to lys juleaften

Juleaften – med ro i maven

Skal du holde juleaften? Der er 1 middag hvert år, der kan bringe sveden frem på panden hos rigtig mange: Juleaften. Her er der ingen “bedre held næste gang” eller “rend mig i traditionerne”. I hvert fald ikke i mange hjem. Så her følger et par gode råd til en fredelig juleaften, som giver ro i maven både før og efter… Før, fordi der er styr på maden – og efter, fordi det smager godt.    

Og du får også to opskrifter, der kan redde i hvert fald min juleaften. For det første får du opskriften på verdens bedste rødkål, tør jeg godt sige. Det er sjældent, at skålen med rødkål slikkes en juleaften, men det er stort set, hvad du kan “risikere” med denne her.  

Ikke alle elsker risalamande, men denne her variant lavet på risottoris er så lækker, at de fleste må overgive sig. Få ro i maven både før og efter juleaften med rådene nedenfor.

Anden

Køb en god and – om det er den ene eller anden type, bestemmer du selv. Økologisk eller ej, berberi eller ej, er den frossen, har den bedst af at tø op langsomt. Gerne et par dage i køleskabet – og i en energikrisetid er det faktisk også med til at holde køleskabet køligt.   Rens anden og fyld den med æbler i tern og svesker. Steg den ved 185 grader varmluft på en rist over en bradepande med et par løg og gulerødder i store stykker, et stort glas rødvin (så er der også en årsag til at gå og så pimpe den i køkkenet), et par spsk ribsgelé og vand. Spæd kogende vand til undervejs. Så har du din andefond til saucen.  

Anden er færdigstegt, når der ikke pibler blod ud, hvis du stikker med en gaffel ved låret. Ca et par timer afhængig af størrelse.   Du kan sagtens stege anden dagen før, lade den køle af, partere den og så lune den juleaften. Det er let og giver mindre rengøring juleaften.

Saucen

Si din andefond ovenfor, pres al kraften ud af snasket, der ligger ved. Skum fedtet af, og så står du tilbage med en god andefond, der blot skal jævnes med lidt maizena. Smager den tungt, så giv lidt balsamicoeddike. Smager den fadt eller lidt for salt, kan ribsgelé være din redning. Bruger du maizena, skiller den ikke. Nogen smider fløde i, dem om det, jeg ville aldrig gøre det.

Rødkål – verdens bedste

Verdens bedste rødkål må jeg altså slå et slag for. Den er ikke helt traditionel, men heller ikke en rødkålssalat, som man egentlig ikke rigtig synes, hører til juleaften. Jeg har læst, at man faktisk kan lave den traditionelle rødkål lang tid før jul, ja, det er jo for sent nu. Men næste år kan du lave den traditionelle rødkål i starten af december og så fryse den ned.

alternativ rødkål

Brunede kartofler

Piece of cake. Virkelig.

Start dagen før eller om morgenen med at koge og pille aspargeskartofler. Pokkers til pilleabejde, men de bliver gode. Glem alt om kartofler fra glas – de smager altså IKKE godt.  

Smelt sukker UDEN at røre i det på en pande, tilsæt smør, lad det smelte ved pæn varme. Skyl kartoflerne i koldt vand og hæld dem på den varme pande. Forholdet mellem sukker og smør er 1 dl sukker til 25 g smør – passer til 1 kg kartofler. Kunsten er at holde temperaturen høj uden at branke dem, så skal karamellen nok sætte sig fint på kartoflerne. Giv dem ca. 5-10 minutter. Bliver karamelmassen for tyk, kan du tilsætte 1 spsk vand.

Risalamande

Kog en risengrød efter anvisningen på pakken med grødris – plus korn og den tomme vaniljestang. Kog den evt i mikroovnen eller lad den koge færdig i en høkasse.   Det gør du dagen før – så kan du lave en dobbeltportion, og der er aftensmad til lillejuleaften.   Den afkølede risengrød blandes med en bunke smuttede, hakkede mandler i sammen med flødeskum – vend det let i, så resultatet bliver luftigt. Lun nogle syltede kirsebær, jævn evt med lidt maizena. Husk den hele mandel i risalamanden…   Er der nogen blandt gæsterne, der ikke er begejstrede for risalamande, er denne her variant måske løsningen. Den skæggede kan nemlig ikke lide risalamande, men risalamande på risottoris og serveret med honningristede mandler og appelsinsirup glider nu let nok ned.

risalamande med risottoris

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*