kartoffelsalat med green goddess dressing

Kartoffelsalat med green goddess dressing

Den er nærmest alle vegne – dressingen her, og den smager også virkelig godt. Her er det en kartoffelsalat med green goddess dressing, men den kan også anvendes til andre salater. Spring direkte til opskriften nedenfor – eller start med at læse om historien bag dressingen og få fif og tricks til det perfekte resultat.

Kartoffelsalat er sådan noget, der ofte fås færdiglavet i store bøtter – serveret til en frikadelle til en byfest, havnefest eller lignende arrangement. Det kan være en lidt trist oplevelse med bløde kartoffelskiver fedtet ind i en mayonnaisedressing. Sådan er denne kartoffelsalat slet ikke. Den er frisk med en cremet dressing, der smyger sig om fyldet uden at fedte det totalt ind.

Green goddess dressingen kan bruges til meget andet end kartoffelsalat og er en rigtig god basisdressing, som kan varieres nærmest i det uendelige. Det afhænger simpelthen af, hvilke krydderurter der anvendes.

Historien bag

Det siges, at green goddess dressingen blev skabt på Palace Hotel i San Francisco. Deres chefkok, Philip Roemer, introducerede dressingen I 1923 som en hyldest til skuespilleren George Arlis, der boede på hotellet, mens han spillede med i stykket ”The Green Goddess” af William Archer. I øvrigt et meget succesfuldt teaterstykke, som senere blev filmatiseret. Og nej, jeg har ikke set den.

Nye madretter kommer ofte til verden med inspiration i gamle opskrifter. Her siges det, at det er en dressing, som den franske Louis XIII har fået serveret til ål… Det kan man så tænke lidt over. Jeg ser i hvert fald ikke lige dressingen sammen med stegt ål. Men sådan er der så meget.

Den originale opskrift fra Hotel Palace er også blevet taget under kærllig behandling i løbet af de 100 år, den har eksisteret. Nogle laver den på hjemmelavet mayonnaise, andre kommer kapers i, men samlet set er der stadig tale om en grøn dressing, der er cremet og med smag fra krydderurter og salt.

Om kartoffelsalat med green goddess dressing

Vi starter med hovedingrediensen: kartoflerne. De skal allerhelst være nye og danske. Kan det ikke lade sig gøre, så vælg det, der ofte sælges som ”nemme kartofler”. Det er små kartofler, der ikke skal skrælles, og som er faste i konsistensen. De koger ikke ud.

Spidskålet er den anden hovedingrediens. Den skal snittes meget fint, ellers bliver der simpelthen for meget tyggearbejde. Jeg har desuden kommet jordbær i, men de kan udelades, hvis du ikke kan skaffe dem i en god kvalitet med smag. I stedet kan du supplere med lidt ekstra ærter, som også har en sødme i sig.

Dressingen er selvfølgelig hele omdrejningspunktet. Resultatet skal være cremet og grønt. Smagen er på én gang fyldig og frisk.

Variationer

Du kan blende ansjoser eller kapers i dressingen. I givet fald skal du ikke komme salt i, da både ansjoser og kapers er salte i sig selv.

Du kan også vælge at erstatte lidt af skyren/yoghurten med mayonnaise, hvilket giver dressingen mere tyngde. Det vil være fint, hvis du skal anvende dressingen som dip til grøntsagsstænger.

Jeg har brugt persille i denne udgave, men prøv også med frisk basilikum. Det bliver også lidt af en gudespise.

Kartoffelsalat med green goddess dressing

Opskrift af Susanne PaghMåltid TilbehørType VegetarSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

20

minutter
Køletid?

30

minutter
I alt?

50

minutter

Ingredienser

  • 300 g små kartofler, kogte og afkølede, allerhelst nye

  • ½ lille spidskål

  • 100 g ærter, fra frost er ok

  • 1 rødløg

  • 100 g jordbær

  • Green goddess dressing
  • 1 dl skyr eller yoghurt naturel

  • 30 g cashewnødder

  • ½ bundt persille

  • 1 håndfuld spinat

  • 1 skalotteløg

  • 1 fed hvidløg

  • Salt, peber

  • Evt lidt vand

Sådan gør du

  • Klargør al fyldet. Dvs skær de kogte kartofler i mindre, mundrette stykker. Fjern stokken på spidskålet og snit det meget fint. Hak rødløget og skår jordbærrene i kvarte. Bland det hele i en skål.
  • Så til dressingen: Persille, løg og hvidløg hakkes. Hak cashewnødderne i en minihakker. Der skal være små stykker nød, når du er færdig.
  • Blend så hele molesjavsen, dvs skyr, nødder og det grønne i en skål eller et blender glas med blender eller stavblender. Smag til med salt og peber og juster konsistensen med vand.
  • Nu hældes dressingen over kartofler, spidskål mv i skålen og vendes godt rundt. Salaten må gerne trække en halv time inden servering.   

Bemærk

  • Har du ikke tid til at vente en halv time på, at salaten trækker, kan du sagtens servere den med det samme. Smagen bliver bare bedre med lidt tålmodighed.
  • Dressingen kan også anvendes til en almindelig grøn salat – eller som dip til grøntsagsstave/chips.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kilde: Gazettenet.com

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*