italienske makronsmåkager med chokolade

Italienske makronsmåkager med chokolade

Mandler er sunde, chokolade siges også at være godt. Altså må de her italienske makronsmåkager med chokolade være gode og sunde. Disclaimer: Det her er en af de opskrifter, hvor jeg bare må sige, at jeg ikke lever op til bloggens navn, Sundt for to, for selv om småkagerne indeholder nogle gode ting, så indeholder de altså for meget af det hele: For mange mandler, for meget chokolade – og i øvrigt også en del sukker og lidt spiritus. Men de smager godt nok godt, sådan som de nærmest er en fusion mellem marengs og cookie.

De her italienske makronsmåkager med chokolade vakte stor glæde i denne uge, hvor vi havde håndværker på besøg. Som de trofaste læsere vil vide, går håndværkere sjældent fra vores matrikel uden at blive budt på kaffe og småkager. Det sker ikke med en lusket bagtanke om at få en bedre behandling, bedre priser eller lignende. Jeg tror bare, at det er et spørgsmål om almindelig god opførsel, og så får man i øvrigt ofte ret gode historier over sådan en kop kaffe.

Med sprit – eller i hvert fald likør

Der findes mange udgaver af de italienske småkager med mandelmel og typisk også en italiensk likør. I min udgave har jeg prøvet at tilsætte Disaronno, mørk chokolade og ikke mindst kaffe. Det sidste giver en snert af bitterhed, som klæder både den bløde og søde Disaronno og chokoladen rigtig godt. Ikke overraskende, for en kop kaffe med et stykke mørk chokolade er da altid godt. Spiritus skal der nemlig også til i de her småkager i form af den italienske disaronno likør. Den smager virkelig meget af mandler, hvilket er snyd, for den indeholder slet ikke mandler – eller for den sags skyld nødder.

Jeg vil servere makronsmåkagerne til en kop kaffe. Det vil gå fint som et sæt i sig selv, men også rigtig italiensk sammen med et glas likør eller eventuelt portvin. De vil også passe godt til en god vaniljeis, måske med lidt hindbærpuré ved siden af, fordi hindbærpuré både er frisk, sødt og syrligt på én gang. Prøv også sammen med en hvid chokoladeis, hvor disaronno også indgår.

italienske makronsmåkager med chokolade

Lidt om de italienske makronsmåkager med chokolade

Jeg gentager lige mit mantra: Vælg gode råvarer. Det gælder også her, for selv om chokoladen skal i småkager, må den stadig gerne smage godt i sig selv. Det kan altså smages i det færdige resultat. Jeg vælger som regel en 70% mørk chokolade, den bliver nemlig ikke bitter i smagen. Den lille snert af bitterhed eller skarphed i småkagerne stammer fra kaffen, her har jeg anvendt en god instant kaffe, der er lavet særdeles koncentreret. Noget i stil med samme mængde til 2 spiseskefulde vand, som jeg normalt bruger til en hel kop kaffe.

Og endelig er der mandlerne, som skal i minihakkeren og males til mandelmel. Det er på ingen måde nødvendigt at smutte mandlerne først, det er simpelthen overflødigt arbejde til de her småkager, og så er der også smag i skallen.

Når dejen er rørt sammen, har den godt af at samle sig. Det gør den i køleskabet gerne i nogle timer, men lige så gerne til dagen efter. Jeg har prøvet både det ene og det andet, og begge dele fungerer helt og aldeles optimalt.

Italienske makronsmåkager med chokolade

Opskrift af Susanne PaghMåltid KageType SmåkagerSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

28

stk
Arbejdstid?

20

minutter
Bagetid?

10

minutter
Hviletid?

3

timer 
I alt?

3

timer 

30

minutter

Ingredienser

  • 150 g mandler

  • 100 g mørk chokolade

  • 2 æggehvider

  • 175 g sukker

  • 2 spsk disaronno eller tilsvarende likør

  • 2 spsk stærk kaffe (lavet af 2 tsk instantkaffe og 2 spsk vand)

  • 2-3 spsk flormelis

Sådan gør du

  • Mal mandlerne til mandelmel i en minihakker – det skal mere fint end groft.
  • Hak chokoladen og smelt den over vandbad. Lad den køle af.
  • Pisk de to æggehvider stive. Stil til side.
  • Bland sukker og mandelmel med den mørke chokolade og tilsæt kaffen.  
  • Vend til sidst de stiftpiskede æggehvider i dejen. Dæk skålen over med husholdningsfilm og stil den i køleskabet i mindst 2-3 timer, men gerne til næste dag.
  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Tag to bageplader og læg bagepapir på dem. Rul 28 kugler af dejen, det er lidt snasket. Læg dem gerne på et spækbræt  eller et separat stykke bagepapir. Giv dem alle et lille tryk og drys flormelis over gennem en sigte.
  • Bag småkagerne ved 175 grader i ca. 10 minutter. De er bløde, når de kommer ud af ovnen, så de skal lige have tid til at sætte sig. Lad dem derfor køle af på bagepapiret på en rist. Opbevares i kagedåse.

Bemærk

  • Flormelisset vil nærmest sætte sig eller forsvinde under opbevaring, så du kan med fordel give småkagerne et ekstra drys ved servering.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
italienske makronsmåkager med chokolade

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*