julesmåkager med kokos og lime

Julesmåkager med kokos og lime

Det var en af de her fredag eftermiddage, hvor freden havde sænket sig over strandhytten. Ligeledes var det ved at blive mørkt udenfor, og der var en stemning af efterår og vinter. Og den stemning gav mig lyst til at bage – vel at mærke at bage småkager, mest fordi vi var ved at løbe tør. Det blev til disse her julesmåkager med kokos og lime, der bliver fyldt med appelsincurd.  

Småkage og kaffe er meget mere end bare småkage og kaffe. Er der noget, jeg er opmærksom på, så er det ikke at løbe tør for småkager. Ikke fordi vi selv spiser småkager ustandseligt. Men fordi det ofte fungerer som en fin isbryder, når der kommer nogen forbi.

”Vil du have en kop kaffe – og en hjemmebagt småkage?”, spørger den skæggede ofte. Og det kan de færreste jo sige nej til. Håndværkere, naboer, venner – alle takker de ja. Nogle gange får vi os så en snak om, at jeg bager meget, og at jeg i det hele taget laver meget mad og også skriver om det her på bloggen. Andre gange er det bare det, at man lige får snakket lidt om vejr og vind, og småkage-spiseriet danner egentlig bare de pauser, hvor man kan få lov til at tænke sig om eller være stille. Nogle mennesker har behov for lang tid, før de kommer til det egentlige ærinde for besøget.

Det har jeg oplevet utallige gange til møder professionelt. Så sidder vi der, drikker vores kaffe og snakker om alt muligt. Alt muligt andet end det, vi egentlig mødes for at tale om. Efter mange omveje når vi frem til mødets emne, og fem minutter senere er det hele aftalt og klar til effektuering. Småkagerne bliver blot et ufarligt emne at samles om.

Man kan godt undres, men værdien af kaffen, småkagerne og den uforpligtende sludren skal man ikke undervurdere. Altsammen hjælper med til at skabe forståelse for hinanden og skabe det bånd, der gør, at man gerne vil være enige til sidst.

Lidt mere om julesmåkager med kokos og lime

Kokos og lime klæder i den grad hinanden, og det er en kombination, som jeg generelt er ret begejstret for. For at understøtte det lidt julede valgte jeg at fylde småkagerne med appelsincurd. Har du lemoncurd – eller måske appelsinmarmelade, så vil det helt sikkert også være rigtig lækkert.

Vent med at lægge småkagerne sammen med fyldet, indtil de skal bruges. Så kan småkagerne nemlig holde sig længere…  

Alternativt fyld

Det oplagte alternative fyld er hindbærmarmelade, for hindbær klæder nemlig kokos og lime så fint. Men jeg havde lidt brombærcreme til overs, og i bedste ”stop madspild” tendens blev det selvfølgelig også testet af i de her julesmåkager. Og så er de slet ikke julede længere, men får derimod mere karakter af at være en medalje. Lidt a la disse medaljer med mokkacreme og appelsincurd. Bare i lidt mindre udgave, med hul i midten af den øverste del – og meget, meget sprød. Sagt med andre ord: kan ikke spises på en pæn og ordentlig måde. Småkagen splintres, og fyldet splatter ud over hele tallerkenen. Men det smager himmelsk, så skidt med det.

Julesmåkager med kokos og lime

Opskrift af Susanne PaghMåltid Sødt og syndigtType SmåkagerSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

20

stk
Arbejdstid?

45

minutter
Bagetid?

11

minutter
Hviletid?

2

timer 
I alt?

2

timer 

56

minutter

Ingredienser

  • 150 g sukker

  • 100 g blødt smør

  • 1 æg

  • 1 tsk vaniljesukker

  • Saft og reven skal af ½ lime

  • 25 g kokosmel

  • 250 g kagehvedemel

  • ½ tsk bagepulver

  • Ved servering
  • appelsincurd, hindbærmarmelade eller hvad du foretrækker

Sådan gør du

  • Tag smørret ud af køleskabet i god tid. Rør det bløde smør sammen med sukkeret, tilsæt ægget og pisk igen. Tilsæt revet skal og saft af lime og pisk det sammen med resten.
  • Rør kokosmel i. Bland vaniljesukker og bagepulver med melet og rør det i dejen af et par gange.
  • Saml dejen og pak den ind i husholdningsfilm. Læg dejen i køleskabet i ca. 2 timer.
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Tag to bageplader frem og læg bagepapir på dem.
  • Rul dejen ud til max et par millimeter – det kan du sagtens gøre ad et par gange, men læg imens resten af dejen af på køl, så den holder sig kold. Stik kager ud – halvdelen skal være hele, den anden halvdel skal have et hul i midten med en mindre udstikker.
  • Bag småkagerne i ca. 10-11 minutter ved 180 grader varmluft, indtil de er lysebrune i kanten. Køl småkagerne af på bagerist.
  • Ved servering
  • Når kagerne er helt kolde og skal serveres, lægges de sammen med fx appelsincurd, hindbærmarmelade eller lignende – alt efter din smag. Læg kun de småkager sammen, som skal spises nu. Så holder de sig bedst sprøde.

Bemærk

  • Læg kun de småkager sammen, der skal spises med det samme. Så holder de sig bedst sprøde.
  • Kagemel eller kagehvedemel er mel med lavt proteinindhold. Kan erstattes af almindeligt mel, men vil du have ekstra sprøde småkager, er kagemel altså det ultimative valg. Se også her, hvor jeg har skrevet om kagemel.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
julesmåkager med kokos og lime

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*