Klar suppe med grøntsager og bønner

Det var flot og frostklart udenfor i går = det var pivhamrende koldt. Så det var helt enkelt oplagt vejr til en skoldhed, klar suppe. Eller som den skæggede siger: “det hedder supp’…”

Der bliver ret meget ud af denne portion, næsten til to dage. På andendagen suppleres den med lidt rejer (den skæggedes opfindelse) og evt. lidt ekstra bouillon, begge dage serveres den med godt brød.

Opskrift – klar suppe med grøntsager

Tilberedningstid: Suppen kræver lidt planlægning, da bønnerne skal udblødes mindst 12-15 timer. Selve tilberedningen af suppen inkl. kogning af bønner tager en god times tid, så det her er ikke en ret at lave, hvis sulten allerede gnaver. Med mindre man tidligere har kogt en større portion bønner og smidt i fryseren. Det gør det langt nemmere og hurtigere, for hvem har normalt tid til lige at koge en gang bønner? 
Ingredienser:

  • 100-125 g hvide bønner (tørrede)
  • 1 bagekartoffel 
  • 1/2 selleri
  • 2-3 stilke bladselleri
  • 1 fed hvidløg
  • 1 lille løg
  • 1/2 – 1 chili
  • 1-2 tomater
  • Lidt olivenolie
  • 1-2 kviste frisk rosmarin og timian
  • 1 l grøntsagsbouillon
  • Salt, peber
  • Evt. 100 g rejer til andendagen.

Dagen før sættes bønnerne i blød i en skål med vand. Ind i køleskabet med dem natten over, eller evt. blot fra tidlig morgen.

Start selve tilberedningen med at sætte bønnerne over i en gryde med frisk vand. De skal småkoge i ca. 40-45 minutter. Lad dem stå i vandet, indtil du skal bruge dem.

Imens pilles hvidløg og løg. Hvidløg og chili hakkes fint. Løget hakkes groft. Skræl bagekartoffel og selleri og skær begge dele i tern ca 1 x 1 cm. Skær bladselleristænglerne i tilsvarende skiver, ligesom tomaterne også skæres ud i tern af samme størrelse.

Grøntsagsbouillonen tilberedes – dvs kog en liter vand og find dine kvalitets-bouillonterninger (fx Herbamare) frem 😉

Varm olivenolien op i en gryde ved jævn varme. Tilsæt kartoffel, selleri, bladselleri, hvidløg, løg og chili. Lad det sautere ca. 3-4 minutter. Tilsæt rosmarin og timian. Hæld vandet fra bønnerne og tilsæt dem sammen med tomaterne. Hæld grøntsagsbouillon over (dvs hæld det varme vand over og opløs bouillonterningerne deri). Lad det småkoge i ca 15 minutter, indtil grøntsagerne er møre. Smag til med salt og peber.

Serveres rygende varm med godt brød. Gerne så varm, at næsen løber i vand, og man mærker dampen fra suppen i øjnene… 

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*