Langtidshævede rugflutes med kærnemælk

Sprød overflade og en god krumme i de her langtidshævede rugflutes.
Sprød overflade og en god krumme i de her langtidshævede rugflutes.

Sommerferien har budt på tid til bagning – og tid til eksperimenter. Jeg har prøvet lidt forskelligt med langtidshævede brød, fordi man der bruger så lidt gær, at risikoen for, at brødet får den her lidt tunge gærsmag reduceres væsentligt. Disse langtidshævede rugflutes blev udviklet ud fra en opskrift på boller med kærnemælk, fordi jeg havde noget kærnemælk tilovers fra en kage (kommer lige straks her på bloggen). Overfladen er ret sprød, og krummen er efter min mening delikat og lækker.

Opskrift på langtidshævede rugflutes

3-4 stk

Tilberedningstid: Først en halv times tid – så hævetid til dagen efter – så lidt arbejde i 15 minutter – efterfulgt af hævetid på 30 minutter og bagetid på 20-25 minutter.

Ingredienser

  • 2½ dl kærnemælk
  • 2½ dl vand
  • 10 gr gær
  • 1 spsk salt
  • 1 spsk honning
  • 1 spsk olivenolie
  • 250 gr rugmel
  • 400 gr hvedemel
  • Hørfrø eller lignende til pynt

Opløs gæren i kærnemælk og lunt vand. Tilsæt salt, honning, olie og rugmel og rør det rundt. Rør hvedemelet i lidt efter lidt – og ælt det godt. Jeg går jo ikke ind for den store maskinpark i køkkenet, så jeg går det ved håndkraft, men er man vild med maskiner, så vil en røremaskine nok være på sin plads her. Dejen skal være klistret, når du er færdig med at ælte, så lad endelig være med at putte al melet i – hold det hellere tilbage til, efter dejen har hævet, så er det lettere at dosere helt rigtigt. Dæk dejen med husholdningsfolie og stil den til hævning i køleskabet til næste dag – gerne et døgns tid.

Når du så lige har tid dagen efter, hælder du dejen ud på bordet og ælter den godt igennem. Den er kold og ikke så lækker at arbejde med, som en dej er efter korttidshævning, efter min mening, men den er stadig ret god at arbejde med. Form dejen til 3-4 flutes, der lægges på en bageplade med bagepapir. Hæver i ca. 30 minutter, mens ovnen varmes op til 225 grader varmluft, altså ret varm ovn, og det er med til at give den sprøde overflade.

Pensl med vand og drys med hørfrø. Bages i ca. 20-25 min. Køles af på bagerist. Fjern bagepladen så hurtigt som muligt, så bliver de mest sprøde

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*