løgtærte a la tarte tatin

Løgtærte a la tarte tatin

Denne løgtærte a la tarte tatin lyder måske meget kompliceret, men det er den letteste tærte at lave. Superenkel og alligevel lidt imponerende, når den kommer på bordet. Den kan spises som hovedret med en god salat til – eller du kan bruge den på en buffet som tilbehør. Se opskriften nedenfor.

Jeg har bagt ufatteligt mange tærter sådan helt traditionelt. Sådan nogen med en bagt bund og diverse fyld. Tarte tatin vender det om – fyldet i bunden og et låg af mørdej eller butterdej ovenpå. udgave i det salte køkken. Som navnet antyder, er tarte tatin en fransk opfindelse, og derfor er det efter min mening helt passende at kombinere den med netop en fransk løgsuppes smag og råvarer.

Billig mad der ligner en million

Den franske løgsuppe, som der er masser af smag i, men råvarer for meget få kroner, er et rigtig godt eksempel på, at velsmagende mad ikke behøver være dyr. Det samme gælder denne løgtærte, der ligner en halv million, men er lavet af meget enkle og billige råvarer. Og så er den en perfekt løsning, når man ikke lige har fået købt ind. Løg, mel og smør hører ligesom resten af ingredienserne til det, der normalt er at finde i køkkenskabe og køleskab.

Måske er det ikke så overraskende, at det netop er i Frankrig, at vi finder mad, der ligner en million, men ikke koster ret meget. Der er jo lange traditioner for madlavning i Frankrig, både på restaurantscenen og i de private hjem. Ingen har vel råd til de dyre råvarer hver dag, så i stedet bliver man god til at koble råvarer, smage og konsistenser.

Tips til løgtærte a la tarte tatin

Rødløg smager fantastisk godt, men du kan sagtens kombinere med gule løg. Som udgangspunkt er de gule løg mere skarpe i smagen, men de bliver mildere ved tilberedning. Lad endelig løgene stå og karamellisere – de bliver bedre af at få længere tid ved lav varme. Tilsæt smuldret feta for den gode salte smag, men du kan også vælge en frisk gedeost i stedet for.

Tærten tilberedes helt enkelt i en pande, der kan tåle at gå i ovnen. Løgene steges og karamelliserer i panden ved lav varme, og så kommer du dejlåget ovenpå, inden panden sættes i ovnen. Det er vigtigt, at du får puttet dejen godt rundt om fyldet, så der er styr på det, og alle de gode smage bliver inde i tærten. Har du dej til overs, så lav lidt dekoration til toppen – om ikke andet så ser det lidt blæret og overskudsagtigt ud.

Sådan serverer jeg tærten

Jeg har serveret løgtærten som hovedret med en blandet salat til. Gerne en salat med lidt franske toner a la pærer eller friske figner. Jeg er helt sikker på, at tærten også vil gøre sig godt som en lun frokostanretning eller som en del af en buffet. Dermed også være sagt, at eventuelle rester fint kan komme i madpakken dagen efter. Tærten smager nemlig også ret godt, selv om den er kold.

Løgtærte a la tarte tatin

Opskrift af Susanne PaghMåltid GrøntType HovedretSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

20

minutter
Bagetid?

20

minutter
Hviletid

30

minutter
I alt?

1

time 

10

minutter

Ingredienser

  • Mørdejslåg
  • 170 g kagehvedemel

  • 2 spsk revet parmesan

  • 75 g smør

  • 1/2 tsk salt

  • 1 æg

  • Fyld
  • 5-6 løg, gerne en blanding af rødløg og almindelige løg

  • 1 fed hvidløg

  • 1 tsk tørret timian

  • 2 spsk balsamicoeddike

  • 1 tsk honning

  • Salt, peber

  • Olie til stegning

  • 50 g feta smuldret

  • Serveres med
  • En grøn salat

  • Tilbehør
  • Pande, der kan komme i ovnen. 20 cm i diameter

Sådan gør du

  • Mørdejslåget
  • Bland mel, revet parmesan og salt i en skål. Tilsæt små stykker smør og gnid smørret ind i de tørre ingredienser, så det smuldrer.
  • Saml dejen hurtigt med et æg, du lige har rørt sammen i en lille skål – det er ikke sikkert, at du skal bruge hele ægget.
  • Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile i køleskabet i ca 30 minutter.
  • Fyld
  • Skræl løgene og skær dem i smalle både. Hvidløgsfeddet pilles og hakkes fint.
  • Varm lidt olie op til medium varme på den pande, som skal i ovnen. Hæld løg og hvidløg på og lad det simre ved medium varme i ca 5 minutter. Løgene skal ikke stege, men blive bløde. Derefter tilsættes tørret timian, der vendes rundt i løgblandingen. Tilsæt så balsamicoeddike og honning, sæt varmen lidt ned og lad det simre i yderligere 10 minutter, mens ovnen varmes op til 180 grader varmluft.
  • Samling
  • Rul mørdejen ud til en cirkel, der passer med pandens størrelse, og så der er dej nok til at pakke ned om fyldet.
  • Læg dejen ovenpå fyldet og pak den godt ned om fyldet. Pynt evt med et par udskårne blade af den resterende dej. Sæt panden i ovnen i ca. 20 minutter ved 180 grader varmluft.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*