hjemmelavet karrysalat

Hjemmelavet karrysalat til den marinerede sild

Forestil dig et stykke hjemmebagt rugbrød med en marineret sild (vælg en god kvalitet) toppet med hjemmelavet karrysalat. Tilsæt eventuelt lidt forårssol i et terrassehjørne med læ. Så er der dømt lykke.

Selv om Danmark lige nu er ved at åbne op igen, og den skæggede snart får sin første corona vaccination, så holder vi stadig fast i at passe godt og grundigt på. Vi er SÅ tæt på nu, at vi kan skimte en hverdag med mere normalitet forude, og jeg glæder mig usigeligt. Men netop fordi vi er så tæt på, er det blevet endnu vigtigere at holde coronaen fra døren. Derfor holder vi heller ingen større sammenkomster, så det bliver hverken til pinsefrokost eller fødselsdagsmiddage. Jeg forsøger at holde fast i, at vi alligevel skal se lidt forskel på hverdag og weekend, og i weekenderne kunne jeg sagtens finde på at lave en rigtig god frokost, og gerne helt traditionel med bl.a. marineret sild og en hjemmelavet karrysalat.

Karrysalat

Julefrokost, påskefrokost, pinsefrokost – eller bare til frokost. Uanset hvornår så hører der sig næsten sild til et veldækket frokostbord og naturligvis også hjemmelavet karrysalat til den marinerede sild. Drop købe-udgaven af karrysalaten og prøv i stedet den hjemmelavede. Den er mega let at lave, smager rigtig godt, og så har du helt styr på, hvad der kommes i den.

Det er let at hive en karrysalat ud af køleboksen i supermarkedet. Jeg siger heller ikke, at det aldrig ville ske for mig. Men jeg ville nok ret hurtigt fortryde mit valg, fordi den hjemmelavede bare smager meget bedre. Og så tager den jo ingen tid at lave, så hvorfor ikke?

Hvad er karry egentlig?

Karry er ikke et krydderi, der stammer fra en enkelt plante. Derimod er det en blanding af rigtig mange forskellige krydderier, helt op til 14 forskellige. Farven kommer fra gurkemeje, men derudover er koriander, spidskommen, bukkehornsfrø, peber, sennepsfrø, fennikelfrø, chili, ingefær og kanel ofte at finde på ingredienslisten. Det betyder også, at der er mild og blid karry – og stærk og intens karry. Jeg foretrækker en mellemtype, der ikke giver sved på panden (eller overlæben), men som alligevel giver masser af smag. Smagen kommer i øvrigt bedst frem, når karryen brændes af ved tilberedning, og smagsstofferne frigives.

Der eksisterer faktisk ikke sådan én enkel opskrift på karry, der er den helt rigtige eller oprindelige. Man blander sin karry, sådan som man foretrækker den. Karry bliver ofte betegnet som et indiske krydderi, men man møder karry i mange andre asiatiske køkkener end det indiske. Karry tilskrives nok blot Indien, fordi det var herfra, krydderiblandingen oprindeligt kom til Europa. Det skete, da englænderne forsøgte at efterligne de indiske retter til de indiske lejesoldater, som de havde “importeret” til England. Karry optræder således i kogebøger tilbage i 1800-tallet – også i danske kogebøger, hvor det dog hverken er boller i karry eller kylling masala, der beskrives. Derimod møder man opskrifter som and i karry og ål i karry. Lyder måske lidt underligt nu om dage? Jeg har i hvert fald svært ved at forestille mig ål i karry.

Hjemmelavet karrysalat til den marinerede sild

Opskrift af Susanne PaghMåltid FrokostType SalatSværhedsgrad Let
Hvor mange?

4

personer
Arbejdstid?

10

minutter
I alt?

10

minutter

En karrysalat der gør den marinerede sild til mere end bare indledningen på en frokost

Ingredienser

  • ½ æble

  • ½ lille rødløg

  • ½ hårdkogt æg

  • 3 cornichoner

  • 1 tsk kapers

  • 2 spsk skyr

  • 1 tsk karry

  • ½ tsk gurkemeje

  • Salt, peber

Sådan gør du

  • Skær æblet, det hårdkogte æg og cornichonerne i små tern. Hak kapers og rødløg fint.
  • Bland det hele i en skål. Tilsæt skyr, karry og gurkemeje og rør salaten sammen.
  • Juster konsistensen med lidt vand. Smag til med salt.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

hjemmelavet karrysalat til den marinerede sild

Kilde: Samvirke

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*