Knasende kirsebærcrumble

Nogle opskrifter bliver udnyttet til det yderste, det er denne her kirsebærcrumble et eksempel på. I første version havde den et helt andet fyld og en ganache på toppen, anden version blev til stikkelsbær-snitter. Nu er opskriften strippet for ganache til fordel for en servering med is – og så er der kommet danske kirsebær, som selvfølgelig skal smages.  

Helt ærligt, der er egentlig et begrænset antal opskrifter, resten er variationer over temaer. Det har jeg det helt fint med – ligeledes hvis man bliver inspireret af denne her opskrift til at fylde crumblen med fx nektariner eller blommer i stedet. Mit mantra er, at madlavning skal være en leg – og i særdeleshed når det kommer til det søde køkken, for her behøver man ikke tænke over sundhedsmæssig værdi. Så hermed en opfordring til fri leg 😉   

Server crumblen lun direkte fra ovnen med en skefuld is eller cremefraiche til. Det er smagen af højsommer i Danmark.  

Detaljer

Hvor mange?

Tærteform på 18 cm = 4-6 personer

Arbejdstid?

1 time

Bagetid?

30 minutter

Hvor svært?

Ikke så svært

Ingredienser

  • Mørdej
  • 75 g kage hvedemel

  • 25 g mandler – males til mandelmel

  • 40 g sukker

  • 60 g iskoldt smør

  • Evt. 1 spsk vand

  • Crumble/smuldredej
  • 20 g iskoldt smør

  • 40 g havregryn

  • 20 g hvedemel

  • 20 g brun farin

  • Kirsebær-fyld
  • 250 g kirsebær

  • 2 spsk rørsukker

  • Serveres med
  • Cremefraiche, vaniljeis eller min favorit: hvid chokoladeis

Sådan gør du

  • Mørdej
  • Mal mandlerne til fint mandelmel fx i en minihakker. Bland mandelmelet med hvedemel, sukker og salt. Skær smørret i små stykker og gnid det ind i de tørre ingredienser, så det kommer til at ligne revet ost. Saml derefter dejen – du kan evt tilsætte 1 spsk vand, hvis det kniber med at få samling på dejen. Pak mørdejen ind i husholdningsfilm og læg den på køl i en halv times tid.
  • Crumble/smuldredej
  • Imens kan du lave crumble klar. Bland havregryn, mel og brun farin i en skål. Tilsæt det kolde smør i små stykker og gnid det sammen, så du får en gang smulder.
  • Kirsebær-fyld
  • Udsten kirsebærrene og skær dem i halve, evt mindre hvis de er store. Bland dem med et par skefulde rørsukker og stil på køl.
  • Bag tærten
  • Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovnvarme. Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir, så den passer ned i formen inkl. kant. Forbag bunden i 10 minutter ved 180 grader almindelig ovnvarme.
  • Tag bunden ud og fordel først kirsebær og så crumble ovenpå. Tilbage i ovnen med kalorius. Lad den bage yderligere ca. 28-30 minutter.
  • Servering
  • Serveres lun med cremefraiche eller is til.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*