En helt enkel kirsebærkage med nødder, der gør sig særlig godt, når den serveres med lidt cremefraiche eller en kugle vaniljeis. Det er ikke en kage, der gør stort væsen af sig, men mon ikke kollegerne vil sætte pris på den, hvis du tager den med på arbejde… Og det kan den nemt komme, for den kræver kun en halv times tid i forberedelse og så tre kvarter i ovnen i fred og ro.
Det sure med det søde
Der findes to typer af kirsebær – de sure og de søde. Sådan helt overordnet, for der findes selvfølgelig mange, mange forskellige arter. Som udgangspunkt er det bare rigtig godt at kende til, at der er de to typer, for de bruges lidt forskelligt. De søde kirsebær kan sagtens spises au naturel og direkte fra træet – eller måske mere realistisk direkte fra bakken. De sure kirsebær derimod indeholder ret meget syre, og derfor er de mest velegnede til videre behandling i saft, grød og lignende. Det er de søde, du møder i supermarkederne, og det er også dem, jeg har anvendt i min kage her.
Fugle er ligesom vi mennesker ret vilde med kirsebær – så det er ikke uden grund, at man typisk ser kirsebærtræer med net over. Om det er nok til at hindre fuglene adgang til de søde bær, ved jeg ikke. Men mon ikke kampen om bærrene har været kendt i mange, mange år. Måske lige så længe som man har dyrket kirsebær, og det er faktisk mere end 4.000 år, siden kineserne efter sigende startede på det.
5 facts om kirsebær
Vidste du, at…
- Kirsebær er slet ikke et bær, men derimod en frugt. Nærmere bestemt er det en stenfrugt ligesom fx nektariner, blommer eller abrikoser. Alle stammer de fra samme slægt af stenfrugt, prunus.
- Kirsebær indeholder masser af C-vitamin.
- Japansk kirsebærtræ er også et ”rigtigt” kirsebærtræ, det bærer bare sjældent frugt. Til gengæld er det enormt flot, når det blomstrer.
- Kirsebær er mest kendt i den røde variant – fra lysere rød over til en dyb, mørk, næsten sort variant. Men kirsebær fås også i en gul variant.
- Ananaskirsebær har intet at gøre med kirsebær (eller for den sags skyld ananas). Ananaskirsebær stammer fra natskyggefamilien og er altså slet ikke et kirsebær eller en stenfrugt. Eneste lighedspunkt er vist, at ananaskirsebær også indeholder masser af C-vitamin.
Om kirsebærkage med nødder
Min kirsebærkage her er meget enkel og let at gå til. Det er faktisk nemmest at betegne den som en kage, man bager, når man har en håndfuld kirsebær til overs. Har du ikke kirsebær, så kan mange andre bær bruges i stedet for. Det er med andre ord en god grunddej, som man kan arbejde videre på. Pas blot på med frugt, der giver for meget saft.
Jeg havde egentlig overvejet at give kagen en topping med havregryns-crunch, men endte altså med nødderne. Du kan sagtens anvende for eksempel udelukkende hasselnødder, men det passede meget fint med mandler både på toppen og i dejen. Mandelmelet er blot helt almindelige mandler, der males eller rettere finthakkes i en minihakker.
Kirsebærkage med nødder – perfekt torsdagskage
Måltid DessertType KageSværhedsgrad Let8
personer30
minutter45
minutter1
time15
minutterEn god grundopskrift som er let at variere med andre bær.
Ingredienser
75 g kirsebær uden sten
100 g sukker
100 g smør
2 æg
100 g kagehvedemel
50 g mandler (males/hakkes til mandelmel)
1 tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
1 knsp salt
30 g blandede hasselnødder og mandler
- Udstyr
Springform 16 eller 20 cm i diameter (se note)
Sådan gør du
- Læg bagepapir i bunden af en springform og giv siderne lidt olie. Tag smørret ud af køleskabet, så det når at blive lidt blødt. Hak mandlerne til fint mandelmel i en minihakker. Udsten kirsebærrene ved at halvere dem og fjerne stenen.
- Tænd så ovnen på 175 grader varmluft.
- Rør smør og sukker godt sammen. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt imellem.
- Bland mel, mandelmel, bagepulver, salt og vaniljesukker sammen – og vend det i dejen med en dejskraber.
- Hæld dejen i formen. Fordel de udstenede kirsebær over dejen. Hak mandler og hasselnødder groft og fordel dem til sidst over dejen.
- Kagen bages ved 175 grader varmluft i ca. 45 minutter. Tjek med en gaffel, at der ikke hænger dej ved. Så er den færdig og skal blot køle af.
- Serveres kold eller lun.
Bemærk
- Jeg bruger kagehvedemel, men en helt almindelig hvedemel kan sagtens anvendes.
- De 75 g kirsebær uden sten svarer til godt 100 g med sten. Husk at beregne lidt spild (også kaldet smagstest)
- Jeg brugte en form på 16 cm i diameter, hvilket giver en lidt høj kage. Vælg i stedet en form på 20 cm og skær ca. 10 minutter af bagetiden.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Kilde: Viden om mad