knækbrød

Igen-igen knækbrød

I går genoplivede jeg en gammel klassiker her i huset – til den skæggedes store begejstring. Det er ingen overdrivelse at kalde de her knækbrød for igen-igen knækbrød. De er blevet bagt mindst 100 gange. Sikkert mange flere og i mange, forskellige varianter. Med rosmarin, chili eller parmesan – for nu at nævne de mest vellykkede. De er også lavet i en glutenfri version, som blev megasprøde – altså så sprøde, at de var næsten uhåndterbare.

En af årsagerne til, at de står på klassikerlisten, er helt sikkert, at – udover at smage godt – er så lette at lave, at det dårligt kan gå galt. Arbejdstiden kan holdes på under 20 minutter. Resten klarer ovnen.  

Alternativ til rugchips og andre færdigkøbte snacks 

Man kan jo købe sig fattig i rugchips og andre snacks – men jeg har bemærket, at har vi hjemmelavede knækbrød på bordet, så ryger de først. Perfekte til et glas vin sammen med et stykke ost, men mindst lige så gode alene eller sammen med oliven, hummus eller anden dip. Eller bare når man lige skal have stillet den lille (lækker)sult.  

De er ikke helt kaloriefattige med deres store indhold af kerner og frø. Men hvis man nu ikke spiser dem alle på én gang, så går det nok.

Detaljer

Hvor mange?

2 bageplader

Arbejdstid?

20 minutter

Bagetid?

35-40 minutter

Hvor let?

I søvne-let

Ingredienser

  • 1 dl chiafrø

  • 2 dl vand

  • 1 dl sesamfrø

  • 1 dl hørfrø

  • 1 dl solsikkekerner

  • 1,5 dl græskarkerner

  • 4 spsk grahamsmel, rugmel eller lignende

  • 1 spsk groft salt (evt lidt mindre, hvis man ikke er til salt knækbrød – men uden salt bliver de meget kedelige og flade i smagen)

  • 1/2 dl rapsolie

  • Evt. 1/2 dl kogende vand

Sådan gør du

  • Tag to skåle frem. I den ene hælder du chiafrø og de 2 dl vand. Det skal stå og trække i 15 minutter. Imens finder du bageplader frem sammen med 3 stykker bagepapir, der passer til bagepladerne. Tænd ovnen på 160 grader varmluft.
  • I den anden skål blander du alle de tørre ingredienser. Når chiafrøene har trukket, hældes de i sammen med rapsolien. Rør det hele sammen – det skal være en tyk, fast grød. Du kan evt justere med lidt kogende vand.
  • Læg det ene stykke bagepapir på bordet. Bred halvdelen af dejen ud på det. Læg et stykke bagepapir over og rul dejen ud til en tynd plade med en kagerulle. Fjern det øverste stykke bagepapir og flyt det nederste med dejen over på en bageplade. Gentag med resten af dejen og den anden bageplade. Rids dejen med bagsiden af en kniv, så der bliver skåret knækbrød i passende størrelse.
  • Bages i ca. 35-40 minutter, indtil knækbrødene er sprøde. Afkøles på en bagerist og opbevares i en kagedåse af den tætsluttende slags.
closeup knækbrød

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*