Is a la citronfromage

På nostalgitrip hjem til farmor med is a la citronfromage
På nostalgitrip hjem til farmor med is a la citronfromage

Indrømmet, det her er en fiasko. Jeg prøvede at lave en is a la koldskål, men resultatet blev is a la citronfromage, og jeg røg direkte tilbage til søndagsmiddag hos min farmor… Bænket ved det pæne bord i spisestuen (samme bord der i dag står i vores stue) og med benene dinglende fra stolen, mens min farmor sagde, at jeg da gerne måtte lade være med at spise flødeskummet på citronfromagen, mens min mor prøvede at lære mig at spise begge dele. Farmor vandt overbevisende.

Jeg ved ikke helt, om smagen er for meget citron i isen her, men det kan man evt. justere lidt. Og serveret med ribs fra haven, der blot er vendt i lidt rørsukker, er det helt, helt perfekt – og langt fra en fiasko trods alt. Ribsenes syrlighed spiller fint sammen med smagen af frossen citronfromage.

Opskrift på is a la citronfromage

Dessert 6 personer

Tilberedningstid: 30 minutter + frysetid 4-6 timer

Ingredienser

  • Saft af 2 citroner
  • 1 dl rørsukker
  • 2 spsk glukose
  • Revet skal af 1 citron
  • 2 æggehvider, evt. pasteuriserede
  • 2 æggeblommer, evt. pasteuriserede
  • 4 spsk sukker
  • 2 tsk vanillesukker
  • ¼ l piskefløde

Kog citronsaften og rørsukkeret, indtil sukkeret er helt opløst. Tilsæt derefter glukosen. Imens det koger, kan du lave selve isen:

Gør tre skåle klar: Den første med æggehvider og 1 spsk sukker, den næste med piskefløde alene og den sidste med æggeblommer, 3 spsk sukker og vanillesukker. Pisk i samme rækkefølge – så slipper du for at gøre piskerisene rene mellem hver piskning. Start med at piske æggehviderne helt stive. Derefter piskes fløden til flødeskum, den må godt være lidt fast i det, men må selvfølgelig ikke blive til smør. Til sidst piskes æggeblommer og sukker rigtig godt i så lang tid, at det bliver til en helt lysegul æggesnaps. Jo bedre æggesnapsen piskes, jo bedre is… det kan altså ikke betale sig at springe over her.

Hæld citronsaften langsomt ned i æggesnapsen, mens der piskes. Tilsæt den revne citronskal.

Derefter vendes flødeskummet i med let hånd – og de stiftpiskede æggehvider vendes i til sidst. Hældes i passende beholdere. Portionen her bliver til 1½ almindelig literis-form. I fryseren med beholderne – og vent 4-6 timer. Det er ikke nødvendigt at høre rundt i ismassen under indfrysningen, der dannes ikke iskrystaller i isen.

Tag isen ud af fryseren ca. ½ time før servering og sæt den i køleskab. Serveres med ribs vendt i sukker og evt. lidt jordbær. Tænk, jeg er gift med en mand, der ikke kender rysteribs – ribs vendt med lidt sukker… det må være en mangel i opdragelsen. Men ok, han har lært at spise spinat, kapers, hvidløg (når han ikke opdager det) og meget mere…

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*