krydrede småkager med kaffe

Krydrede småkager med kaffe

Den bedste beskrivelse af de her krydrede småkager med kaffe er nærmest, at de smager som at drikke en kop kaffe og spise en bastognekiks til. De er nemlig ligesom bastognekiksene krydrede med kanel, og så er de tilsat såvel ingefær som et skud kaffe. Kanel og ingefær giver den krydrede smag a la bastognekiks. Det gjorde mig nysgerrig på bastognekiks, så jeg gik på jagt efter historien bag dem. Læs mere nedenfor.

Vi kalder dem for bastognekiks, men det er vel egentlig kager. Jeg har ikke helt kunnet finde ud af, hvor længe vi har haft bastognekiks, men de produceres i hvert fald under det navn af den franske kage- og kikseproducent LU, som har eksisteret siden 1846. Så længe har vi nok ikke haft bastognekiks – og hvad har Bastogne med de her småkager at gøre?

Min jagt på svarene har blandt andet ført mig forbi Belgien og Holland. Her spiser man nemlig speculoos eller speculaas. Og nej, det er angiveligt ikke bare et spørgsmål om sprog. I Holland spiser man speculaas med kanel og ingefær, mens speculoos er den belgiske version kun med kanel. Og som jeg læste mig til på en hollandsk producents hjemmeside: I Holland importerede man kvalitetskrydderier fra kolonierne, mens belgierne valgte den billigste kanel til deres småkager, fordi de ikke havde adgangen til de mange krydderier… Om det er rigtigt, ved jeg selvfølgelig ikke – måske er det bare et udtryk for, at belgiere og hollændere har et typisk søskendeforhold 🙂

Men i hvert fald har man spist speculaas eller speculoos siden slutningen af 1800-tallet, måske endda længere endnu, for der er kilder, der henviser til, at de blev bagt så tidligt som i midten af 1600-tallet.

Hollænderne og belgierne er i øvrigt heller ikke enige om, hvem der opfandt småkagen. I begge lande startede det med at være en kage, der blev serveret til St. Nicolas dag den 6. december. Senere blev den til en småkage, der serveres året rundt, og jeg tror næppe, at vi i Danmark forbinder den med jul.  

Kommer bastognekiks fra Bastogne?

Forbindelsen til Bastogne er med andre ord lidt svag. Måske er det bare, at Bastogne er i Belgien. Det lokale turistkontor er mere fokuseret på byens andel i Ardenneroffensiven under 2. verdenskrig og på den flotte natur, som omgiver byen. Herhjemme er byen ligeledes og måske mere kendt for cykelløbet Liège-Bastogne-Liège, en af forårsklassikerne. Et cykelløb der næsten har lige så mange år på bagen som bastognekiksene, det startede nemlig i 1892, og som har haft et par danskere øverst på podiet gennem tiden. Har jeg læst mig til, for cykelsport er ikke lige min spidskompetence (eller interesse).  

Om mine krydrede småkager med kaffe

Jeg kalder helt bevidst ikke mine krydrede småkager for bastognekiks, for de har hverken form eller smag som den traditionelle kiks. Godt nok har jeg anvendt både kanel og ingefær, hvilket var helt traditionelt i de hollandske speculaas. Til gengæld har jeg valgt også at smage til med kaffe, der tager lidt af julesmagen ud af kagerne. Formen er mere som snitter og ikke så store. De bages i lange stænger, som skæres ud i snitter, lige så snart de er kommet ud af ovnen. Gem dem i en kagedåse, og de holder sig fint en uges tid eller to.

Krydrede småkager med kaffe

Opskrift af Susanne Pagh
Hvor mange?

40

stk
Arbejdstid?

20

minutter
Bagetid?

12

minutter
I alt?

32

minutter

Ingredienser

  • 100 g blødt smør

  • 100 g brun farin

  • 3 spsk mørk sirup

  • 1 tsk natron

  • 1 tsk kanel

  • 1 tsk stødt ingefær

  • 1 spsk stærk kaffe

  • 150 g kagemel (eller alm. hvedemel)

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Læg bagepapir på en bageplade.
  • Pisk hurtigt smør, brun farin og sirup sammen. Tilsæt kaffen og læg håndmixeren væk.
  • Bland natron, kanel, stødt ingefær og kagemel sammen i en skål. Bland det ind i dejen med en ske. Dejen kan sagtens samles let med hænderne.
  • Del dejen i 2-3 lige store dele. Rul hver del ud i lange pølser ca 2½ cm i diameter. Læg dem over på bagepladen og giv dem et let tryk, så de bliver flade.
  • Bages i ca 12 minutter ved 175 grader varmluft. De er stadig let bløde, når de kommer ud af ovnen. Skær stængerne i snitter på skrå, mens de stadig er varme. Afkøles på en bagerist og opbevares i kagedåse.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
krydrede småkager med kaffe

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kilde: Speculaas Spice

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*