koldskålsmousse

Koldskålsmousse – en dekonstrueret koldskål

Koldskål er en rigtig sommerdessert. Serveret helt oldschool med kammerjunkere og evt jordbær er det da også rigtig lækkert. Men jeg kan jo godt lide at tage ingredienserne og lave samme ret, bare i en anden udgave. Denne gang er det sket med den traditionelle koldskål, der er blevet lavet til en koldskålsmousse. Det har også den fordel, at man ikke risikerer at slubre…  

Tidligere har jeg bl.a. dekonstrueret en æble-blommegalette, hvor tærtebund og fyld blev tilberedt hver for sig. Det er faktisk rigtig sjovt, fordi man bruger samme ingredienser og så blander dem sammen på en ny måde. Det kan der komme overraskende resultater ud af. Denne koldskålsmousse er måske ikke helt rigtig dekonstrueret, for jeg har tilført noget husblas til den traditionelle koldskål. Ellers ville den jo aldrig ændre konsistens.  

Jeg vil servere moussen sammen med denne rabarbersuppe. Så er der dømt sommer! 

Og sommer er det! 

I denne uge er der dømt sommer. Selv meteorologerne er enige i den dom, og så bliver jeg godt nok altid en lille smule skeptisk. Men sommer er det, for vi har haft årets længste dag, og snart er det Sct. Hans. Her er koldskålsmoussen i øvrigt en oplagt ide at servere, fordi den kan, ja skal forberedes på forhånd. Så skal man ikke stresse på sådan en i øvrigt ganske almindelig tirsdag aften.  

For mig er Sct. Hans egentlig en helt almindelig aften. Men hvem er ham Hans egentlig?  

Lidt historie om Sct. Hans 

Hans er det korte navn for Johannes, og den Johannes, der henvises til, er Johannes Døberen, der blev født et halvt år før Jesus. De to er fætre, og det var jo Johannes Døberen, der døbte Jesus. Praktisk nok blev Johannes Døberen altså født lige omkring årets længste dag, hvor man i mere hedne tider fejrede sommersolhverv.  

Traditionen med bål og hekse går ikke længere end ca. 150 år tilbage, og blev indført, fordi man forestillede sig, at ilden kunne afværge det onde – og at hekse fandt sådan en hellig aften velegnet til at finde ting og sager til heksekunst. Derfor sendte man dem langt væk, helt til Bloksbjerg. I dag er Sct. Hans meget mere en glædens fest, hvor vi fejrer sommeren, synger Midsommervisen og hører måske et par bevingede ord fra en taler. Du kan læse mere om Sct. Hans her.  

Detaljer

Hvor mange?

4-6 personer

Arbejdstid?

45 minutter

Køletid?

4 timer eller natten over

Hvor svært?

Medium

Ingredienser

  • 3 blade husblas

  • 60 g sukker

  • ½ citron, saft heraf

  • 1 ¼ dl kærnemælk

  • 1 ¼ dl piskefløde

  • 1 tsk vaniljesukker

Sådan gør du

  • Udblød husblas i koldt vand i ca. 10 minutter.
  • Bland sukker og citronsaft i en kasserolle. Lad det koge op og simre, indtil sukkeret er helt opløst. Rør husblas ud i sukkerblandingen. Hældes i en skål og køles af, send den evt i køleskab.
  • Bland sukkerblandingen med vaniljesukker og kærnemælk. Pisk fløden til flødeskum og vend den i.
  • Hæld cremen i 4-6 glas og stil dem på køl, evt i fryser, i minimum 4 timer, men gerne natten over, indtil de har sat sig.
  • Servering
  • Hvis moussen har været i fryser, tages den ud ca. 15 minutter før servering. Ved servering vendes moussen ud i en dyb tallerken og pyntes med fx rabarbersuppe og marengs.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*