Vi er lige på kanten af forår. Om en god uges tid starter påsken, og så bør alle de varme supper egentlig være lagt på hylden. Men lige i de her dage er der pivkoldt og blæsende udenfor, så jeg synes egentlig, at det er passende med en varm suppe, der har lidt forår i sig, nemlig denne her karrysuppe med fisk og asparges. For mig er asparges nemlig i den grad et tegn på forår.
Hvor blev krammet af?
Andre tegn på forår plejer at være tætomslyngede mennesker på tur langs stranden eller i skoven. Og godt nok møder man mange mennesker på gåtur i naturen, men tætomslyngede er nu de færreste. Tværtom færdes vi alle med behørig afstand til hinanden. Vi viger uden om, når vi møder et andet par, møder deres blik med et smil, men standser ikke op.
Her i coronaens tid tager vi hensyn og holder afstand. Nogen siger undskyldende: “ja, jeg er lidt hysterisk.” Og så bliver de straks mødt med bemærkningen “overhovedet ikke – jeg har det på samme måde.” For mange har det netop sådan, at man ikke vil være årsag til, at smitten bringes videre. Jeg tænker på, hvad dette gør ved os som mennesker – at vi ikke er i nærkontakt. I et samfund, hvor kram er blevet standarden stort set fra første møde, hilser vi nu med nik, buk, ærbødigt håndfladerne samlede mod hinanden eller en hånd på brystet.
For nogen vil det være en lettelse, at krammet sådan er blevet sendt i skammekrogen. Det gælder for alle os, der har prøvet at stå i en lettere akavet stilling med hånden fremme til et godt håndtryk, mens overkroppen er blevet låst fast i en omfavnelse, man slet ikke var parat til. Alt imens man på højtryk forsøger at finde ud af, om man vender den venstre eller højre kind til. Resultatet er uelegant. Har man ikke prøvet det, vil jeg næsten vove den påstand, at man er ufølsom.
Denne rækken ind i intimsfæren kan netop være en træden over tæerne, som smerter mere end nogen stilethæl. Værre end det akavede kram, som man kan grine sammen af, er nemlig det kolde knus. Der hvor giveren allerede er videre og mentalt fraværende. Så kan et afmålt, men høfligt håndtryk være meget bedre. Det lover ikke andet end almindelig høflighed. Og et varmt, åbent håndtryk kan sagtens signalere både respekt og nærvær.
Men lige nu er både håndtryk og kram sendt på lang påskeferie, og vi må vænne os til at andre hilseformer og andre måder at vise varme følelser på.
Varmende karrysuppe
De varme vibrationer kan i stedet komme indefra. Og det kan den her karrysuppe med fisk sagtens skabe, også selv om den egentlig ikke er speciel krydret. Jo vist, der er karry og gurkemeje i, men i afmålte mængder, så suppen ikke skaber sved på panden. Det er nemlig ikke planen, for der skulle være forår over den. Derfor er der også kommet grønne asparges i. Jeg har serveret suppen med noget af det gode naan brød til, som jeg er stor fan af for tiden.
Detaljer
2 personer
30 minutter
30 minutter
Helt normal
Ingredienser
1 porre
1 fed hvidløg
3-4 gulerødder
1 bagekartoffel
1-2 tsk karry (ikke for stærk)
1 tsk gurkemeje
0,7 l grøntsagsbouillon
1 dl madlavningsfløde
½ bdt grønne asparges
225 g torskefilet
Olivenolie
Salt, peber
- Serveres med
Noget godt brød
Sådan gør du
- Gør først grøntsagerne klar: Skær porren i tynde skiver, tag lidt af det grønne fra til pynt. Skræl gulerødder og bagekartoffel og skær dem i skiver og mindre stykker. Knæk det nederste af de grønne asparges og skær dem i 4 cm lange stykker. Og endelig skal hvidløget hakkes fint.
- Så er du klar til at varme en gryde op med lidt olivenolie i. Svits porreskiverne og hvidløget, uden at det tager farve. Tilsæt karry og gurkemeje og rør rundt. Derefter tilsættes gulerødderne og bagekartoflen i mindre stykker. Hæld grøntsagsbouillon over og lad det småkoge i ca. 15 minutter, indtil grøntsagerne er møre, men stadig har bid.
- Skær imens torskefileten i stykker på ca 2×2 cm. Hæld madlavningsfløde i suppen og rør rundt. Tilsæt derefter fisketern og grønne asparges. Nu skal suppen blot simrekoge i 3-4 minutter – og du holder nallerne fra grydeskeen imens. Hvis man rører rundt, risikerer man nemlig, at fisken går i opløsning.
- Smag til med salt, peber og evt lidt ekstra karry. Serveres med lunt brød.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!