let rabarbertærte

Let rabarbertærte

Dette indlæg indeholder reklamelinks markeret med *. Årets første rabarbertærte er altså noget helt specielt. Derfor må det også gerne være en let rabarbertærte uden nogen dikke-darrer. Og det er denne her udgave. Det er simpelthen bare rabarber i en tærte. Ok, tilsat lidt smovset fyld med marcipan og hvid chokolade og serveret med en almindelig skyr, som jeg har rørt med vanilje.

Årets første…

Årets første rabarber, asparges, jordbær og kartofler står som noget helt særligt for mig. Det giver nemlig viden om, at sommeren er på vej – og jeg er meget mere til sommer end til vinter. Meget mere til varme og sol end til kulde og mørke dage. Og meget mere til tørvejr end sne, sjap og rusk.

Hilsen til forårssolen

Normalt forbinder vi jo forår med, at alting springer ud. Men i år har vi et forår, hvor der er krig i Ukraine, og hvor vi for første gang i mange år skal tale om inflation, stigende priser og økonomi, der mere end kradser i mange hjem. Det får mig til at tænke på et digt af Benny Andersen, Hilsen til forårssolen, hvor han vender det hele på hovedet og skriver bl.a. om, at ”Det er forår. Alting klippes ned. Der beskæres i buskadser og budgetter.” Han skriver om altings kredsløb og vores forgængelighed. Det er måske meget godt at huske på, at selv om alting skæres ned, så vokser der også nyt grønt og spirende frem igen.   

Rabarbersæsonen skydes i gang

Som regel kan man få asparges, jordbær og kartofler fra udlandet, men rabarber må være noget, som vi danskere er mere pjattede med end uden for landets grænser. I hvert fald synes jeg, at det er sjældent at se udenlandske rabarber i butikkerne. Eller også er det bare, fordi der er så mange, der har eget rabarberbed, at det slet ikke kan betale sig at importere.

Når jeg kan få fingre i de første, danske rabarber, så skal de udnyttes til noget, som jeg ved, vil skabe glæde. En tærte er oplagt, fordi den lader smagen af rabarber komme rigtig frem. Og så er det en dessert, som stort set alle kan lide.

Tærten er perfekt som afslutning på en middag eller til en kop kaffe om eftermiddagen. Den kan serveres lun eller kold. Dagen derpå er den stadig dejlig, og jeg kan garantere for, at en let rabarbertærte også let bliver spist til sidste krumme. Det gør den i hvert fald hos os. Da jeg senest bagte tærten, var det til et hurtigt besøg af næste generation. Det var særlig dejligt, for det var længe siden, vi havde set hinanden. Derfor var mit fokus også på, at vi fik tid til at snakke, og derfor skulle tilbehøret til kaffen også være let.  

Andre opskrifter med rabarber

Når man lige er kommet sig over gensynsglæden med rabarber, så kan det jo godt være, at man får lyst til at lave noget helt andet. På et tidspunkt sker der også ofte det, at rabarberbeddet bugner, mens man selv får lidt sved på panden, for hvad skal alle de rabarber bruges til. Tja, et godt bud kunne være rabarbersaft som også er lige til en vodkadrink. Eller man kan lave en rabarberkompot.

Let rabarbertærte

Opskrift af Susanne PaghMåltid DessertType KageSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

6

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

40

minutter
Hviletid?

30

minutter
I alt?

1

time 

40

minutter

Let dessert til en forårsdag

Ingredienser

  • Bund
  • 125 g kagemel (vælg gerne kvalitetsmel, fx dette kagemel fra Skærtoft (*reklamelink)

  • 50 g rørsukker

  • 1 knsp salt

  • 75 g koldt smør

  • 1-2 spsk vand

  • Fyld
  • 75 g blødt smør

  • 75 g rørsukker

  • 75 g marcipan

  • 1 æg

  • 50 g hvid chokolade

  • revet skal af ½ citron

  • 75 g rabarber, renset

  • 25 g mandler, hakkede

  • Servering
  • Skyr rørt med vaniljesukker

  • Tilbehør
  • Tærteform 18 cm (gerne i metal – fx som denne her (*reklamelink)

Sådan gør du

  • Bund
  • Bland kagemel, rørsukker og salt i en skål.
  • Smuldr smørret i blandingen, så det bliver helt som revet ost i konsistensen. Saml dejen med lidt vand.
  • Form dejen til en flad, halvhøj kugle. Pak den ind i husholdningsfilm og læg den i køleskab i en halv time.
  • Fyld og samling
  • Tænd for ovnen på 180 grader varmluft. Læg bagepapir i en tærteform, gerne af metal, da den transporterer varmen rigtig godt. Smør evt formen med olie.
  • Rul dejen ud, så den passer til formen og læg den i.
  • Blindbag bunden, så den bliver på plads: Læg et stykke bagepapir over bunden og fx tørrede kikærter over. Bag bunden i ca. 10 minutter, indtil den er fast til at kunne tage fyldet. Imens forberedes fyldet:
  • Fyld
  • Riv marcipanen. Hak den hvide chokolade og smelt den over vandbad. Lad den afkøle let.
  • Rør den revne marcipan sammen med smør og rørsukker. Rør derefter æg og revet citronskal i og til sidst den let afkølede chokolade.
  • Hak mandlerne groft. Skær rabarberne i mindre stykker, ca. 1-2 cm lange.
  • Tag tærten ud af ovnen. Fordel marcipanmassen ud over bunden. Læg rabarberstykker over og drys med hakkede mandler.
  • Bag tærten i yderligere 25-30 minutter. Kan serveres lun eller kold. Rør skyr med vaniljesukker og evt lidt vand, hvis konsistensen er for fast.

Bemærk

  • I stedet for skyr kan du selvfølgelig vælge creme fraiche, flødeskum eller en god vaniljeis

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

let rabarbertærte

Kilde: Festklaveret

Kommentarer

  1. Anne Mette Skou hansen

    Hej
    Vil prøve Don nemme rabarbertærte, men forstår ikke det med citronen. Syntes der står revet skal af en halv citron- men længere nede står der citronsaften??

    • Susanne

      Hej Anne Mette,
      det har du da helt ret i. Det er en fejl. Det er revet citronskal. Nu er det rettet i opskriften – og tak for dit skarpe blik. Håber, tærten bliver god.
      Hilsen Susanne

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*