På basis af de allerbedste manitobaboller har jeg lavet de her luftige maltboller med valnødder. Og de er altså virkelig lækre. Derfor har de også en fast plads på min ”brød-bage”-liste, som du kan læse mere om nedenfor. Det handler om både at være praktisk og økonomisk – uden at gå på kompromis med indhold eller smag.
Faste læsere vil vide, at jeg ikke går på kompromis med råvarer – og at jeg jævnligt opfordrer til, at man anvender mel af god kvalitet, når man bager. Kvaliteten kan smages og ikke mindst konstateres i konsistens og luftighed i de færdige brød og boller. Men derfor må man godt være både lidt praktisk og lidt økonomisk, når ovnen tændes i tider, hvor energi koster.
Hvad er en ”brød-bage”-liste?
For nogle år siden besluttede jeg mig for at teste, om jeg kunne bage alt brød selv. Altså undgå bagerbrød. Det gik faktisk over al forventning, for det at bage brød tager slet ikke særlig lang tid. Det er mest at få vanen, der tager tid. Siden da har jeg haft nogle favoritter, som sidder så godt fast i hukommelsen, at jeg ikke behøver at tjekke opskriften ud, inden jeg bager. Det er ikke nødvendigvis de samme brød og boller, som jeg bager hele tiden, for jeg holder også meget af variation. På den måde går tradition eller vane hånd i hånd med variation eller fornyelse. Resultatet er en ”brød-bage”-liste i form af et par faste indslag, som ligger på rygraden, men listen ændrer sig over tid.
Den økonomisk-praktiske tilgang
For tiden bager jeg fast et sandwichbrød og en portion boller samtidig. Sandwichbrødet er det her, som er virkelig let at lave. Men inden da varmer jeg ovnen op til 250 grader og sætter de her luftige maltboller med valnødder ind. Det passer med, at de skal bages færdige på 230 grader – og når de er bagt, er ovnen passende varm til sandwichbrødet. Det er økonomisk, og helt ærligt, så tænker jeg da over, at jeg udnytter ovnvarmen bedst muligt. Jeg bager også gerne i weekenden, hvor det er lettere end i hverdagene at ramme et tidspunkt, hvor strømmen er billig, og hvor jeg rent faktisk også er hjemme.
Den skæggede er også fan af bollerne. Ikke mindst når duften af nybagte boller har bredt sig i hele hytten, cirkulerer han rundt i køkkenet, indtil der er forsvundet en stadig lun bolle med smør og ost. Jeg plejer at fryser de boller, vi ikke skal spise samme dag eller dagen efter. Kommer de en tur i ovnen, så smager de næsten, men også kun næsten, som nybagte.
Om luftige maltboller med valnødder
De er dødsmarte, de her boller, for de kræver ikke særlig meget opmærksomhed eller tid i det hele taget. Dejen røres sammen med en spiseske, så dækkes skålen over med husholdningsfilm og stilles til side på køkkenbordet i tre timer, og derefter er det bare at choppe dejen op i passende stykker og smide på en bageplade. De er udviklet på basis af de allerbedste manitobaboller.
Apropos bageplade så bruger jeg en hulbageplade, som tillader luften at komme til nedefra. Jeg bruger også en ovn med damp. Mangler du det ene, det andet eller begge dele? Du kan sagtens bage bollerne i en almindelig ovn med varmluft – og på en almindelig bageplade. Det er testet, og de bliver knap så mumsede, men stadig rigtig lækre.
Luftige maltboller med valnødder
Måltid BrødType BollerSværhedsgrad Let8
stk20
minutter12
minutter3
timer3
timer32
minutterIngredienser
2½ dl vand
10 g gær
260 g manitobamel
1 spsk tørret surdej
1 spsk maltmel
30 g valnøddekerner
½ spsk groft salt
1-2 spsk durummel
- Tilbehør
Hulbageplade
Sådan gør du
- Bland mel med maltmel, salt og tørret surdej. Hak valnøddekernerne groft.
- Rør gær ud i vandet.
- Tilsæt melblandingen lidt efter lidt skiftevis med valnøddekernerne. Rør bare med en almindelig ske eller grydeske.
- Dæk skålen over med husholdningsfilm og stil til hævning på køkkenbordet i 3 timer.
- Fordel lidt durummel på køkkenbordet eller på et skærebræt. Hæld dejen ud på melet. Den skal ikke æltes, bare lige formes som et brød, som du kan skære ud i 8 boller, som lægges på hulbagepladen.
- Tænd ovnen på 250 grader varmluft. Har du damp, så skal det anvendes. Når ovnen er klar, sættes bollerne ind. Samtidig skrues temperaturen ned til 230 grader. Bollerne skal bage i 12 minutter.
- Når bollerne er færdigbagt, afkøles de på en bagerist.
Bemærk
- Bollerne holder sig fint friske i et par dage og kan komme retur til næsten nybagt ved en tur på brødrister eller i ovnen. De kan også sagtens fryses.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉