Når nu man har inviteret til brunch og på den ene side gerne vil servere nybagte boller, men på den anden side heller ikke vil stå op midt om natten for at gøre klar til dem, kan man gå to veje. Enten vælge en lynopskrift, hvor bollerne ikke kræver meget hævetid,. Til gengæld skal de så også spises lune fra ovnen, for ellers bliver de ofte ret kedelige. Eller man kan vælge at lave koldthævet brød. Sidste weekend gik jeg den sidste vej og lavede de her koldthævede brunchboller som en del af en brunch.
Det smarte ved de koldthævede brunchboller er selvfølgelig først og fremmest, at arbejdet kan laves dagen før. Dernæst smager brød, der har hævet længe, også rigtig godt. Det følger direkte af, at dejen har fået ro til at udvikle sig. Denne her dej slog jeg faktisk ned to gange dagen før, da den var ved at vokse ud over skålens kanter. Det tog den bestemt ikke skade af.
Og så kunne jeg og den skæggede snue en halv time længere 😉 Det er jo heller ikke at foragte. Heller ikke selv om jeg tilhører typen, der står meget tidligt op til hverdag.
Jeg bager ofte med lidt gær og lang hævetid. For eksempel har jeg også lavet langtidshævede rugflutes, som er perfekte til sandwich eller som tilbehør til salat.
Bag til fryseren
Bollerne er i øvrigt fryseegnede. Jeg smed overskuddet efter brunchen i fryseren med det samme, og i dag røg et par stykker direkte i en kold ovn fra fryseren. Konklusionen er, at de smager akkurat lige så godt som på den dag, hvor de blev bagt. Så bag bare en stor portion, så har du til mange morgener, hvor der lige skal lidt lunt brød på bordet.
Detaljer
12 labre og sprøde boller
2 x 1/2 time
12-15 minutter
Kræver ikke det store brødbage-kørekort
Ingredienser
6,5 dl vand
15 g gær
1 spsk groft salt
1 spsk honning
75 g hirseflager
75 g hørfrø
550 g hvedemel
Rapsolie eller vindruekerneolie
Sådan gør du
- Dag 1
- Rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt, honning, hirseflager og hørfrø. Find elpiskeren frem (når nu man ikke har en foodprocessor) og monter dejkrogene. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, mens du pisker. Dejen skal blive glat og smidig, og du skal kunne se glutenstrengene i den.
- Når du synes, at nu er det nok, finder du en stor, ren skål frem, som du smører med lidt raps- eller vindriekerneolie. Hæld dejen heri og lad et par olieindsmurte hænder give dejen et kærligt strøg, inden du dækker den til med husholdningsfolie. Skålen skal være rigeligt stor, for dejen hæver ganske pænt trods en placering i køleskabet. Så hold også øje, og kommer den faretruende nær kanten af skålen, kan du sagtens slå dejen ned.
- Dag 2
- På dag 2 hælder du ganske forsigtigt dejen ud på et meldækket bord. Del den med en paletkniv eller lignende i 12 stykker. Undgå at røre for meget ved dem, men fold dem bare pænt sammen til boller og læg den på en bageplade med bagepapir.
- Lad dem efterhæve i 10 minutter, mens ovnen når op på 250 grader varmluft. Bages i ca. 12-15 minutter. De skal lyde hule, når du banker dem under bunden. Lad dem køle let af og sæt dem så på brunchbordet.
Pingback: Weekendmenu: den sunde brunch (eller lad mig nu slippe for sukkersød morgenmad) – Sundt for to