gulerodstærte med løg og timian

Gulerodstærte med løg og timian med let tærtebund

Dette indlæg indeholder reklamelinks mærket med *. Se, nu er jeg lidt underlig… jeg indrømmer det. Jeg kan ikke lide gulerødder, der er tilberedt alt for meget. Kogte gulerødder er bare ikke noget for mig. Gulerødder, der er blevet behandlet, så de er bløde, er ikke mig. Så når ugens kasse fra Kiselgaarden indeholder en stor pose gulerødder, bliver jeg lidt udfordret. Denne gang ingen undtagelse. Derfor valgte jeg at lade nogle af gulerødderne ende deres dage i en gulerodstærte med løg og timian.

Nogen går på æblerov – jeg var på gulerodshugst

Til trods for at jeg ikke kan lide (ud)kogte gulerødder, så hører gulerødder stadig blandt mine favoritgrøntsager. Helt fra dengang jeg som barn hev de orange rødder op i naboens køkkenhave og, troede jeg, uset fik skyllet det værste jord af i deres malkerum, inden jeg nød at sætte tænderne i fangsten. Og det var ikke bare sejrens sødme, jeg nød, for gulerødder smager jo lidt sødt, faktisk sådan at de også indgår i kager (og sådan en saftig gulerodskage med smørglasur er da heller ikke at foragte). Nu var det på ingen måde uset, for nabokonen, som jeg i øvrigt holdt rigtig meget af, havde da helt sikkert set mig på tur i køkkenhavens lange gulerodsrækker. Og da jeg jo voksede op på et tidspunkt, hvor der også stadig blev brugt sprøjtegifte, fik jeg også altid en bemærkning om, at ”i de næste dage skal vi ikke spise gulerødder og ærter,” når der var blevet sprøjtet. Ikke at jeg altid overholdt forbuddet, for giften var jo ikke til at se.   

Dagens gulerodstærte med løg og timian – meget enkel

Det her er virkelig en meget enkel tærte. Og den kan selvfølgelig opgraderes afhængig af lyst og smag. Hvis du nu ikke har samme aversion mod bløde gulerødder som undertegnede, kan du give gulerødderne enten et kort opkog eller en tur på panden, før du kommer dem i tærten.

Servér tærten til frokost eller som aftensmad med en god salat.

Den lette tærtebund der måske er lidt sundere

Mange gange laver jeg en helt traditionel tærtebund med en mørdej med smør, der skal hvile før bagning. Den bliver rigtig sprød og smager også fantastisk. Se for eksempel opskriften her på en tomattærte med ny tærtedej. Denne gang har jeg valgt en mega hurtig tærtebund. Dejen skal nemlig ikke hvile, men kan bruges med det samme. Og så bliver det faktisk en ret lækker dej. Altså en dej, der er lækker at røre ved og lækker at rulle ud.

gulerodstærte med løg og timian

Tærtebunden er helt uden smør, men i stedet med en rapsolie, så den er nok også lidt sundere end den traditionelle mørdejsbund. Men det er ikke ligegyldigt, hvilken planteolie man vælger i stedet for smørret. Det viser i hvert fald flere undersøgelser, blandt andet et amerikansk studie, som det anerkendte British Journal of Medicine har offentliggjort, og som Arne Astrup citerer i denne artikel om smør versus planteolier. Resultaterne i undersøgelsen viser, at det er en dårlig ide at udskifte smør med n-6 flerumættede olier (for eksempel vindruekerne-, solsikke- eller majsolie), men anbefaler i stedet fx koldpresset rapsolie. Samme undersøgelse tager i øvrigt det udskældte smør lidt til nåde som et ok fedtstof.  

Gulerodstærte med løg og timian med let tærtebund

Opskrift af Susanne PaghMåltid hovedret, frokostType VegetarSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

30

minutter
I alt?

1

time 

Gulerodstærte med sprød bund

Ingredienser

  • Tærtedej
  • 50 g hvedemel

  • 50 g grahamsmel

  • 50 g durummel

  • 1 tsk salt

  • 0,4 dl rapsolie

  • 3 spsk skyr

  • 0,4 dl vand

  • Fyld
  • 2-3 gulerødder af normal størrelse

  • ½ gul peberfrugt

  • 1 rødløg

  • 1 frisk mozzarella

  • 1 æg

  • 4-5 spsk skyr

  • Tørret timian

  • Salt, peber

  • Tilbehør
  • 10 x 30 cm tærteform med løs bund (reklamelink).

Sådan gør du

  • Tærtebund
  • Læg bagepapir i bunden af formen. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  • Bland de tre typer mel i en skål sammen med salt. Tilsæt rapsolie og rør rundt med en ske. Bland derefter skyr i.
  • Saml dejen med vand – med ske og hænder. Dejen skal ikke æltes, men bare samles.
  • Nu kan du pakke dejen ind i husholdningsfilm og lægge den i køleskabet, indtil du skal bruge den. Eller du kan rulle den ud med det samme.
  • Giv formen lidt olie, så dejen ikke kommer til at hænge fast under bagningen. Rul dejen ud og læg den i formen – også op ad siderne. Forbag bunden i 10 minutter ved 200 grader varmluft.
  • Fyld
  • Imens bunden forbages, forberedes fyldet. Skræl og skær gulerødderne i småbitte tern. Skær ligeledes peberfrugten i små tern og hak løget medium.
  • Bland skyr, æg og krydderier – og du må gerne være generøs med timianen. Bryd mozzarellaen i mindre stykker.
  • Når bunden er forbagt, sættes ovnen ned til 180 grader varmluft. Så fordeles først grøntsager, derefter ægge-skyrblandingen. Øverst fordeles mozzarellaen.
  • Tærten færdigbages i ca 20 minutter ved 180 grader varmluft, indtil der er fast i overfladen.

Bemærk

  • Brug en metalform med løs bund. Det giver en sprød tærtebund.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*