I den kommende uge står den på rabarber her på bloggen og på mine facebook- og instagram-sider. Alle opskrifter og indlæg kommer til at handle om rabarber på en eller anden måde. Jeg lægger ud med en kartoffelsalat med rabarber og asparges, mest af alt fordi vi lige skal have på det rene, at selv om rabarber mest bruges i det søde køkken, ja, så kategoriseres den faktisk som en grøntsag.
En grøntsag?
Grænserne for, hvornår noget er en grøntsag eller en frugt er lidt flydende. Grøntsager omfatter planter, der anvendes i større mængder til direkte føde med ernæring for øje og er ofte uden sødlig smag (se mere her). Så rabarber kunne på den ene side være en grøntsag, fordi smagen bestemt ikke er sødlig, men på den anden side anvendes rabarber oftest ikke med ernæring for øje… Alligevel rubriceres rabarber som grøntsag, måske fordi det i modsætning til frugt og bær er stænglerne, man bruger. Sådan har jeg i hvert fald læst mig til her. Som mange grøntsager er energiindholdet lavt, mens fiberindholdet er højt i rabarber. Ret tiltalende, ikk’!
Der findes forskellige typer af rabarber, smagen er nogenlunde ens, men farven eller rettere intensiteten af farven kan variere lidt, ligesom indholdet af oxalsyre kan variere. Oxalsyre er giftig, men findes i så begrænsede mængder i stænglerne, at det er uden betydning. Mest irriterende er det, at oxalsyren kan give en træls belægning på tænderne. Det skyldes, at oxalsyren virker svagt ætsende på tandemaljen, men ikke i et omfang hvor du skal frygte næste besøg hos tandlægen. Til gengæld skal du holde dig fra bladene, for her er indholdet af oxalsyre noget højere. Har du have, så er rabarber en meget taknemmelig afgrøde, som gerne tager til takke med en plads nederst i haven ved siden af kompostbunken.
En helt enkel salat
Man bruger traditionelt rabarber i det søde køkken – til alt fra rabarberkompot over rabarbertærter til rabarbertrifli. Men netop fordi rabarber kategoriseres som grøntsag, så starter jeg dette tema med at anvende rabarber i det salte køkken.
Nogle gange skal det ikke være så kompliceret. Især ikke når råvarerne er så gode, at de sagtens kan stå alene. Det er denne her kartoffelsalat med rabarber og asparges et rigtig godt eksempel på. Den kan serveres alene til frokost eller som tilbehør til et stykke fisk eller kød, måske noget der har været en tur på grillen.
Salaten er næsten komponeret ud af rester. Jeg havde syltede rabarber og kogte kartofler tilovers fra dagen før. Så det var bare lige at klargøre elementerne og riste mandler og de hvide asparges.
Jeg har et eller andet med, at jeg synes, at smagen i asparges kommer rigtig godt frem efter en tur på panden evt kombineret med lidt citronsaft og salt. På samme vis bliver mandlerne meget mere velsmagende efter en tur på en tør pande. Derfor vil man ofte se, at jeg vælger den tilberedningsmetode – selv om sådan et par nænsomt dampede asparges heller ikke er at kimse af.
Tip! Balsamisk hyldeblomsteddike er ikke altid bare sådan lige at finde. Alternativet er en æblecidereddike.
Detaljer
2 personer
30 minutter
30 minutter
Nem
Ingredienser
- Syltede rabarber
2-3 stængler rabarber (ca 200 g)
2 spsk balsamisk hyldeblomsteddike
1 dl sukker
- Salat
10-15 små, nye, kogte kartofler (afhængig af størrelse ca 300 g)
8 hvide asparges
1 hjertesalat
1 håndfuld mandler
olivenolie til stegning
citronsaft
- Dressing
1 tsk hvidvinseddike
1 spsk saft fra de syltede rabarber
2 spsk rapsolie
salt, peber
- Servering
Evt groft brød
Sådan gør du
- Syltede rabarber
- Skær rabarberstænglerne i små stykker, 3 cm lange.
- Bland dem med hyldeblomsteddiken og sukkeret i en kasserolle. Lad det koge op og simre ca. 5 minutter. Lad være med at røre i det imens, så rabarberstykkerne ikke smadrer ud, men forbliver hele og fine. Køles af.
- Salat
- Rist mandlerne på en tør pande, så de får lidt farve. Hak dem groft.
- Hæld lidt olivenolie på panden. Knæk enderne af de hvide asparges og skræl dem fra toppen og ned med en tyndskræller. Skær dem i mindre stykker ca 4 cm lange. Rist stykkerne på panden i olien i ca. 4-5 minutter. Giv dem lidt citronsaft og groft salt.
- Dressingen blandes sammen.
- Så skæres salaten og de kolde kartofler i mindre stykker og lægges i en skål, først salaten og så kartoflerne ovenpå. Dernæst lægges de syltede rabarber og de ristede asparges. Der dryppes med dressingen og øverst drysses de grofthakkede mandler over.
- Servering
- Hvis salaten serveres alene til frokost, så giv gerne lidt godt, groft brød til.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!