hurtige falafler

Hurtige falafler

Verdens hurtigste? Måske, det er i hvert fald hurtige falafler: blend – hvil – steg. Så hurtigt og enkelt er det at få falafler, som smager godt – og som ikke sejler i olie. Brug dem i fladbrød sammen med salat – eller i pitabrød. Som aftensmad eller i madpakken dagen derpå. Nedenfor får du den lette opskrift og nogle gode fif til at få falaflerne helt perfekte.

Normalt foretrækker jeg at anvende tørrede kikærter, der udblødes i 12 timer og evt. forkoges, så de bliver halvt møre. Men det duer jo ikke, når man pludselig får lyst til falafler, for det er jo alt andet end hurtigt. Så derfor måtte jeg finde en workaround, der stadig giver gode falafler, men ikke tager et halvt døgn at forberede.  

Om de hurtige falafler

De her falafler er velegnede, når man lige får lyst til noget mellemøstligt på middagsbordet. Der er nemlig anvendt kikærter fra dåse, så man skal ikke huske at sætte tørrede kikærter i blød et halvt døgn før. Lad nu være med at købe dyre kikærter, de billige fungerer fint her. Vær blot opmærksom på, at de ikke skal blendes totalt i smadder a la fin hummus. Der må gerne være lidt chunky stykker over det, så længe de kan hænge sammen som en fars. Det nytter jo ikke noget, hvis de smuldrer under tilberedningen. Og så skal der bare smages godt til med krydderier – jeg synes, der er lidt en tendens til, at de smager af knap så meget, når de er blevet stegt. Apropos stegt, så steger jeg altså mine falafler på en pande i stedet for at fritere dem. Det bliver for olieret for min smag.

Inden de kommes på panden, skal farsen hvile i en halv times tid i køleskabet. Du kan også sagtens lave farsen tidligere og lade den stå i køleskabet. Så skal du blot være obs på, at nogle krydderier kommer til at smage af mere undervejs – det gælder især chili, er min erfaring.  

Serveres til…

Falafler er Mellemøstens svar på vores frikadeller. Faktisk er de – uden i øvrigt at blive politisk – noget af det, der kan forene på tværs af Mellemøsten. De smager godt sammen med en hurtig dip, som fx denne ærtedip – og så gør de lynsyltede rødløg heller ingen skade. Enhver salat vil også blive ekstra lækker med dem. Eller man kan vælge at pakke dem ind i de ligeledes hurtige fladbrød. De smager altså også ret godt, hvis jeg selv skal sige det.

Bliver der falafler til overs, kan de fx anvendes til madpakken næste dag.

Er de sunde?

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi danskere øger vores indtag af bælgfrugter, dvs. blandt andet af kikærter. Helt op til 100 g bælgfrugter om dagen. Så det er tæller på plussiden. Til gengæld kan mængden af olie til tilberedning trække fra. Vil du gå hele vejen mod det sunde, kan falafler også steges i ovnen, men mellemvejen er stegepanden og en fornuftig mængde olie. Er man vegetar eller veganer, er falafler en god kilde til protein, som kikærter indeholder store mængder af. Så ja, falafler kan være rigtig sunde.  

Hurtige falafler

Opskrift af Susanne PaghMåltid HovedretType VegetarSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Hviletid?

30

minutter
I alt?

1

time 

Ingredienser

  • 1 ds kikærter

  • ½ bdt persille

  • 1 tsk spidskommen

  • 1 knsp chiliflager

  • 1 knsp cayenne

  • Salt

  • 3 spsk hvedemel

  • 1 citron, saft heraf

  • Rapsolie til stegning

  • Tilbehør
  • Hurtige fladbrød, salat

Sådan gør du

  • Hak persillen. Hæld væden fra kikærterne. Bland kikærter, persille, krydderier, mel og citronsaft i en skål. Brug stavblenderen til at blende det hele sammen. Det må ikke blive for findelt, der skal stadig være små stykker kikærter.
  • Lad farsen hvile i ca. 30 minutter i køleskabet.
  • Varm en slip-let pande op med lidt olie. Form små runde eller aflange falafler af farsen. Steg dem ved medium varme i ca. 10 minutter. Vend dem ofte, så bliver de pænest.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kilde: Fødevarestyrelsen

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*