jordskokke panna cotta med rejer

Jordskokke panna cotta med rejer – ren luksus

Dette indlæg er en del af serien “Sæsonens grøntsager”, som arrangeres af Bloggers By Heart. I september måned sætter bloggere sammen fokus på grøntsager, og vi kommer vidt omkring. Se i slutningen af dette indlæg et par eksempler. Jeg har valgt at deltage med nogle små og for mange halvbesværlige knolde, nemlig jordskokker. De kan faktisk meget let trylles om til en lækker forret i form af en jordskokke panna cotta med rejer. 

“Er det så en dessert?” 

“Er det en dessert?” spurgte den skæggede undrende. Nej, selv om det hedder og er en panna cotta, er det altså ikke en dessert, men en forret. Endda en forret der tager sig ret flot ud og som udmærker sig ved at skulle laves på forhånd. Så kan den stå i køleskabet lige ved siden af desserten… og er det også panna cotta, skal man bare lige sikre sig, at der ikke sker en forveksling.  

Denne her jordskokke panna cotta med rejer er overraskende let at lave, jeg vil sige, at det næsten er lettere end at lave en ordinær panna cotta. Det siger faktisk ikke så lidt. Jeg har valgt at pynte den med ristet rugbrød og rejer vendt med persille. Og så serverede jeg et stykke foccacia til – mest fordi jeg lige havde det, for det er ikke nødvendigt.  

Bagom jordskokken 

Jeg har været en tur forbi Aarhus Universitet og læst lidt om jordskokkens historie. Og det viser sig, at det er endnu en af de ting, vi har importeret fra Nordamerika. Her har den nemlig været dyrket længe før europæerne kom dertil. Men i 1600-tallet blev den opdaget af en franskmand, der satte pris på jordskokken og derfor straks hjemtog den til Europa. Desværre er jordskokken ikke så let at have med at gøre som kartoflen, og derfor blev kartoflen mere populær.

Sådan bruger du jordskokker 

Jeg har valgt at skrælle og koge jordskokkerne her. Det er faktisk ikke nødvendigt – hverken det ene eller det andet. Skrællen er tynd, og derfor kan du nøjes med at skure jordskokkerne grundigt, så evt jord fjernes. Jeg skrællede mine jordskokker, fordi jeg gerne ville have så fin, hvid panna cotta som muligt. Og så behøver man faktisk ikke gøre andet med jordskokkerne end skære dem ultra tyndt på et mandolinjern – perfekte til salaten med en nøddelignende smag. Du kan også både bage dem, koge dem til mos eller bruge dem i en suppe, gerne sammen med jordskokkens banemand, kartoflen. Eller du kan lægge dem på en pizza med stenbiderrogn som her.                     

Sæsonens grøntsager  

I morgen kan du læse næste indlæg i Bloggers By Hearts serie, når næste indlæg udgives hos Tekla Bach kl. 9.00. Jeg glæder mig til at se, hvad Tekla har fundet på – især fordi hun virkelig har kastet sig over en udfordring, nemlig rosenkål, som mange elsker at hade, måske ufortjent. I går udgav Stine fra Myfoodblog dette indlæg om blomkåls-popcorn med parmesan og hvidløgsdip – tjek det, det er værd at se nærmere på.

Jordskokke panna cotta med rejer – ren luksus

Udarbejdet af Susanne PaghMåltid: ForretType: FiskSværhedsgrad: Medium
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Kogetid?

20

minutter
Hviletid?

2

timer 
Total time

2

timer 

50

minutter

Delikat og flot forret, der også imponerer med sin smag!

Ingredienser

  • 200 g jordskokker (i skrællet vægt)

  • 0,75 dl piskefløde

  • 1,25 dl minimælk

  • 1 spsk æblecidereddike

  • salt, peber

  • 1 blad husblas

  • Pynt
  • 100 g rejer

  • lidt persille

  • 1 skive rugbrød

  • olivenolie

Sådan gør du

  • Skræl jordskokkerne og skær dem i mindre stykker. Kog dem i piskefløde og mælk i ca 20 minutter, indtil de er helt møre.
  • Blød husblas ud i koldt vand.
  • Blend jordskokkerne med fløden og mælken godt og længe, indtil blandingen er helt glat. Smag til med æblecidereddike, salt og peber.
  • Varm blandingen igennem igen. Pisk den udblødte husblas ud i den. Hældes op i serveringsglassene og stilles på køl i minimum et par timer.
  • Servering
  • Smuldr rugbrødet i så små stykker som muligt. Steg dem i olivenolie på en pande, indtil de er sprøde. Giv det færdige smulder et vrid salt og lad det dryppe af på et stykke køkkenrulle.
  • Bland rejerne med hakket persille.
  • Anret panna cottaen med rugbrødssmulder og rejer.

Bemærk

  • Det er en stor forret – så måske er der til 3 personer

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*