme af porcelæn eller stentøj, men i stedet anvende en form i metal og gerne med løs bund. Metal transporterer varmen bedre, og den løse bund gør det let at få tærten ud af formen.

Grov tærte med ærter og squash

Opskrift af Susanne PaghMåltid HovedretType VegetarSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

30

minutter
Hviletid?

30

minutter
I alt?

1

time 

30

minutter

Fyldig sommertærte

Ingredienser

  • Tærtedej
  • 100 g kagehvedemel (* reklamelink)

  • 70 g rugmel (* reklamelink)

  • 100 g smør

  • 1-2 spsk vand

  • 1 knsp salt

  • Fyld
  • ½ squash

  • 1 løg

  • 100 g friske ærter (eller evt fra frost)

  • 100 g gedeost

  • 1 løg

  • olie til stegning

  • ½ dl fløde, piske eller madlavningsudgave

  • 3 spsk skyr

  • 1 æg

  • Tilbehør
  • 1 tærteform, gerne i metal med løs bund, ca 20 cm i diameter

Sådan gør du

  • Tærtedej
  • Bland de to slags mel med salt. Skær smørret i små stykker og gnid det ind i melet med enten fingrene eller en gaffel. Det skal komme til at ligne revet ost.
  • Saml dejen med lidt vand.
  • Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg den på køl i mindst ½ time, men gerne længere.
  • Forbag bunden
  • Læg bagepapir i bunden af en tærteform og giv evt formen lidt olie. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  • Rul dejen ud, så den passer til formen, læg den i og fjern overskydende dej fra kanterne. Prik dejen med en gaffel og læg et stykke bagepapir ned over dejen. Det kan godt betale sig at presse papiret ned over dejen og op ad kanterne, det holder på det hele.
  • Forbag bunden i ca. 10 minutter ved 200 grader varmluft.
  • Fyld
  • Imens tilberedes fyldet: Snit løget fint i skiver og skær squash i små tern.
  • Varm en pande op med lidt olie og steg såvel løg som squash heri, indtil det er gennemstegt.
  • Pisk æg, piskefløde, skyr let sammen og giv det et godt vrid peber og salt.
  • Tag den forbagte bund ud af ovnen. Sæt ovnvarmen ned til 180 grader varmluft.
  • Fordel løg, squash og ærter på bunden. Hæld æggeblandingen over. Skær gedeost i skiver og læg øverst.
  • Bag tærten færdig ca. 20-25 minutter, indtil fyldet er fast og let gyldent.

Bemærk

  • Du kan evt lægge tørrede kikærter ovenpå bagepapiret, der holder dejen på plads under forbagningen.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

grov tærte med ærter og squash

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*