Kender du det, at der nedenunder det flotte og lækre pålæg gemmer sig en tynd skive kedelig rugbrød. Sådan et stykke rugbrød, der overhovedet ikke bidrager med andet end at holde styr, mere eller mindre, på pålægget? Der er normalt masser af fokus på det, der skal ovenpå brødet til julefrokosten. Men helt ærligt, hvis grundlaget ikke er i orden, så kan pålægget være nok så fint – det samlede resultat bliver bare aldrig rigtig perfekt. Til gengæld hvis grundlaget er i orden, så kan man jo bare tage pålægget af og spise brødet. Derfor ofrer jeg også gerne lidt ekstra tid og omsorg på brødet til julefrokosten, brunchen eller hvornår man nu serverer brød. Og med udsigt til en julefrokost med familien har jeg lavet et rigtig lækkert julerugbrød med mandler og tranebær.
Julerugbrødet egner sig til det meste, men husk, det er lidt sødt med tranebær. Ud over julefrokosten så er sådan et stykke rugbrød med en skive ost som natmad virkelig mums.
Om julerugbrød med mandler og tranebær
Bare rolig. Jeg er ikke gået total jule-amok, så julerugbrødet kan sagtens spises med forskelligt pålæg. Jeg vil nemlig ikke have et julerugbrød, der blev alt for sødt, men det skulle bare lige have et hint af jul. Det får det med mandler og tranebær. Hvis du vil have endnu mere julestemning, så er revet appelsinskal og måske lidt af de krydderier, der ellers kommer i brunkagerne og pebernødderne, et godt bud. Husk blot, at det samtidig også bliver et sødere rugbrød.
Det her er tillige et rugbrød, der ikke kan kikse. Det har det i hvert fald aldrig gjort for mig. Rugbrød plejer også at være noget med en surdej, der skal opfriskes og passes med nænsomhed. Det her er helt uden surdej, men i stedet med gær og kærnemælk.
Vi kan ikke spise sådan et helt rugbrød, mens det er frisk. Heller ikke selv om det faktisk holder sig ret godt pakket ind i bagepapir og i en plastpose. Derfor halverede jeg brødet og sendte den ene halvdel i fryseren. Lad det tø langsomt op på køkkenbordet, så er det næsten lige så godt som nybagt.
Disclaimer: Specielt sundt? Nej, det tror jeg ikke…
Om julerugbrødet er specielt sundt eller sundere end andre rugbrød, ved jeg ikke helt. Men en af de ting, som man skal være opmærksom på ved køberugbrød, kan du i hvert fald styre, når du bager selv: det gælder saltindholdet. Og vi danskere spiser generelt for meget salt, siger Fødevarestyrelsen. Deres undersøgelser viser, at 9 ud af 10 danskere spiser mere salt end anbefalet. I stedet for 5-6 gram salt om dagen kører vi let 9-11 gram ned for mænd og 7-8 gram for kvinder. Meget af saltet kommer fra brød og kødprodukter, for eksempel pålæg. Det kan man så tænke over… og måske selv regulere lidt i opskriften nedenfor. Man kan over tid vænne sig til mindre salt, hvis man for eksempel døjer med for højt blodtryk. Her kan der nemlig være en gavnlig effekt ved mindre saltindtag. Så meget er videnskaben vist enig om, så vidt jeg har kunnet udrede fra diverse sider af den mere lødige slags på internettet (dvs danske som Fødevarestyrelsen og andre officielle sider).
Obs! Vil du have et rugbrød uden julestemning, så prøv dette kernerugbrød, som julerugbrødet også tager udgangspunkt i.
Julerugbrød med mandler og tranebær
Måltid Brød og bagtSværhedsgrad Medium1
stk30
minutter1
time15
minutter2
timer3
timer45
minutterRugbrød til julens julefrokoster – eller selvforkælelse
Ingredienser
100 g skårne rugkerner
2 dl kaffe (nescafe)
25 g hørfrø
50 g solsikkekerner
50 g græskarkerner
25 g mandler, hakkede
30 g tørrede tranebær
4 dl kærnemælk
15 g gær
2 spsk mørk sirup
125 g manitoba hvedemel
1½ spsk groft salt
400 g rugmel
- Top
1 spsk rugmel
1-2 spsk kaffe (nescafe)
1-2 spsk solsikkekerner
- Tilbehør
Rugbrødsform på 2 liter
Sådan gør du
- Solsikkekerner, græskarkerner og hørfrø hældes over med kogende vand og står i blød i ca. 15 minutter, mens det køler af.
- Lav en stor kop kaffe (2 dl), gerne nescafe. Hæld de skårne rugkerner op i kasserolle. Dæk dem med kaffen og lad det simrekoge i ca 10 minutter, indtil rugkernerne har opsuget kaffen. Lad køle af.
- Hak mandlerne.
- Lun kærnemælk til fingervarmt. Hæld den op i en skål. Rør gæren ud i kærnemælken. Tilsæt herefter sirup. 5. Rør hvedemel ud i dejen, derefter salt. Rør nu enten i køkkenmaskine eller med håndmixer og dejkroge. Tilsæt lidt efter lidt rugmelet. Ælt dejen igennem med maskine/mixer i ca. 5-7 minutter.
- Læg bagepapir i formen. Giv den lidt olie eller smør. Hæld dejen op i formen. Sørg for, at den kommer godt ud i hjørnerne. Rør en klister af rugmel og kaffe – stryg den ovenpå dejen. Drys med solsikkekerner.
- Dæk brødet med husholdningsfilm og lad det hæve i formen i 2 timer.
- Tænd ovnen på 180 grader almindelig over/undervarme.
- Brødet bages i 1 time og 15 minutter, indtil det er gennembagt.
- Køles af: Pak brød og form ind i en tørt viskestykke i 5 minutter. Tag derefter brødet ud af formen, vend det på hovedet og pak det ind i et viskestykke, der er hårdt opvredet i vand. Lad det køle helt af. Opbevar i plastpose. På den måde bevarer du skorpen blød, og der bliver ikke et hulrum mellem skorpe og brødkrumme.
Bemærk
- Kaffen giver farve, ikke smag.
- Vent med at spise brødet til næste dag. Det bliver kun bedre af at samle sig til dagen efter – og nemmere at skære.
- Jeg skærer brødet over og fryser den ene halvdel.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!