Nogle ret sjove og grove snurrebasser med masser af smag. De tager lidt tid, men at dømme på hastigheden, hvormed de forsvinder, er de tiden værd.
Opskrift – grove snurrebasser
Der bliver 6-8 ud af denne portion.
Tilberedningstid: Altså, det er ikke noget, man lige laver 20 minutter i spisetid. Jeg ville sætte tre timer af, men det meste af tiden er jo “passiv” tid, hvor dejen hæver eller er i ovnen. Så en halv times aktiv arbejdstid kan det blive til.
Ingredienser:
- 12 g gær
- 2 1/2 dl lunt vand
- 1 tsk salt
- 1 spsk honning
- 1 spsk olie
- 75 g fuldkornsmel
- 75 g rugmel
- 75-100 g hvedemel
Pestoen laves af:
- 20 mandler
- en stor håndfuld frisk basilikum
- et par håndfulde frisk persille
- 4 spsk olivenolie
- saft og skal fra 1 øko citron
- friskrevet parmesan
- Salt og peber
Sådan gør du
Rør gær ud i det lune vand, tilsæt salt og honning. gær i det lunkne vand sammen med salt og honning. Tilsæt olien sammen med fuldkornsmel, rør godt rundt – brug bare en grydeske og godt med armmuller. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, dej er jo en underlig størrelse, så nogle gange kan den tage meget mel, andre gange meget lidt. Bare dejen ikke bliver for tør, er det fint. Rør og ælt dejen godt og gerne længe, hvilket i min verden er ca. 8-10 minutter. Så holder mine arme ikke til mere. Stil dejen til hævning på køkkenbordet overdækket med et rent viskestykke i 1 – 1 1/2 time.
Lav imens pestoen, med mindre du springer over det lave gærde og bruger færdiglavet…:
Rist mandlerne i på en tør pande ca 5 minutter og lad dem køle af. Kom basilikum, persille, citronskal og -saft, ristede mandler, olivenolie og en smule revet parmesan i en skål og blend det godt sammen med stavblenderen. Kræver lidt vedholdenhed. Smag til med salt og peber, tilsæt evt. lidt ekstra olie, hvis konsistensen er for fast.
Så skal vi til at snurre:
Drys godt med mel på køkkenbordet, hæld dejen ud og vend den rundt i melet, så den ikke klistrer fast til bordet. Det vigtige her er, at dejen hele tiden kan bevæges på bordet, den må ikke klistre fast. Rul dejen ud til et rektangel på ca 20 x 30 cm. Fordel pestoen ovenpå halvdelen af dejen, så du bagefter kan folde dejen, så du får et nyt stykke på 20 x 15 cm.
Skær dejen i 3 cm brede strimler (15 cm lange) – der bliver 6-8 stykker. Tag en strimmel og skær den igennem på midten, undlad dog at skære den sidste cm igennem, hvor dejen er foldet sammen. Sno de 2 strimler om hinanden og hiv forsigtigt i den snoede strimmel, så den bliver lidt længere. Drej den snoede strimmel sammen til en snurre og luk enden ind under bunden.
Placeres på en bageplade med bagepapir. Efterhæver ca 40 minutter. Pensles med lidt vand, inden de bages i en 180 grader varm ovn i ca. 20 minutter.