hybenmarmelade med æble og vanilje

Hybenmarmelade med æble og vanilje

Vi har en stor hybenbusk inden for umiddelbar rækkevidde her ved strandhytten. Derfor var det ret oplagt at lave et glas hybenmarmelade med æble og vanilje. Det var også oplagt lige at dykke lidt ned i, hvad hyben egentlig er – altså udover kløpulver. 

Den hybenbusk, som vi har her, er en livskraftig fætter. Det er der en god grund til, det er nemlig rynket rose. Navnet lyder lidt af gammel enke, men vær vis på, at denne her enke er en af de besiddende typer. Rynket rose er en invasiv plante, der udrydder stort set alt på sin vej. Den udrydder simpelthen den naturlige vegetation ved at sætte mange og tætte rodskud. Der bliver ikke plads til andet, og slet ikke når den også dækker tæt for lys. Mange af de mindre planter må altså også give op, ligesom dyrelivet også forsvinder. Det kan du læse mere om her på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Rynket rose kan tåle rigtig meget, hverken sand eller saltvand kan få bugt med den. Der har derfor også været adskillige forsøg med bekæmpelse af hyben, altså af rynket rose. Så vidt jeg kan bedømme, er man imidlertid nået til konklusionen “holdes nede lokalt, men udryddes ikke nationalt”. Det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre. Vi kan dog alle gøre noget. Vi kan for det første bekæmpe den på egen grund – eller gøre opmærksom på det, når vi ser den på nye voksesteder. Der er også flere initiativer i gang, hvor man forsøger at bekæmpe hyben med alt fra gnaveri til maskineri. Gnaveriet står geder for, de er efter sigende de eneste dyr, der har gebis til at klare hybenroserne. Bliv klogere på hyben her.

Der findes mange andre hybenarter, men rynket rose er den, vi ser oftest – også fordi den er så livskraftig. Den er let at genkende med de runde hyben.

Er der slet ikke noget godt ved hyben – ud over smagen?  

Hyben smager godt og indeholder godt med C-vitamin, faktisk mere C-vitamin, jo koldere område, de vokser i. Men hyben er derudover ikke særligt imødekommende. Ud over at invadere vores kyster og give biologer og andre naturfolk grå hår af bekymring giver hyben også anledning til andre udfordringer. De tager for eksempel en krig at rense for kerner, og kernerne klør. Jeg har læst om flere forskellige måder at rense hyben på, for ingen har rigtig lyst til at komme i nærkontakt med kernerne. Jeg er nået frem til, at helt almindelige engangshandsker af plasttypen er fine. De skal bare være på hænderne hele tiden, så slipper man for kløe.  

Brug hyben til…

Hybenkernerne har vi nok alle prøvet at bruge som kløpulver, men derudover kan man anvende hyben til rigtig meget. Vidste du i øvrigt, at kernerne faktisk er den egentlige frugt, og at det er hårene på kernerne, der klør ved kontakt med huden?  

Ud over at lave hybenmarmelade med æble og vanilje, som jeg har gjort her, kan hyben for eksempel anvendes til kompot og snaps. Du kan også tørre hyben til te. Jeg er ikke selv den store marmeladespiser, og det er den skæggede heller ikke. Derfor ender min hybenmarmelade enten i en tærte eller ovenpå is. Det skal jeg lige finde ud af… 

Der er flere fordele ved at blande hyben med æble, som jeg har gjort i denne opskrift. For det første – og det er virkelig ikke at foragte – så skal der ikke bruges så mange hyben, dvs der skal heller ikke renses så mange hyben. Dernæst og lige så godt (næsten) så giver æblerne en masse sødme, og dermed skal der ikke bruges så meget sukker.   

Hybenmarmelade med æble og vanilje

Opskrift af Susanne PaghMåltid SødtType MarmeladeSværhedsgrad Let
Hvor meget?

1

glas
Arbejdstid?

20

minutter
Kogetid?

30

minutter
I alt?

50

minutter

Brug nogle af de mange hyben til denne hybenmarmelade med æble og vanilje

Ingredienser

  • 200 g rensede hyben

  • 200 g æble (skrællede, uden kernehus)

  • 100 g sukker

  • ½ dl vand

  • 1 tsk vaniljepulver

  • Saft af ½ citron

  • 1 tsk atamon

Sådan gør du

  • Halvér hyben og rens dem for kerner. Skræl æbler, skær dem i kvarte og fjern kernehuset.
  • Hæld æbler, hyben og sukker i en lille gryde sammen med en anelse vand. Bare lige nok til, at det ikke koger på. Lad det simre sammen i ca. ½ time, indtil konsistensen er rigtig.
  • Imens skylles glasset i kogende vand og atamon.
  • Smag marmeladen til med vaniljepulver og citronsaft. Hæld på glas og afkøl.

Bemærk

  • Vil du have en mere glat marmelade, kan du blende den kort.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*