valnøddeboller

Koldhævede valnøddeboller til fødselsdag

De her koldhævede valnøddeboller kan selvfølgelig serveres til alle mulige andre anledninger. Men de kom til verden til min fødselsdag.

Når man som mig har fødselsdag i november, er man vant til, at der skal kæmpes om pladsen med de første julefrokoster, juleklip- og juletræsarrangementer. Jeg var derfor glad for, at jeg – sammen med familiens anden november-fødselar – kunne samle alle omkring os en søndag eftermiddag. En anden ting, jeg er lidt sensitiv på som november-fødselar, er maden, der serveres – det skal helst ikke være alt for julet, altså ingen æbleskiver og gløgg. 

Derfor var der selvfølgelig kaffe, te og ikke mindst fødselsdagsboller – bløde og lækre – på bordet. Der var faktisk hele tre slags boller, og her kommer opskriften på de allermest fornuftige af dem. Nemlig grove koldhævede valnøddeboller. Det var der en del praktik i, for så kunne en del af arbejdet foregå dagen før – og der var rigeligt at gøre på selve dagen.  

Den geniale koldhævning

De her valnøddeboller skal bare bikses sammen og stilles i køleskabet, så gør tiden resten. Altså lige indtil bollerne skal formes og sættes på bageplader. Det er da genialt og passer fint ind i en halvtravl hverdag. Dejen skal endelig ikke æltes i en uendelighed, men bare røres sammen. Jeg har en ovn med damp, så det bliver selvfølgelig udnyttet, når jeg bager boller og brød. Damp gør bare noget godt – også hvis du dagen derpå skal varme bollerne. De bliver lige så mumsede og lækre som på selve bagedagen. 

Har man ikke hele natten til at vente på, at dejen hæver, kan man vælge to veje: Enten lade skålen med dejen stå på køkkenbordet i en god times tid. Eller bage nogle helt andre boller, fx disse her, der kun tog fra formiddag til eftermiddag.

Detaljer

Hvor mange?

12-14 stk

Arbejdstid?

2×15 minutter

Hæve- og bagetid?

1 nat + 18-20 minutter

Hvor lette?

Ret lette

Ingredienser

  • ½ l koldt vand

  • 12 g gær

  • 1 spsk honning

  • 1 tsk fint salt

  • 150 g grahamsmel

  • 380 g manitobamel (eller tilsvarende hvedemel med højt glutenindhold)

  • 100 g valnøddekerner

  • evt. 1-2 spsk hørfrø

  • evt lidt sammenrørt æg til at pensle bollerne med 

Sådan gør du

  • Dag 1
  • Hak valnødderne groft. Rør gær ud i vandet. Tilsæt honning og salt.
  • Rør derefter de hakkede valnøddekerner samt evt hørfrø i sammen med grahamsmel. Rør så manitobamelet i lidt ad gangen.
  • Dejen skal bare røres sammen, ikke æltes. Dæk skålen med dej over med et viskestykke eller husholdningsfilm. Stilles i køleskab natten over.
  • Dag 2
  • Tag skålen ud af køleskabet. Tænd ovnen på 200 grader varmluft og med damp, hvis muligt.
  • Del dejen op i ca. 12-14 boller, der sættes på bageplader med bagepapir. De skal bare “foldes” sammen, ikke æltes. Pensles evt med lidt sammenpisket æg.
  • Bages i ca. 18-20 minutter. De skal lyde hule, når du banker på dem under bunden. Køles af på bagerist. 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*