kaffeis med chokolade

Kaffeis med chokolade (eller chokoladeis med kaffe)

Om du kalder den for en kaffeis med chokolade eller en chokoladeis med kaffe, er helt op til dig. Isen indeholder nemlig generøse, men ikke for generøse mængder af både chokolade og kaffe. Min far, der i parentes bemærket var lærer og endda min matematiklærer, sagde altid, at faktorernes orden som bekendt er underordnet. Så derfor er navnet på isen helt op til dig. Voksne gæster vil nok være mest vild med kaffeis, mens chokoladeis lyder noget mere børnevenligt. Opskriften her er meget enkel at gå til, og den kræver selvfølgelig ikke en ismaskine, for sådan en sag har jeg valgt ikke at investere i. Læs mere om hvorfor og hvad man så gør (nemlig ingenting) i stedet for. Opskriften på kaffeisen finder du nederst i indlægget.

I Italien er det ikke god stil at drikke cappucino eller caffe latte efter morgenmaden, det hører sig ligesom den tid på døgnet til. Efter frokosten eller middagen om aftenen kan man få en espresso, men altså aldrig en mælke-kaffe. I isen her får man både en dessert og cremet kaffe.

Simple living? Eller bare en nem opskrift på is?

Jeg har skrevet om det flere gange, men jeg foretrækker altså at bruge den begrænsede plads i køkkenskabene til noget, der giver værdi og glæde på flere fronter. Derfor er jeg ikke særlig glad for køkkenmaskiner, som man ikke kan bruge til flere ting. Herunder hører naturligt ismaskiner – en simpel google-søgning afslørede i hvert fald ikke andre oplagte anvendelsesmuligheder.

Derfor er mine opskrifter på hjemmelavet is altid lavet uden brug af ismaskine. Har du sådan en fætter stående i et af køkkenskabene, skal du selvfølgelig bare bruge den til den sidste del af processen, nemlig indfrysningen. Har du ikke, så er det simple living – og du stiller bare boksen med iscreme i fryseren og venter i 3-4 timer, indtil den er frosset ind. Det er ikke nødvendigt at røre i den undervejs, den bliver dejlig cremet alligevel.

Så ja, her kombineres simple living med en nem opskrift på is.

kaffeis med chokolade

Lidt om kaffeis med chokolade

Isen smager af både chokolade og kaffe, men ikke gennemtrængende af kaffe. Jeg har nogle gange fået en kaffeis, der var næsten bitter, fordi kaffen var bitter. Så det er vigtigt, at man ikke får overdoseret kaffen i isen.

På samme måde er chokoladen også vigtig for det færdige udtryk. En chokolade med højt kakaoindhold kan let gå hen og være lidt bitter i smagen. Så vælg en chokolade af god kvalitet og med max 70% kakaoindhold. Jeg har også lavet isen med mælkechokolade, og det virker også godt.

Jeg kommer en anelse spiritus i næsten al min hjemmelavede is, fordi det er med til at gøre isen mere cremet og hurtigere blød, når den kommer ud af fryseren. Det er ikke meningen, at spiritussen, i dette tilfælde en mørk rom, skal smage igennem, men max bare anes i baggrunden. Derudover er brugen af glukosesukker også vigtig for konsistensen og med til at gøre isen cremet.

Jeg kommer kaffecrisp ovenpå, men har du ikke det, kan det undværes. Det smager nu bare godt og giver et fint udtryk.

Andre is – med god smag og uden ismaskine

Er du ikke til kaffeis, så fortvivl ej… der er masser af alternativer, for eksempel går man aldrig fejl af en god vaniljeis. Det her er en parfaitis, hvor vanilje og fløde går op i en højere enhed. Den skæggedes alltime favorit er stracciatella is, der er en herlig fusion af flødeis og flaget, mørk chokolade. Absolut en lækkerbisken.

Skulle du være mere til is med frugtsmag – og måske endda uden fløde, så prøv denne her lidt sundere rabarberis med græsk yoghurt. Der er dømt intens rabarbersmag.

Kaffeis med chokolade (eller chokoladeis med kaffe)

Opskrift af Susanne PaghMåltid DessertType IsSværhedsgrad Let
Hvor mange?

6

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Frysetid?

4

timer 
I alt?

4

timer 

30

minutter

Ingredienser

  • 2 æggeblommer

  • 30 g sukker

  • 10 g glukosesirup

  • 1½ dl piskefløde

  • 50 g god, mørk chokolade (det kan smages)

  • 2 tsk nescafe

  • 1 spsk mørk rom

  • 1 tsk kaffecrisp

  • Tilbehør
  • Evt lidt kaffecrisp eller hakket chokolade ved servering.

Sådan gør du

  • Hak chokoladen og stil til side. Opløs nescafe i en bundskjuler af vand, dvs. 1-2 spsk vand.
  • Pisk fløden til flødeskum – ikke for stiftpisket a la smør, men heller ikke blødt.
  • Tag en ny skål og bland æggeblommer, sukker og glukosesirup heri. Pisk æggesnapsen lys og sej over vandbad. Vær obs på, at det ikke må blive for varmt, så du ender med en gang røræg i stedet. Tag skålen af varmen og lad æggesnapsen køle let af.
  • Rør nescafe i sammen med den hakkede chokolade. Hold lidt af chokoladen tilbage til pynt. Noget af chokoladen vil smelte, men det er også meningen.
  • Smag til med mørk rom og evt. lidt mere nescafe.
  • Hæld ismassen i en form. Drys resten af den hakkede chokolade ud over sammen med kaffecrisp. Stil i fryseren i mindst 3-4 timer, indtil isen er fast.
  • Ved servering skal isen ud af fryseren ca. 15 minutter før, så den kan nå at blive blød og lækker. Drys evt. med lidt ekstra kaffecrisp eller hakket chokolade ved servering.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*