Gammeldags æblekage med et twist

Det var lidt som at miste al uskyld på én gang – den første juleaften uden for mor og fars sikre favn. Jeg tilbragte den hos mine daværende svigerforældre, der helt sikkert ville mig det allerbedste – tror jeg da nok. For aftenen startede ganske fint, men så satte vi os til bordet. Ak og ve… muligvis havde jeg fået at vide, hvad julemenuen stod på, men i mit nogen og tyveårige hoved var det blev konverteret til julemad som hos mor og far. Altså til and og risalamande. Måske troede jeg, at jeg blev bundet en historie på ærmet, for det lød jo helt aparte. Gammeldags æblekage hørte jo ikke julen til.

Men sådan var virkeligheden. Hjemme hos svigerforældrene lød traditionen på noget helt andet og så alligevel ikke helt. De startede med risengrød, og det var underligt, for hvordan skulle de så nå at lave risalamande til dessert? Grøden skulle jo både køle af, fløden piskes og alt muligt… ? Ja, jeg var forvirret på et højere plan. Derefter den traditionelle andesteg. Men så indtraf mit juletraume i form af desserten – det var nemlig slet ikke risalamande. Ej heller risengrød på anden omgang eller andet, der havde med ris at gøre. Det var bare det mærkeligste i hele verden, vi fik nemlig gammeldags æblekage! Jamen, de mente det. Det var desserten en højhellig juleaften! Da jeg senere ringede til min far på fastnettelefonen, for det var i de tider, hvor man kun havde fastnettelefoner og abonnement hos JTAS, var jeg nærmest grådkvalt. Det var ganske enkelt den værste juleaften, jeg havde oplevet. De kunne heller ikke finde ud af at vente på hinanden, når de pakkede gaver op… suk!

Æblekage med et twist

Mange år senere er jeg fuldt ud kommet mig over juletraumet og har vænnet mig til at holde jul på andre måder. Men æblekage har jeg nu altid haft det lidt svært med, mest fordi æblekage som regel er dækket af et lag flødeskum, hvilket jeg aldrig har været fan af.

Ikke desto mindre valgte jeg i den forgangne uge at krydre julen med en gammeldags æblekage. Det var nemlig lige, hvad der skulle til efter en gåtur i gode venners selskab. Den blev lavet med et lille, men relativt sundt twist, idet æblerasp og knuste makroner blev erstattet af ristet rugbrødsknas med hasselnødder.

Detaljer

Hvor mange?

4 personer

Arbejdstid?

45 minutter

Hviletid

60 minutter

Hvor svært?

Ikke specielt

Ingredienser

 • 5-6 æbler

 • 1 spsk vand

 • 1 tsk stødt ingefær

 • 1 tsk vaniljesukker

 • 2 spsk rørsukker

 • 2-3 skiver rugbrød

 • 1 håndfuld hasselnødder

 • 1/4 l piskefløde

Sådan gør du

 • Start med æblemosen: skræl æblerne (eller lad være, det bestemmer du egentlig selv…), fjern kernehuset og skær dem i mindre dele. Koges med lidt vand i en kasserolle ved middel varme. Efter et kvarters tid er æblerne ved at være kogt lidt ud, der må gerne være stykker, så der er bid i mosen. Mere bid tilsættes i form af ingefær – og lidt sødme med vaniljesukker og sukker. Køles af.
 • Imens kan du lave det ristede rugbrødsknas: skær rugbrødet i mindre stykker og hak det helt fint i en minihakker. Giv ligeledes hasselnødderne en tur i hakkeren, så de også bliver til små stykker. Rist begge dele på en tør pande i 10 minutter, indtil det er crispy og lækkert. Du behøver ikke tilsætte sødestof, for æblemosen og flødeskummet gør æblekagen sød nok.
 • Herefter må æblemosen gerne trække en times tid, men er der ikke tid til det, så springer du bare over dette punkt og går direkte til servering:
 • Ved servering: Pisk fløden til pænt flødeskum, ikke for kraftigt. Æblekagen samles enten i portionsanretninger eller i en skål – æblemos og rugbrødsknas lægges i lag, og der sluttes af med flødeskum.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*