æblekage til kollegerne

Kage på jobbet: æblekage med hasselnødder og valnødder

Efterårsferien havde ramt os, og ikke nok med det – gulvet i kantinen skulle repareres, så køkkenet var lukket. Vi følte faktisk lidt, at vi havde fortjent at blive bare en lille smule forkælet. Så jeg tog en pose af min gode kollegas ualmindelig gode æbler med hjem. Ja, de smagte vildt godt, de var små, men med bid og en smag, der nærmede sig marcipan. Det var næsten synd at putte dem i en kage, men også kun næsten. Nu har jeg bagt adskillige æbletærter den sidste måneds tid, for eksempel denne æbletærte med brombær. Derfor skulle der denne gang noget andet i ovnen. Det blev til denne æblekage med hasselnødder og valnødder.

Jeg havde nemlig en stor pose økologiske hasselnødder, og de passede perfekt til æblerne. Og godt med krydderier, så var vi kørende. Jeg havde lidt tilbage af Buddhas hånd, der er en særlig citrusfrugt, så den brugte jeg, men man kan sagtens bruge citron i stedet for.

Som sagt var køkkenet på jobbet lukket, eller rettere næsten lukket, for vi kunne stadig smøre os en rugbrød, så længe vi altså brugte engangsbestik. Derfor også den ydmyge servering af kagen her på paptallerken og med en plastikkrus til at skære den med. Det gjorde nu ingen forskel for sådan en æblekage med hasselnødder og valnødder. Kagen forsvandt nemlig på absolut ingen tid, så medspiserne så ikke den ydmyge servering som en hindring.

Kender du i øvrigt til en upside down æblekage? Den er altså heller ikke dårlig.

Detaljer

Hvor mange?

8-10 personer – eller en springform på 24 cm

Arbejdstid?

30 minutter

Bagetid?

40-45 minutter

Hvor svært?

Klart for både store og små = let

Ingredienser

  • 190 g blødt smør

  • 190 g rørsukker

  • Revet skal af 1 usprøjtet citron

  • 4 æg

  • 125 g mel af hasselnødder

  • 125 g hvedemel

  • 1 1/2 tsk bagepulver

  • 2 tsk vaniljesukker

  • 1 tsk kanel

  • 1 tsk stødt ingefær

  • 4 æbler

  • 50 g hakkede valnødder

  • 2 spsk rørsukker

  • Ved servering
  • 1 bæger cremefraiche

Sådan gør du

  • Tag smørret ud af køleskabet i god tid, så det kan nå at blive lidt blødt. Tænd ovnen på 170 grader varmluft. Klargør en springform med bagepapir i bunden og smør siderne med lidt olie eller smør. Kør hasselnødderne i en minihakker, så de bliver til groft mel. Hak valnødderne groft.
  • Rør smør, sukker og revet citronskal godt sammen. Tilsæt æggene et ad gangen og rør godt imellem hvert æg. Tilsæt hasselnødder-melet, hvedemel, bagepulver og krydderierne. Rør dejen sammen og hæld den op i springformen.
  • Skræl æblerne, skær dem i kvarte og fjern kernehuset. Skær æblerne i tynde både og læg dem ovenpå dejen. Fordel de hakkede valnødder over og slut af med at drysse med rørsukker.
  • Kagen bages i ca. 45-50 minutter. Tjek at den er helt gennembagt med en kødnål eller en gaffel. Hænger der dej ved, skal kagen have lidt mere, og ellers er den gennembagt og klar til at køle af.
  • Serveres med cremefraiche og en kop kaffe.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*