gulerodssuppe med ingefær og appelsin

Gulerodssuppe med ingefær og appelsin – 1-2-3 enkelt

“Så er det altså slut,” tænkte jeg, da jeg lavede denne gulerodssuppe med ingefær og appelsin. Ikke flere purerede grøntsagssupper for en stund. Det er bare en let løsning, når grøntsagsskuffen bugner af gode, grove efterårsgrøntsager som gulerødder, græskar, kartofler og selleri. Og det er en let løsning, når der skal mad på bordet inden for kort tid – uden at man behøver at tænke sig særlig meget om. Der er masser af eksempler her – tjek fx denne græskarsuppe. Princippet i supperne er nemlig helt enkelt: grøntsager i tern i gryde sammen med smagsgiver, grøntsagsbouillon over, koge-koge, blende-blende og så smage til. 1-2-3 er maden klar. 

Gulerødder skal spises direkte fra marken  

Denne gang var det gulerødderne, der stod for tur. I Kiselkassen fra Aarstiderne var der nemlig en pose gulerødder – og sådan en pose kan være lidt af en mundfuld at få gjort kål på, når man kun er to personer i husstanden. Især når den ene (undertegnede) af de to ikke kan lide kogte gulerødder au naturel. Faktisk har jeg altid foretrukket gulerødder i rå udgave – helst direkte fra marken. Som barn boede vi lige over for et lille husmandssted. I dag vil det knap nok kunne få den betegnelse, men 8-10 køer, tilsvarende antal grise og nogle høns samt nogle tønder land udgjorde indtjeningsgrundlaget for vores naboer. På marken tættest på os havde de kartofler, ærter og gulerødder. De bedste gulerødder var helt sikkert dem, jeg trak op af jorden og i bedste fald skyllede af i malkerummet, inden de blev spist direkte inden for 5 minutter. I øvrigt med ejernes velsignelse.

Velegnet til den gulerodskræsne

Jeg er som nævnt gulerodskræsen, og kogte gulerødder har efter min mening bare en fad og ubehagelig smag. Ikke desto mindre så røg den her suppe fint ned, sikkert fordi gulerødderne var smagt til med appelsin, ingefær og spidskommen. Så dermed en suppe der er velegnet til gulerodskræsne. Den er tillige børnevenlig, for den er ikke stærk i smagen. 

Men nu er det altså slut med de purerede, blendede og cremede supper her på matriklen. I hvert fald for en stund, hvor der skal andet på middagsbordet, har jeg besluttet.     

Detaljer

Hvor mange?

2 personer

Arbejdstid?

30 minutter

Alt i alt?

45 minutter

Hvor let?

Meget let

Ingredienser

  • 550 g gulerødder

  • 1 kartoffel

  • 1/2 løg

  • 1 fed hvidløg

  • 1 cm frisk ingefær

  • Saft og skal af 1 appelsin

  • 3/4 l grøntsagsbouillon

  • 1 dl madlavningsfløde 8%

  • 1/2 tsk spidskommen

  • Salt, peber

  • Olivenolie

  • Topping
  • 1 gulerod

  • 2 skiver rugbrød, gerne tørt og halvkedeligt

  • 3-4 spsk skyr

  • 1/2 tsk spidskommen

  • Salt, peber

  • Olivenolie

Sådan gør du

  • Suppe
  • Klargør grøntsagerne: Hak hvidløg og løg fint. Skræl gulerødder og kartoffel og skær dem i små stykker.
  • Varm lidt olivenolie op i en gryde. Svits hvidløg, løg, gulerødder og kartoffelstykkerne et par minutter, uden at det tager farve. Tilsæt fintrevet ingefær, spidskommen og saft og revet skal af appelsin.
  • Tilsæt grøntsagsbouillon, så det dækker. Lad det koge i ca. 15 minutter, indtil grøntsagerne er møre.
  • Så er det frem med stavblenderen og tålmodigheden, for suppen skal blendes, indtil den er helt glat. Suppler med mere grøntsagsbouillon, hvis suppen bliver for meget mos og for lidt suppe.
  • Tilsæt madlavningsfløde og varm suppen op igen. Smag til med salt, peber og evt mere appelsinsaft. 
  • Topping
  • Imens suppen koger, kan du lave toppingen. Skræl og skær guleroden i små, fine tern. Varm en pande op med lidt olivenolie og steg gulerodsternene med spidskommen. Smag til med salt. Holdes varme, indtil suppen er klar
  • Rengør panden og varm den op igen med olivenolie. Skær rugbrødet i små tern og steg dem sprøde. Giv dem et vrid salt. Holdes også varme indtil servering.
  • Rør skyr med salt og peber. Juster konsistensen med lidt vand eller mælk.  
  • Servering
  • Suppen serveres rygende varm med topping.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*