Rugbrød uden surdej. Til gengæld kommer jeg kærnemælk og gær i – samt kaffe. Hvis det lyder underligt, så bare rolig – dit rugbrød smager ikke af kaffe, men får en lidt dybere smag end ellers. Det har været mere end almindeligt vanskeligt at finde et rugbrød, der har en god konsistens, hvor det er blødt uden at være klægt, og der samtidig har en rigtig god smag uden tendens til at være hverken fad eller flad. Løsningen er for tiden faldet på det her kernerugbrød med kærnemælk og gær. Det bliver vellykket hver gang, hvilket også er et krav, for der er bare ikke noget så træls som at skære den første skive og konstatere, at enten skal jeg spise rigtig meget rugbrødsdrys på min skyr, eller også må jeg hellere finde en hest, der kan tåle et tungt rugbrød.
Rugbrød uden surdej?
Ja, det er et rugbrød uden surdej. Det betyder så også, at det ikke tager lang tid hverken at blande sammen eller forberede. Du kan altså lade en pludselig indskydelse være afgørende for, at der kommer hjemmebagt rugbrød på bordet næste dag. Hvorfor først næste dag? Brødet har ganske enkelt godt af at samle sig, inden du skærer i det.
Surdej deler lidt vandene her i huset, for smager brødet surt eller ej? Det gælder ikke blot mit hjemmebag med surdej, men også købe-brød. Så derfor vælger jeg at bruge gær i stedet for. Her skal man så også være opmærksom, for prøver man at speede processen op med ekstra gær, får man i stedet et brød, der smager af gær. Og det er bestemt heller ikke en god oplevelse. Det er det her kernerugbrød med kærnemælk og gær til gengæld, for mængden af gær er begrænset – og kærnemælken medvirker til en klædelig, men ikke dominerende syrlighed. Men ikke en syrlighed som surdej kan give.
Spiser du rugbrød?
Hvis du elsker et stykke rugbrød som morgenmad, mellemmåltid, frokost eller aftensmad, så er du helt normal. Ja, det er lige før, du både er normal og trendy. Rugbrødet har godt nok ikke samme dominans i kosten i dag som tidligere. Rugbrødsmadden med leverpostej er nemlig under pres fra andre brødtyper som foccacia, pita og lignende, der har indtaget mange madpakker. Men ikke desto mindre viser undersøgelser, at mange vælger at spise rugbrød til aftensmad – måske fordi de får dagens lune måltid i kantinen på arbejde. Rugbrød er på menuen ved mere end 6% af aftensmåltiderne i Danmark – det viser en undersøgelse af danskernes foretrukne aftensmad.
Rugbrød i forklædning er jo også trendy – jeg har for nylig set en luksuriøs udgave af øllebrød, og den sønderjyske brødtorte med rugbrødsbunde og solbærsyltetøj og flødeskum kan man nu se opskrifter på i ugeblade. Det havde jeg faktisk ikke forestillet mig for bare få år siden, men hvorfor ikke? Danmark har fået en særlig position gastronomisk, og meget af dagens gastronomi tager udgangspunkt i de råvarer, der ligger lige for. Det er en win-win for rug og rugbrødet, som har en historie i Danmark, der går ca. 1.000 år tilbage. Rug er nemlig en ret drøj og hårdfør kornsort, som vi har haft fornøjelsen af i Danmark i mange år.
Kernerugbrød med kærnemælk og gær – rugbrød uden surdej
Måltid Brød og bagtType BrødSværhedsgrad Let1
stk30
minutter1
time15
minutter2
timer3
timer45
minutterNemt rugbrød der lykkes hver gang.
Ingredienser
100 g solsikkekerner
50 g græskarkerner
100 g skårne rugkerner
2 dl kaffe (nescafe er fint)
4 dl kærnemælk
15 g gær
2 spsk mørk sirup
125 g manitoba hvedemel
1½ spsk groft salt
400 g rugmel
- Top
1 spsk rugmel
2-3 spsk vand
1-2 spsk græskarkerner og solsikkekerner
- Tilbehør
Form ca. 2 liter
Sådan gør du
- Græskar- og solsikkekerner hældes over med kogende vand og står i blød i ca. 15 minutter, mens det køler af. Hæld overskydende vand fra.
- Lav en stor kop kaffe (2 dl), gerne nescafe. Hæld de skårne rugkerner op i kasserolle. Dæk dem med kaffen og lad det simrekoge i ca 10 minutter, indtil rugkernerne har opsuget kaffen. Lad køle af.
- Lun kærnemælk til fingervarmt. Hæld den op i en skål. Rør gæren ud i kærnemælken. Tilsæt herefter sirup.
- Rør hvedemel ud i dejen, derefter salt. Rør nu enten i køkkenmaskine eller med håndmixer og dejkroge. Tilsæt lidt efter lidt rugmelet. Ælt dejen igennem med maskine/mixer i ca. 5-7 minutter.
- Læg bagepapir i formen. Giv den lidt olie eller smør. Hæld dejen op i formen. Sørg for, at den kommer godt ud i hjørnerne. Rør en klister af rugmel og vand – stryg den ovenpå dejen. Drys med græskarkerner og solsikkekerner.
- Dæk brødet med husholdningsfilm og lad det hæve i formen i 2 timer.
- Tænd ovnen på 180 grader almindelig over/undervarme.
- Brødet bages i 1 time og 15 minutter, indtil det er gennembagt.
- Brødet køles af: Pak brød og form ind i en tørt viskestykke i 5 minutter. Tag derefter brødet ud af formen, vend det på hovedet og pak det ind i et viskestykke, der er hårdt opvredet i vand. Lad det køle helt af. Opbevar i plastpose. På den måde bevarer du skorpen blød.
Bemærk
- Husk rigeligt salt. Hjemmebagt rugbrød uden nok salt er altså en trist affære.
- Vent med at spise brødet til næste dag. Det bliver kun bedre af at samle sig til dagen efter – og nemmere at skære.
- Jeg skærer brødet over og fryser halvdelen. Det tager det ingen skade af.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!