Ja, et bestyrelsesmøde om strategi kan bringe meget mere med sig end en ny strategi. Bestyrelsesmødet blev nemlig holdt på et kursussted, hvor jeg smagte nogle utrolig lækre – og viste det sig – koldthævede gulerodsboller med kerner. Det var endda så heldigt, at jeg kunne lokke opskriften ud af kokken. Med vanlig trang til at ændre og sætte eget præg på sagerne har jeg derefter arbejdet lidt videre med opskriften. Det blev til de her koldthævede gulerodsboller med kerner, endnu flere endda. Der er kommet lidt groft mel og surmælksprodukt i. De smager supergodt nybagte – det blev bevist søndag formiddag, hvor halvdelen kom med på familiebesøg til en kop kaffe.
Kan du ikke vente?
Hvis du ikke lige har en nat til at lade dejen hæve, kan du vælge at springe over det lave gærde. Du kan nemlig tilsætte lidt ekstra gær, anvende lunt vand og så lade dejen hæve i en god times tid på køkkenbordet. Men ellers er de koldthævede gulerodsboller smarte, fordi de kan bages, mens man er i bad, og så er der nybagt brød til morgenmaden. Ikke dårligt…
Skal bollerne være helt veganske, kan du sagtens erstatte skyren med vand. Det bliver også helt, helt fint. Jeg kan bare godt lide, at skyren er med til at holde på saftigheden i bollerne, så de også kan spises senere på dagen uden at blive lunet. Skal de lunes, så er det altså fint, hvis det sker i en ovn med damp, så bliver de rigtig mumsede.
Andet koldhævet?
Er du på jagt efter nogle andre koldthævede boller, kan de her anbefales. Grove, men ikke fyldt med så mange kerner.
Detaljer
14 stk
20 minutter
1 nat + 20 minutter
Helt enkel
Ingredienser
10 g gær
2 dl vand
1 dl skyr eller lignende
200 g groftrevne gulerødder
½ dl solsikkekerner
½ dl græskarkerner
½ dl hørfrø
1 dl havregryn
1 spsk olivenolie
1 spsk honning
1 spsk groft salt
100 g grahamsmel
250 g hvedemel
Sådan gør du
- Skræl og riv gulerødderne groft. Bland vand og skyr. Opløs gær heri, tilsæt olie, salt, honning, alle kernerne og havregryn samt de groftrevne gulerødder. Tilsæt derefter de to slags mel og rør det hele godt sammen.
- Kom dejen i en ren skål med lidt olie i bunden. Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den i køleskabet natten over.
- Næste dag
- Når du skal bage dagen efter, starter du med at tage dejen ud af køleskabet og derefter tænde ovnen på 180 grader varmluft – hvis muligt meget gerne med damp.
- Sæt dejen på to bageplader med bagepapir – der bliver ca. 12-14 stk afhængig af størrelse. Dejen skal ikke æltes eller formes. Bages i ca. 20 minutter ved 180 grader varmluft. Afkøles på bagerist.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!