knækbrød med havregryn miljø

Knækbrød med havregryn – og bøger der læses

Mens jeg gnasker nybagte knækbrød med havregryn i mig, læser jeg. Der er nemlig dømt corona-fri aftenzone her på matriklen, fordi nyhedsstrømmen bliver lidt for meget. Så her er tre bøger, der skal læses i de næste uger: 

Tak!

Tak! af Rikke Østergaard – jeg har nemlig taget imod en udfordring fra Bloggers By Heart om at anmelde den, og anmeldelsen kommer her på siden til maj. Bogen handler om, hvordan taknemmelighed kan ændre vores livssyn og dermed vores hverdag. Meget apropos den nuværende situation, hvor man bliver taknemmelig for bare at kunne gå en tur. Så hvad kan taknemmelighed gøre for os som mennesker på den lange bane, hvis vi tager den her oplevelse med os i vores hverdag, når det igen bliver hverdag. 

Asta

Historien om Asta af Jon Kalman Stefansson har jeg været i gang med et stykke tid som sengelæsning. Det er historien om islandske Asta og hendes far Sigvaldi – og om stormende kærlighed, arv, lys og mørke. Stefansson jonglerer med fortællernes perspektiv og springer frem og tilbage i tid og sted, men med så fin styring, at man som læser ikke tabes undervejs.  

Feministisk litteratur anno 2020

Til min søster af Dy Plambeck er lidt af et forsøg fra min side. Jeg har nemlig valgt, at den skal høres og ikke læses. Altså giver jeg mig i kast med en lydbog, og det er første gang, det sker. Jeg er spændt på, om det kommer til at betyde noget for min oplevelse af bogen, og i givet fald hvordan det påvirker. Jeg er lige lidt for ung(!) til at have læst Vinterbørn af Dea Trier Mørch. Faktisk forbød min mor mig at læse den, da jeg som teenager tog den ud af reolen derhjemme. Så nu tager jeg revanche med Dy Plambecks Til min søster. Til min søster beskrives nemlig i Berlingskes anmeldelse som et højøstrogent frihedsbrev – og alene den beskrivelse giver da store forventninger til bogen. Den starter efter sigende med beskrivelsen af en fødsel, som kan få enhver kvinde til at forblive barnløs. Men den skulle i langt højere grad være et billede på kvindelig vrede og en hyldest til kvinder. 

Giv dit bud på de næste bøger  

De her tre bøger holder jo ikke længe, så lige om lidt har jeg brug for nogle gode bud på bøger, jeg kan kaste mig over. Del derfor gerne i kommentarfeltet, hvad du har læst for nylig, som du kan anbefale til os andre.  

Knækbrød med havregryn  

Imens jeg læser, skal der gnaskes gode knækbrød. Men knækbrød er langt fra bare knækbrød. Noget er tørt og støvet, andet har en decideret kedelig smag. Gourmet-knækbrødet, som man køber i dyre domme, smager helt afgjort rigtig fint, men med de mængder af knækbrød, som den skæggede kan konsumere, så går det altså ikke. Og efter min mening er den hjemmebagte version også meget, meget bedre end købeudgaven.  

Denne gang er det blevet til knækbrød med havregryn og masser af kerner. Opskriften er let og så enkel, at man sagtens kan lade børn og uerfarne køkkenskrivere gå i gang på egen hånd.  

knækbrød med havregryn front

Detaljer

Hvor mange?

2 bageplader

Arbejdstid?

20 minutter

Bagetid?

18-20 minutter

Hvor let?

Meget let

Ingredienser

 • ½ dl chiafrø

 • 1 dl vand

 • 1 dl sesamfrø

 • 1 dl hørfrø

 • 1 dl solsikkekerner

 • 1 dl havregryn

 • 1 dl hvedemel

 • ½ dl rapsolie

 • 1 spsk groft salt

 • 1 tsk bagepulver

 • ½-1 dl vand

Sådan gør du

 • Bland chiafrø med 1 dl vand og lad det stå i et kvarter. Bland imens øvrige frø, kerner, havregryn, mel, salt og bagepulver sammen. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
 • Når chiafrøene har trukket vand, blandes de med de tørre ingredienser. Olien tilsættes, og det hele blandes godt. Tilsæt ekstra vand, så dejen får konsistens af en solid grød.
 • Find to bageplader og tre stykker bagepapir, der passer dertil. Rul halvdelen af dejen ud mellem to stykker bagepapir, så det bliver så tyndt som muligt. Fjern det øverste stykke bagepapir og læg knækbrødsdejen over på den ene bageplade. Gentag med resten af dejen. Del dejen op i den størrelse knækbrød, du gerne vil have bagefter. Jeg plejer at vælge ca 5×5 cm.
 • Bages ved 200 grader varmluft i ca. 18-20 minutter. Knæk knøkbrødene i den størrelse, du har markeret. De afkølede knækbrød opbevares i kagedåse.   

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*