Kirsebærcrumble – knasende lækker

Nogle opskrifter bliver udnyttet til det yderste, det er denne her kirsebærcrumble et eksempel på. Men det behøver jo ikke gøre den ringere. Tværtom er den gennemprøvet.

I første version havde den et helt andet fyld og en ganache på toppen, anden version blev til stikkelsbær-snitter. Nu er opskriften strippet for ganache til fordel for en servering med is – og så er der kommet danske kirsebær, som selvfølgelig skal smages. Hvis du kun forbinder kirsebær med den kirsebærsauce, der serveres til risalamanden juleaften, så er du virkelig gået glip af noget. Kirsebær passer perfekt i kager og desserter, men du kan også sagtens bruge kirsebær i for eksempel salater. 

Server den lune kirsebærcrumble direkte fra ovnen med en skefuld is eller cremefraiche til. Det er smagen af højsommer i Danmark.  

Helt ærligt, der er egentlig et begrænset antal opskrifter, resten er variationer over temaer. Det har jeg det helt fint med- Ligeledes hvis man bliver inspireret af denne her opskrift til at fylde crumblen med fx nektariner eller blommer i stedet. Mit mantra er, at madlavning skal være en leg. Der må i særdeleshed leges, når det kommer til det søde køkken, for her behøver man ikke tænke over sundhedsmæssig værdi. Så hermed en opfordring til fri leg 😉   

Detaljer

Hvor mange?

Tærteform på 18 cm = 4-6 personer

Arbejdstid?

1 time

Bagetid?

30 minutter

Hvor svært?

Ikke så svært

Ingredienser

  • Mørdej
  • 75 g kage hvedemel

  • 25 g mandler – males til mandelmel

  • 40 g sukker

  • 60 g iskoldt smør

  • Evt. 1 spsk vand

  • Crumble/smuldredej
  • 20 g iskoldt smør

  • 40 g havregryn

  • 20 g hvedemel

  • 20 g brun farin

  • Kirsebær-fyld
  • 250 g kirsebær

  • 2 spsk rørsukker

  • Serveres med
  • Cremefraiche, vaniljeis eller min favorit: hvid chokoladeis

Sådan gør du

  • Mørdej
  • Mal mandlerne til fint mandelmel fx i en minihakker. Bland mandelmelet med hvedemel, sukker og salt. Skær smørret i små stykker og gnid det ind i de tørre ingredienser, så det kommer til at ligne revet ost. Saml derefter dejen – du kan evt tilsætte 1 spsk vand, hvis det kniber med at få samling på dejen. Pak mørdejen ind i husholdningsfilm og læg den på køl i en halv times tid.
  • Crumble/smuldredej
  • Imens kan du lave crumble klar. Bland havregryn, mel og brun farin i en skål. Tilsæt det kolde smør i små stykker og gnid det sammen, så du får en gang smulder.
  • Kirsebær-fyld
  • Udsten kirsebærrene og skær dem i halve, evt mindre hvis de er store. Bland dem med et par skefulde rørsukker og stil på køl.
  • Bag tærten
  • Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovnvarme. Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir, så den passer ned i formen inkl. kant. Forbag bunden i 10 minutter ved 180 grader almindelig ovnvarme.
  • Tag bunden ud og fordel først kirsebær og så crumble ovenpå. Tilbage i ovnen med kalorius. Lad den bage yderligere ca. 28-30 minutter.
  • Servering
  • Serveres lun med cremefraiche eller is til.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*