Kvædekompot – øh, hva’?

Kvæder er noget helt nyt for mig, og bekendtskabet skyldes udelukkende, at der var nogle kvæder i en af kasserne fra Aarstiderne. Og hvad gør man så med dem? Jeg søgte lidt på nettet, men fandt ikke den rigtige opskrift, og så må man jo selv opfinde. Det blev til en kvædekompot.

Kvæder er sten-hamrende-hårde, og det er med en vis bæven og med fingrene som indsats, at jeg får skåret dem i fine skiver. Men de smager faktisk ganske godt, når de er tilberedt, der er lidt syrligt æble over dem – jeg foretrækker dem med lidt chili i, så får de mere middagsstil over sig. Obs – prøv ikke at spise dem rå, de er ganske uspiselige, og du risikerer oveni at skulle en (dyr) tur til tandlægen.

Kvædekompot – lidt a la æbler og så alligevel ikke

Opskrift på kvædekompot

Tilbehør til 4 personer

Tilberedningstid: 30 minutter

Ingredienser

  • 2 kvæder
  • ½ spsk olivenolie
  • 2 spsk rørsukker
  • 2 dl vand
  • ½ tsk chiliflager

Start med at skrælle kvæderne. Bemærk, de bliver hurtigt brune, ligesom æbler, bare hurtigere. Skær dem i kvarte og fjern kernehuset – det var her, jeg havde en begrundet frygt for at miste fingre, så pas på og anvend en skarp kniv. Skær de kvarte kvæder i lange skiver (ligesom med æbler).

Varm olivenolien i en gryde til jævn varme, tilsæt kvædestykkerne og lad dem svitse et par minutter. Derefter tilsættes rørsukker og vand, så det knap dækker. Krydr med chiliflager. Lad det simre i ca. 20 minutter, så kvædestykkerne stadig er hele, men bløde. Tilsæt evt. lidt mere chili.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*