”Den her dessert skal vores næste gæster have,” udbrød den skæggede begejstret efter den første mundfuld af desserten nytårsaften. ”Må jeg tage en portion mere,” var næste udbrud. Og indrømmet, hvid chokoladeis med passionsfrugt coulis smager simpelthen skønt. Sødt og syrligt på én gang. Få opskriften her – og læs også mere om passionsfrugten, og om hvorfor denne dessert er så smart til gæster.
For knap et år siden rykkede først jeg og derefter den skæggede teltpælene op. Vi flyttede fra Trekantområdet til Læsø. Midt ude i Kattegat. Efter at være kommet i orden i vores nye hus, er venner og bekendte nu begyndt at melde deres ankomst. Og da man ikke tager til Læsø for en kop kaffe, så er besøg her lig med flere dage. Det kræver lidt mere planlægning både for gæster og os selv. Men det er en planlægning, jeg gerne lægger i at holde en god kontakt med de mennesker, der betyder noget for os. En del af planlægningen er selvfølgelig forplejningen, hvor jeg sætter pris på at kunne forberede så meget som muligt på forhånd, så jeg har tid til gæsterne. Derfor er isdessert ret genialt – det hele er klart og skal bare anrettes.
Sådan håndterer du en passionsfrugt
Man kan godt få det indtryk, at passionsfrugter modnes perfekt til nytårsaften. I hvert fald ser man dem her, der og allevegne i ugen op til nytårsaften. Og ellers finder man dem i et hjørne i kølemontren i grøntsagsafdelingen det meste af året. Hjemme opbevares passionsfrugter enten i frugtskålen eller i køleskabet, men ikke for koldt. Når de er modne, er de brune og let rynkede – når man halverer passionsfrugten, åbenbarer der sig et frugtkød med en masse små, sorte kerner. Man kan spise al frugtkødet, der er lidt geleagtigt og fyldt med sorte frø, smagen er skønt syrligt.
Passionsfrugter stammer fra Syd- og Mellemamerika og dyrkes i dag bl.a. i Brasilien, så tænk ikke over klimaaftrykket. Nu betyder det ikke rigtig noget, når man kombinerer passionsfrugt med chokolade og fløde i en dessert som her, men ellers kan man da godt lige tænke over, at der er lidt sundhed i dem i form af c-vitamin.
Med is er man sikker på succes
De færreste kan slet ikke lide is. Der kan være forskel på, hvilke istyper og smage man foretrækker, men jeg tror ikke, at jeg nogensinde har mødt nogen, der slet ikke spiser is. Med andre ord er man ret sikker på succes, når desserten er is. Når man samtidig vælger en hvid chokoladeis med passionsfrugt coulis, får man kombineret det søde i isen med passionsfrugtens syrlighed – og så har man faktisk også tilgodeset, at nogen elsker sødt, mens andre foretrækker mere syre. Samme effekt som for eksempel en citronfromage også giver.
Hvad er coulis?
En coulis er simpelthen blot en puré blandet med sukker. Det kan være en puré af bær som jordbær eller hindbær, eller det kan være som her af passionsfrugt. Det er ganske enkelt at lave coulis, bland blot frugtkød eller bær med sukker og vand, lad det koge op og simre et par minutter. Og så er det klar. Passionsfrugt indeholder masser af små, sorte frø, og de er ikke særlig kønne at se på, så de skal sies fra. Resultatet er den flotteste coulis med en intens orange farve.
Hvid chokoladeis med passionsfrugt coulis
Måltid DessertType IsSværhedsgrad Let4
personer30
minutter4
timer4
timer30
minutterSødmefyldt og syrlig dessert – på én gang
Ingredienser
- Hvid chokoladeis
40 g hvid chokolade, finthakket
2 æggeblommer
40 g sukker
1½ dl piskefløde
1 spsk disaronno (eller tilsvarende likør med mandelsmag)
- Passionsfrugt coulis
3 passionsfrugter
50 g sukker
½ dl vand
- Chokoladesnirkler
25 g hvid chokolade
Sådan gør du
- Hvid chokoladeis
- Hak chokoladen fint. Sæt til side.
- Pisk æggeblommer og sukker til en luftig, sej æggesnaps over vandbad. Tag æggesnapsen af varmen fra vandbadet.
- Pisk derefter piskefløden til en god, lidt fast flødeskum.
- Bland den hakkede chokolade i æggesnapsen sammen med disaronno. Vend forsigtigt flødeskummet i.
- Hæld ismassen i en beholder og frys den i minimum 4 timer. Du behøver absolut ikke røre i den, mens den fryser ind. Den bliver lækker cremet og helt uden iskrystaller.
- Passionsfrugt coulis
- Halver passionsfrugterne og tag frugtkødet ud.
- Varm frugtkødet op sammen med vand og sukker i en kasserolle i et par minutter, indtil sukkeret er opløst, og det hele er blandet godt sammen.
- Si frugtkød og kerner fra, og så har du en passionsfrugt coulis, der kan serveres lun eller kold.
- Chokoladesnirkler
- Smelt chokoladen over vandbad.
- Kom den smeltede chokolade op i en lille pose, klip et lillebitte hul. Sprøjt chokoladen ud i fantasimønster på et stykke bagepapir. Lad størkne i køleskab eller fryser indtil servering.
- Servering
- Tag isen ud ca. 10 minutter før servering. 2. Arranger to kugler is på en tallerken, dryp med passionsfrugt coulis og placér en chokoladesnirkel på toppen.
Bemærk
- Du kan også vælge at lave en hindbærcoulis i stedet for.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Kilde: Arla.dk