Aj, altså… hvor blev jeg skuffet, da jeg i denne uge fik kage ved et møde ude af huset. For det, der så ud til at være den lækreste gulerodskage, var en fuldstændig smags- og kønsløs kage. Sådan en kage hvor man tænker, at det var da spild af god plads i maven – og kalorier. For jeg forventer mig egentlig, at jeg i en gulerodskage kan smage krydderiernes varme og mærke gulerøddernes sødme og blødhed. Men der var bare intet i den retning. Jo, jo, den var da fin i konsistensen og havde en fin farve, men det er ikke nok. Så på vej hjem fra mødet slog jeg vejen forbi supermarkedet efter brun farin og gulerødder, for det kunne jeg helt sikkert gøre bedre, tænkte jeg. Sikker som jeg var på, at mine faste testspisere (aka mine kolleger) helt sikkert igen ville lægge krop og smagsløg til. Denne gang til, når gulerodskage møder brunsviger.
Spark på krydderierne
Resultatet blev en gulerodskage, hvor der var spark på krydderierne. Og så skulle der selvfølgelig eksperimenteres lidt, så den traditionelle flødeostcreme blev erstattet af en nøddetopping. Som en af mine testspisere sagde, så var det nærmest som, når gulerodskage møder brunsviger. Ved nærmere eftertanke var det en ret præcis beskrivelse. Sød musik opstod, og gulerodskagen dansede tæt med brunsvigertoppen.
Er gulerodskage sundt slik?
Blandt testspiserne opstod en lang diskussion om, hvorvidt gulerodskage egentlig hører til blandt de søde sager. Den indeholdt jo både gulerødder og nødder, altså stort set kun sunde sager – lige fraset en pose brun farin. Jeg er ikke helt sikker på, hvad konklusionen blev, men kagen forsvandt ret hurtigt.
Den traditionelle
Et bud på den traditionelle gulerodskage med smørglasur finder du her.
Detaljer
10-12 stykker i en springform på 22 cm
30 minutter
60 minutter
Smager af meget mere end den kræver af indsats
Ingredienser
3 æg
1 1/4 dl rapsolie
400 g brun farin
300 g gulerødder
200 g hvedemel
2 tsk kanel
1 tsk stødt nellike
1 tsk ingefær
1 1/2 tsk bagepulver
1/2 tsk fint salt
Ingredienser – topping
25 g smør
100 g brun farin
75 g mørk sirup
2 æg
1/4 tsk fint salt
150 g blandede nødder, gerne valnødder og hasselnødder
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Gør en springform klar med bagepapir i bunden og smør siderne med lidt rapsolie.
- Skræl og riv gulerødderne groft. Bland alle de tørre ingredienser i en skål for sig.
- Pisk æg og brun sukker sammen. Tilsæt rapsolie, pisk igen og tilsæt så de tørre ingredienser. Slut af med at blande de revne gulerødder i.
- Hæld dejen i springformen og i ovnen med kalorius i ca. 45 minutter.
- Imens gøres toppingen klar: smelt smørret i en kasserolle og lad det køle lidt af, mens brun farin, sirup og æg røres sammen. Tilsæt salt. Hak nødderne groft og vend dem i sammen med det smeltede smør.
- Når kagen har været i ovnen ca 45 minutter, er den næsten færdigbagt. Hæld toppingen over kagen, og så skal den lige bage ca. 15 minutter mere. Tjek, at den er færdig med en gaffel.
- Køl kagen helt af. Serveres som den er med kaffe eller te.
Er den stadig god, hvis jeg bager den to dage før den skal serveres?
Hej Dorte,
den er helt klart bedst, hvis du bager den dagen før. Men jeg ville ikke være bange for at prøve at bage den 2 dage før – pas på med at komme den i køleskabet, så bliver den lettere tør.
Held og lykke med det!
Hilsen Susanne
Hej Susanne
Vild lækker opskrift! Jeg overvejer at lave den og tage den med på arbejde til min fødselsdag. Mine kollegaer glæder sig til at prøve den. Jeg har dog et spørgsmål.
Kan jeg bage kagen helt færdig og efterfølgende lave et par huller med en gaffel, hvor jeg hælder remoncen over? Vil det være ekstra lækkert med creme fraice for at afbalancere sødmen?
Hej Sura,
mange tak!
Jeg har ikke prøvet, men jeg tror umiddelbart ikke, du får helt samme effekt, hvis du bager kagen helt færdig uden remonce. Og remoncen holder også på fugten i kagen, hvis du bager den dagen før. Creme fraiche lyder lækkert til, lidt a la hvis man laver en almindelig gulerodskage med flødeostcreme.
God fornøjelse med kagen – og tillykke med fødselsdagen!
Hilsen Susanne
Hej
Hvor stor en form bruger du?
Hej Grethe, jeg bruger en springform på 22 cm i diameter. Hvis din springform har en anden diameter, skal du blot huske at tilpasse bagetiden derefter. En mindre springform giver en højere kage og længere bagetid, mens en større form vil give en lavere kage og kortere bagetid. Mærk altid efter med en gaffel, om kagen er gennembagt. Hænger der dej ved gaflen, skal den have lidt længere tid i ovnen. God fornøjelse. Hilsen Susanne